Site icon NewsIT

Λερναία Ύδρα τα προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ: Ένα θέλει να λύσει ο Κασσελάκης, δύο ξεπηδούν

04.09.2024 | 18:30
Λερναία Ύδρα τα προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ: Ένα θέλει να λύσει ο Κασσελάκης, δύο ξεπηδούν

Δεύτερη ημέρα εργασιών της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, στην Αθήνα, Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Αλλιώς φαίνεται ότι τα υπολόγιζε ο Στέφανος Κασσελάκης προτείνοντας αλλαγή του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ και τροποποιήσεις στο καταστατικό του κόμματος κι αλλιώς του βγαίνουν. Πάλι.

Ο κ. Κασσελάκης, θέλοντας να στρέψει το ενδιαφέρον από το σήριαλ Πολάκη που με τις «ευλογίες» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ επανέκαμψε περιπετειωδώς στο κόμμα αιφνιδιάζοντας ακόμη και στενούς συνεργάτες του όπως την εκπρόσωπο του κόμματος, Βούλα Κεχαγιά, έριξε την «βόμβα» των αλλαγών στο καταστατικό: από το όνομα, μέχρι και την επιλογή των βουλευτών. Όπως όμως ψιθυρίζουν και στελέχη που δεν ανήκουν στην εσωκομματική αντιπολίτευση, η «βόμβα» αυτή μάλλον έσκασε στα χέρια του προέδρου

Ακόμη και στελέχη που φέρονται πιστά στον κ. Κασσελάκη, όπως οι κύριοι Παππάς και Κόκκαλης εξέφρασαν αντιρρήσεις. Για παράδειγμα ο κ. Παππάς – που με επιλογή Κασσελάκη εξελέγη οριακά πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – διαφώνησε ανοικτά με την αλλαγή ονόματος μιλώντας στο Mega: «Δεν είμαι πολύ σίγουρος ότι πρέπει να μας απασχολήσει αυτό στο Συνέδριό μας. Οι αλλαγές στο καταστατικό είναι πιο ουσιώδες θέμα. Ένα κόμμα που παλεύει απλώς να αλλάζει το όνομά του, κρατάει τις δομές του ίδιες, ενδεχομένως να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παππάς, που συνήθως μετράει τα λόγια του, έριξε και μια «τροχιοδεικτική βολή» ή κατά άλλους έναν αμφιλεγόμενο χρησμό για τις εξελίξεις των αμέσως προσεχών ημερών στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε ερώτηση για το αν ο κ. Κασσελάκης θα πάει στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, απάντησε: «Αν δεν έχει εκπέσει, προφανώς θα είναι στη ΔΕΘ ως πρόεδρος του κόμματος», αφήνοντας έτσι όλα τα ενδεχόμενα ορθάνοιχτα.

Από την πλευρά του ο λογιζόμενος ως προσκείμενος στους λεγόμενους «Κασσελίστας», αυτούς δηλαδή που στηρίζουν ανεπιφύλακτα τον πρόεδρο, και αναπληρωματικός Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Βασίλης Κόκκαλης δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά τους για τις προτεινόμενες αλλαγές, διαφωνώντας με το προτεινόμενο όνομα – το «Συνασπισμός της Σύγχρονης Αριστεράς» –  και προσθέτοντας με νόημα πως το ζητούμενο δεν είναι να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να αλλάξουν συμπεριφορά τα στελέχη του.

Όμως ο Στέφανος Κασσελάκης βρήκε απέναντί του κι ένα στέλεχος που μέχρι τώρα τηρούσε τις ισορροπίες, τον ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη.  Αν και – στη λογική των ισορροπιών, ίσως και κάποιων μελλοντικών κινήσεών του – έστρεψε τα πυρά του και εναντίον όσων έχουν αποχωρήσει, το «κύριο μενού» ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τον κ. Αρβανίτη, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί «την κυρία ευθύνη την έχει αδιαπραγμάτευτα η ηγεσία. Με ιδιωτική και προσωπική ατζέντα, συνεχιζόμενες αλλαγές στρατηγικής με την δημιουργία εσωτερικών εχθρών, προκαλώντας μείζον θέμα στην πολιτική και κοινοβουλευτική δράση».

Φυσικά το γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης βρήκε πάλι μπροστά του τον Παύλο Πολάκη σε ελάχιστους πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Αφού είχε φροντίσει να διαμηνύσει στην ηγεσία του κόμματος πως «δεν είναι παιδάκι» να διαγράφεται και να επανεντάσσεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Χανίων θεώρησε την πρόταση για αλλαγή του ονόματος – τον άσσο που τράβηξε από το μανίκι του ο κ. Κασσελάκης – ανούσια. «Δεν έχει το όνομα τη χάρη, το ξεκάθαρο πρόγραμμα την έχει!! Οι οργανωτικές αλλαγές εξυπηρετούν την υλοποίηση του πολιτικού σχεδίου αλλαγής που επαγγέλλεσαι! Όχι τον έλεγχο του μηχανισμού που θες να επιβάλλεις!», έγραψε στο facebook, αφήνοντας έτσι και αιχμές για την «πραγματική» επιδίωξη του προέδρου δηλαδή τον έλεγχο του μηχανισμού του κόμματος, ενός «κόμματος μικρού και προσωποπαγούς», όπως λέει η ομάδα των «87» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Όμως τα προβλήματα που προκάλεσε η πρόταση Κασσελάκη μοιάζουν με τη Λερναία Ύδρα: ένα πας να καλύψεις, τουλάχιστον δύο ξεπηδούν.

Έτσι οι αλλαγές που προτείνει για παράδειγμα στο καταστατικό του κόμματος στο όνομα της «ανανέωσης» περί «κόφτη» στους βουλευτές που έχουν ήδη τρεις θητείες, δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν νέες τριβές ή και αντιπαλότητες.

Για παράδειγμα στην ομάδα των βουλευτών που – θεωρητικά και εφόσον η συγκεκριμένη αλλαγή περάσει από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – δεν θα έχουν δικαίωμα να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα, είναι ο Νίκος Παππάς, ο Παύλος Πολάκης (!) και η πιστή μέχρι τώρα στον πρόεδρο Νίνα Κασσιμάτη. Μια ξεχωριστή περίπτωση είναι και η «φανατική Κασελακική» Θεοδώρα Τζάκρη, για την οποία ήδη συζητείται ότι στις επόμενες εκλογές θα αλλάξει περιφέρεια, ένα παράθυρο που – ίσως όχι τυχαία – άφησε ανοικτό στις προτεινόμενες αλλαγές του ο κ. Κασσελάκης…

 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version