Site icon NewsIT

Λευτέρης Αυγενάκης: Όλο το χρονικό της διαγραφής του μετά τη βιαιοπραγία σε υπάλληλο του αεροδρομίου

04.07.2024 | 06:31
Λευτέρης Αυγενάκης: Όλο το χρονικό της διαγραφής του μετά τη βιαιοπραγία σε υπάλληλο του αεροδρομίου

Στιγμιότυπο από τις εργασίες του 9ου "Our Ocean Conference" που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Τετάρτη 17 Απριλίου 2024. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η διαγραφή του Λεύτερη Αυγενάκη από την Κ.Ο. της ΝΔ ήταν μονόδρομος. Αυτή η βίαιη συμπεριφορά του βουλευτή Ηρακλείου εναντίον εργαζομένου «ξεχείλισε το ποτήρι» και δεν θα μπορούσε να γίνει ανεκτή, όπως διαβεβαιώνουν στελέχη της κυβέρνησης.

Υπουργοί, βουλευτές και στελέχη της ΝΔ δήλωναν σοκαρισμένα για την συμπεριφορά του Λευτέρη Αυγενάκη και εκτιμούσαν ότι “αυτονοήτως”, χωρίς χάσιμο χρόνου, πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα πειθαρχικά μέτρα. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε νωρίς το πρωί.

Έλαβε το επίμαχο βίντεο στο κινητό του και σύμφωνα με πληροφορίες εξανέστη. Η εντολή στους αρμόδιους κομματικούς παράγοντες ήταν να δρομολογήσουν αμέσως τις απαραίτητες διαδικασίες που οδηγούν στη διαγραφή.

Βάσει καταστατικού, ο βουλευτής θα έπρεπε πρώτα να κληθεί σε εξηγήσεις και στη συνέχεια να παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ, όπως και έγινε, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αίτημα την αποπομπή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λευτέρης Αυγενάκης στη συνάντηση που είχε με τον Γραμματέα της Κ.Ο. Σταύρο Καλαφάτη δεν προσήλθε με διάθεση… μετάνοιας, κάτι που προκάλεσε άσχημη εντύπωση.

Πειθαρχικά μέτρα και από τη Βουλή

Αποχωρώντας, εκνευρισμένος, από το γραφείο του κ. Καλαφάτη, ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής, μετέβη στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής. Ο Κώστας Τασούλας είχε επικοινωνήσει από τις 8 το πρωί με τον κ. Αυγενάκη και σε αυστηρό τόνο του ζήτησε να τον επισκεφτεί, με την εσπευσμένη επιστροφή του από την Κρήτη στην Αθήνα, για να δώσει εξηγήσεις και στη Βουλή, ως μέλος της, για την “αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά” του.

Η πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής να προχωρήσει στο μέτρο της μομφής εναντίον του Λευτέρη Αυγενάκη και σε αποβολή δύο εβδομάδων από τις εργασίες του Σώματος, είναι μια πρωτοβουλία που δεν είναι συνηθισμένη και αποτυπώνει το μέγεθος της οργής για τη συμπεριφορά του βουλευτή.

“Αντιλαμβάνομαι ότι ζήτησε συγγνώμη και δημοσίως για αυτήν τη συμπεριφορά αλλά δεν μπορώ να δεχτώ αυτήν τη συγνώμη από έναν εκπρόσωπο του λαού, ο οποίος έχει την στοιχειώδη υποχρέωση να προασπίζει το κύρος του θεσμού τον οποίον και υπηρετούμε” δήλωσε ο κ. Τασούλας, ανακοινώνοντας την ενεργοποίηση του άρθρου 77 του Κανονισμού της Βουλής, που προβλέπει κυρώσεις για ανάρμοστη συμπεριφορά βουλευτού, δηλαδή για πράξεις που συνιστούν “καταφρόνηση του Συντάγματος και των πολιτειακών θεσμών”. Μάλιστα, η ποινή της αποχής θα ήταν μεγαλύτερη αν το περιστατικό συνέβαινε εντός του χώρου της Βουλής.

«Το “ξέρεις ποιος είμαι εγώ” δεν είναι αποδεκτό»

“Λογικές «ξέρεις ποιος είμαι εγώ» στην Κυβέρνηση αυτή δεν είναι αποδεκτές. Δεν νομίζω ότι επιδέχεται πολλών ερμηνειών το συγκεκριμένο βίντεο…” δήλωνε νωρίς το πρωί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης (Ant1), δείχνοντας ουσιαστικά την εξέλιξη που θα έπαιρνε η υπόθεση.

«Μονόδρομος» η διαγραφή…

Η άμεση διαγραφή του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Δ. και βουλευτή Ηρακλείου ήταν μονόδρομος και για έναν ακόμη λόγο… Η ανοχή σε τέτοιες συμπεριφορές θα είχε μεγάλο πολιτικό αντίκτυπο στην κυβέρνηση, τη στιγμή μάλιστα, μετά από ένα αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα, όπου οι πολίτες έστειλαν σαφή μηνύματα δυσαρέσκειας όχι μόνο για μεταρρυθμίσεις ή πολιτικές που δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά και για συμπεριφορές.

«Πάγωσαν» οι συνάδελφοι του

Το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας το βράδυ της Τρίτης, με τον πρώην υπουργό, πίσω από τον γκισέ του αεροδρομίου, να σηκώνει το χέρι του σε έναν υπάλληλο και να χειρονομεί σε έντονο ύφος, μαζί με τις δηλώσεις του κ. Αυγενάκη να επιμένει, παρά τα ντοκουμέντα, να μιλά για λεκτικό και μόνο επεισόδιο, “πάγωσαν” την κυβερνητική παράταξη και δεν άφηναν κανένα περιθώριο, σε κανένα συνάδελφο του να τον υπερασπιστεί.

“Ένιωσα άβολα βλέποντας τις εικόνες” δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή. “Με την αρμοδιότητα μου καταδικάζω με απόλυτο τρόπο οποιαδήποτε εκδήλωση βίας σωματικής και λεκτικής” δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας. “Σοκαρίστηκα” δήλωνε ο Ανδρέας Κατσανιώτης. Πίσω από τις κάμερες, τα σχόλια ήταν ακόμη πιο αιχμηρά, ήταν… “φαρμακερά”.

Προς άρση βουλευτικής ασυλίας…

Το κλίμα δυναμίτισε ακόμη περισσότερο η πληροφορία για την ύπαρξη και άλλων βίντεο που αποτυπώνουν τον πρώην υπουργό σε κατάσταση εκτός ελέγχου στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Η εισαγγελική έρευνα δεν αιφνιδίασε και προφανέστατα όταν φτάσει ο φάκελος στη Βουλή για άρση της βουλευτικής του ασυλίας, η απόφαση θα ληφθεί με μεγάλη πλειοψηφία, αν όχι με τις ψήφους όλου του Σώματος.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version