Ο πρωθυπουργός μίλησε για “φθηνή επικοινωνιακή γυμναστική αντιπερισπασμού” και “εμφανώς κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού” εκ μέρους της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη με αυτή την πρόταση, “που τη θυμήθηκαν όλως τυχαίως” μετά το ξέσπασμα του μεγάλου σκανδάλου της Novartis, όπως είπε, και αφού ήρθε η δικογραφία για δέκα πολιτικά πρόσωπα.
Εξαιρετικά έντονη ήταν και η κριτική που άσκησε στον κ. Μητσοτάκη με αφορμή τη σημερινή στάση του απέναντι στην κυβέρνηση για την εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα. “Στα εθνικά θέματα δεν χωρά ανευθυνότητα”, τόνισε ο κ. Τσίπρας, καταλογίζοντας ανευθυνότητα στη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
“Αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο”
Ειδικότερα, μιλώντας για τα εθνικά θέματα και τη στάση του κ. Μητσοτάκη, του είπε ότι “καλό θα ήταν να τα αφήσουμε έξω από το γήπεδο μιας αντιπαράθεσης προκειμένου να αποκτήσουμε επικοινωνιακά οφέλη”. Σχολίασε πως είχε την εντύπωση ότι ο πρόεδρος της ΝΔ επιχείρησε να τα αφήσει έξω το τελευταίο διάστημα, “δεν αντέξατε όμως στον πειρασμό και ήρθατε εδώ για να κατηγορήσετε την κυβέρνηση”. “Εγώ δεν θα μπω στον ίδιο ρόλο που εσείς μπήκατε”, του είπε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε πράγματι η περιοχή μας τελευταία χρόνια είναι περιοχή αστάθειας, ότι αλλάζει ποιοτικά η συμπεριφορά των γειτόνων μας και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει, ότι έχουμε γύρω μας μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή και με εξελίξεις που εγκυμονούν ανησυχίες”.
Απαντώντας στις αιτιάσεις περί “επιπολαιότητας” της κυβέρνησης στους χειρισμούς για τα εθνικά θέματα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι “εδώ και 3 χρόνια η χώρα έχει ανακτήσει τον ρόλο που της αναλογεί σε αυτή την εύθραυστη περιοχή ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας”, κάτι που αναγνωρίζουν όλοι οι ισχυροί ηγέτες που επισκέφθηκαν τη χώρα διαδοχικά αυτά τα χρόνια και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί. Τόνισε πως αυτό δεν έγινε τυχαία, αλλά χάρη σε συστηματική και στρατηγική προσπάθεια με στρατηγικές συμμαχίες με σημαντικές χώρες της περιοχής και μέσα από μια πολιτική διαρκούς ένδειξης καλής θέλησης από πλευράς της χώρας προς τους γείτονες μας.
Επισήμανε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν εντάσεις με τους γείτονες μας και κάλεσε να γίνει σύγκριση ανάμεσα στο θερμό επεισόδιο στα Ίμια πριν από 20 χρόνια και το πρόσφατο περιστατικό στα Ίμια. Σημείωσε ότι λόγω των διαύλων επικοινωνίας που εγκαθίδρυσε η κυβέρνηση με τον “δύσκολο γείτονα”, στη δεύτερη περίπτωση ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, ενώ πριν από 20 χρόνια ο τότε πρωθυπουργός περίμενε τις ΗΠΑ να μεσολαβήσουν και μάλιστα κατόπιν μιας τραγικής εξέλιξης. Θύμισε επίσης ότι τότε η ΕΕ με τα συμπεράσματα σε απόφαση της παρέπεμπε τις δύο χώρες να λύσουν τις διαφορές τους στη Χάγη, ενώ τώρα υπήρξε ανακοίνωση Τουσκ εκ μέρους όλων των κρατών-μελών της ΕΕ με την οξύτατη αναφορά και την απόλυτη καταδίκη στην προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας. “Στα εθνικά θέματα δεν χωρά ανευθυνότητα”, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Παρέπεμψε σε δήλωση του κ. Κυρανάκη στη δημόσια τηλεόραση, ότι τοποθετήθηκε προκλητικά πως η τουρκική παραβατικότητα οφείλεται στην “προκλητικότητα” της Ελλάδας στο Αιγαίο. “Υιοθετείτε αυτή την άποψη του στενού σας συνεργάτη;”, ρώτησε τον κ Μητσοτάκη. “Να είστε σοβαρότεροι και υπευθυνότεροι όταν μιλάτε για εθνικά θέματα”, τόνισε.
Κατηγόρησε επίσης τον κ. Μητσοτάκη ότι “την ίδια ανεύθυνη στάση κρατήσατε κι όταν είχα την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρωθυπουργό”, καταλογίζοντας του ότι έσπευσε να ανακοινώσει επίσημα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός τάχα δεν επιχειρηματολόγησε στον Τούρκο ομόλογό του για την ελληνικότητα των Ιμίων. “Και λίγες μέρες αργότερα, όταν ήσασταν στο Μόναχο, καθίσατε σε ένα τραπεζάκι στο οποίο υπήρχε μονάχα η τουρκική σημαία και βεβαίως, εσείς σωστά ενδεχομένως δεν κάνατε το λιοντάρι”, πρόσθεσε για να σχολιάσει: “Εγώ δεν λέω άλλα μπροστά κι άλλα πίσω. Εγώ κ. Μητσοτάκη ό,τι είχα πει σε ό,τι αφορά στην αδιαπραγμάτευτη υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, τα είπα μπροστά στον κ. Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
“Χρειάζεται πράγματι ψυχραιμία, υπομονή, να σταθμίζουμε τα βήματα μας. Διαβεβαιώνω τον ελληνικό λαό: Είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο, αδιαπραγμάτευτη η ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο ως κράτος-μέλος της ΕΕ”, σημείωσε. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, ότι είναι πάντα ανοικτή για συνεννόηση και συνεργασία όχι όμως για παιχνίδια. “Ας το έχουν καλά στο μυαλό τους, παιχνίδια με την Ελλάδα δεν μπορεί να παίζουν”, υπογράμμισε.
“Παιδιάστικη κίνηση” η πρόταση της ΝΔ
Περνώντας στο θέμα της σημερινής συζήτησης, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε “παιδιάστικης λογικής” την κίνηση της ΝΔ για προανακριτική. Τόνισε ότι “προφανώς και δεν έχει καμία νομική βάση όλη η επιχειρηματολογία που αναπτύξατε” και εξήγησε το σκεπτικό της πρωτοβουλίας της ΝΔ. Είπε ότι η ιδέα της είναι πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίσει την προανακριτική που προτείνει η ΝΔ, τότε θα πει “παραδέχονται την ενοχή τους” και ότι άρα όλοι ίδιοι είναι. Αν δεν ψηφίσει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ την προανακριτική που προτείνει η ΝΔ, “όπως επιλέξαμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τη σοβαρότητα του κοινοβουλίου”, η ΝΔ θα πει ότι δεν ψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί κάτι έχει να κρύψει.
Χαρακτήρισε “αμίμητη” τη φράση Μητσοτάκη ότι η ΝΔ τα έχει ψηφίσει όλα, σχολιάζοντας: “Τι ψηφίατε εσείς; Σας έβλεπα να κάθεστε στα έδρανα, δεν τολμήσατε να φτάσετε καν στην κάλπη ενώ είχατε προαναγγείλει ότι θέλατε προανακριτική”.
“Γελιέστε με αυτή την παιδιάστικη στάση, γιατί εκτίθεστε περισσότερο, γιατί παριστάνετε τους ‘χθεσινούς'”, είπε. “Λες και δεν έχετε προϋπάρξει σε αυτή την χώρα, πέσατε ξαφνικά από τον ουρανό για να υπερασπιστείτε το δημόσιο συμφέρον. Λες και δεν ήταν οι δικές σας κυβερνήσεις και σχεδόν τα ίδια πρόσωπα, που το λεηλατούσαν επί δεκαετίες, οδηγώντας τελικά την χώρα στην χρεοκοπία. Ή λες και ο κόσμος που σας ακούει έπεσε από τον ουρανό και δεν σας γνωρίζει. Ποιον ακριβώς προσπαθείτε να εξαπατήσετε;”, ανέφερε. Πρόσθεσε ότι το μήνυμα που στέλνει η ΝΔ είναι πως δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει έστω και την ελάχιστη πολιτική ευθύνη, όπως είπε, για το “πάρτι του μαύρου χρήματος στην υγεία”, “για τα 400 εκατομμύρια που χρωστάνε τα κόμματά σας, για το σύστημα της διαπλοκής”, όλα αυτά που μαθαίνονται τώρα, το σκάνδαλο την Siemens, για ένα σωρό σκάνδαλα, πρόσθεσε. “Εκτίθεστε σαν τον ‘δολοφόνο που γυρνάει στον τόπο του εγκλήματος’, μας φέρνετε στη Βουλή για να συζητάμε για το αδύναμο σημείο σας, γι’ αυτό το πάρτι, για τη ρεμούλα”, σχολίασε.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι αρχικά η ΝΔ αρνήθηκε την ύπαρξη του σκανδάλου, μετά αποδέχτηκε την ύπαρξη του σκανδάλου, αλλά αρνήθηκε την εμπλοκή οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου. Μετά η ΝΔ, συνέχισε, επιχείρησε να τρομοκρατήσει την δικαιοσύνη και τους προστατευόμενους μάρτυρες. “Ελπίζετε να ξεφύγετε με διαδικασίες παραγραφής που οι ίδιοι έχετε φροντίσει να θεσμοθετήσετε και να ψηφίσετε. Και τώρα επιχειρείτε φθηνούς αντιπερισπασμούς. Λες κι ο κόσμος δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς προσπαθείτε να πετύχετε”, τόνισε.
Απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη για το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς, ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε να συγκριθεί αυτό “έναντι της ηθικής αξίας του πανθομολογούμενου απαξιωμένου πολιτικού συστήματος του οποίου βασικοί εκφραστές είστε εσείς οι ίδιοι”.
“Κάνατε το λάθος να αναφερθείτε και στον κ. Παπαγγελόπουλο, εσείς να μιλάτε για οικογενειοκρατία και διορισμούς σε μια επιχείρηση που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και δεν διορίζει τους δικηγόρους της, εσείς είχατε διορίσει μέχρι και τα τρισέγγονα και όλα τα βαφτιστήρια του νομού Χανίων και της Κρήτης όλης”, σχολίασε. Αναφερόμενος στην περίπτωση της κ. Αντωνοπούλου, είπε μεταξύ άλλων ότι εκείνη είχε την ευθιξία να παραιτηθεί για 23.000 ευρώ. “Για τα 23 δισ. που είναι η ζημιά του δημοσίου για το σκάνδαλο του φαρμάκου, θα παραιτηθεί ποτέ κάποιος δικός σας, θα υπάρξει ευθιξία από κάποιο στέλεχος της παράταξής σας;”, τόνισε, σχολιάζοντας ότι η λέξη “ευθιξία” είναι προφανώς άγνωστη λέξη στη ΝΔ.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όντως οι πολίτες “μας κρίνουν με άλλα μέτρα και άλλα σταθμά, πολύ πιο αυστηρά κρίνει εμάς”, για να τονίσει πως αυτό είναι το γεγονός που επιβεβαιώνει την ύπαρξη του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς. “Στο κάτω-κάτω κ. Μητσοτάκη η κ. Αντωνοπούλου παραιτήθηκε από ευθιξία και επέστρεψε 23.000 στα δημόσια ταμεία, εσείς τα 200 εκατομ. δανεικά και αγύριστα που πήρατε ‘θαλασσοδάνεια’ από τις τράπεζες, θα τα επιστρέψετε στο ελληνικό δημόσιο ή θα είναι για πάντα δανεικά και αγύριστα;”. “Κάνατε επίσης το λάθος να να αναφερθείτε και στον κ. Πολάκη”, συνέχισε ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του, για να σχολιάσει καταληκτικά: “Κύριε Μητσοτάκη οι δικοί μας φίλοι και συνεργάτες μπορεί να υπήρξαν κάποτε και ιδιοκτήτες βουλκανιζατέρ, ποτέ όμως ιδιοκτήτες οφ σορ. Αυτή είναι η μεγάλη ποιοτική διαφορά που την έχει καταλάβει ο ελληνικός λαός”.