Πολιτική

Λίνα Μενδώνη: Από τα αμφιθέατρα στην κόντρα για το παλιό καφενείο – Οι σχέσεις της υπουργού Πολιτισμού με την Έφορο της Αργολίδας Άλκηστη Παπαδημητρίου

Η έφορος Αρχαιοτήτων Αργολίδας Άλκηστις Παπαδημητρίου γνωρίζεται με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εδώ και πάρα πολλά χρόνια

Ένα ερειπωμένο καφενείο, το οποίο βρίσκεται στον ευρύτερο χώρο της Αρχαίας Αγοράς του Άργους, στάθηκε η αφορμή  για να δημιουργηθεί το επεισόδιο μεταξύ της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας, Άλκηστις Παπαδημητρίου.

Η έντονη αντιπαράθεση μπροστά στις κάμερες κατά τη διάρκεια της αυτοψίας της υπουργού σε έργα της περιοχής της Αργολίδας, προκάλεσε έκπληξη και αμηχανία στους παραβρισκόμενους. «Γιατί το έχουμε ερείπιο και δεν το έχουμε επισκευάσει», ρώτησε η Λίνα Μενδώνη, ενώ η  Άλκηστις Παπαδημητρίου απάντησε «γιατί κοστίζει 45.000 ευρώ».

Η απάντηση, όπως αποδείχτηκε κι από τις εικόνες που κατέγραψαν οι τηλεοπτικοί φακοί, δεν ικανοποίησε την υπουργό, η οποία ανέφερε στην προϊσταμένη ότι «έχετε πάρει εκατομμύρια». 

Η Υπουργός Πολιτισμού κι η Έφορος Αρχαιοτήτων Αργολίδας
Η υπουργός Πολιτισμού κι η Έφορος Αρχαιοτήτων Αργολίδας τη στιγμή που επεισοδίου στο Άργος/ Φωτογραφία Eurokinissi

Ο έντονος διάλογος μεταξύ των δύο γυναικών συνεχίστηκε με την Άλκηστις Παπαδημητρίου να ζητά από την υπουργό να μην τις κάνει συστάσεις και τη Λίνα Μενδώνη να τη διακόπτει οργισμένη, λέγοντάς της:

«Σε παρακαλώ πάρα πολύ. Δεν είναι δυνατόν μέσα στον χώρο, μέσα στην καρδιά της πόλης, να είναι σε αυτή την κατάσταση».

Δείτε το σχετικό απόσπασμα στο 17:30′ του βίντεο

Όλα ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια που η υπουργός Πολιτισμού επιθεωρούσε τις εργασίες που πρέπει να γίνουν στην αρχαία Αγορά του Άργους. Από μακριά διέκρινε την εγκατάλειψη άλλα και τα γκράφιτι σε ένα  κτίριο, όπου πίσω από αυτό βρίσκονται οι τουαλέτες και κινήθηκε προς το σημείο.

Η Λίνα Μενδώνη σε αυτοψία στο Άργος
Η εικόνα του κτιρίου που προκάλεσε το ξέσπασμα της υπουργού Πολιτισμού / Φωτογραφία Eurokinissi

Εκεί υπήρχε στο παρελθόν ένα καφενείο, το οποίο μέσω απαλλοτρίωσης, έχει περάσει στο ελληνικό Δημόσιο. Εδώ και χρόνια, όμως, έπαψε να λειτουργεί, με αποτέλεσμα να παραδοθεί στη φθορά του χρόνου. 

Αυτοψία της Λίνας Μενδώνη στα έργα στο Άργος
Τα γκράφιτι στο κτίριο / Φωτογραφία Eurokinissi

Η στήριξη στη Μενδώνη

Η έφορος Αρχαιοτήτων Αργολίδας, Άλκηστις Παπαδημητρίου που προσπάθησε να δικαιολογήσει την απαράδεκτη κατάσταση του κτιρίου, γνωρίζεται με την υπουργό Πολιτισμού εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ήταν συμφοιτήτριες και είχαν πολύ καλές σχέσεις και κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους στο υπουργείο Πολιτισμού.

Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο του 2023 η Άλκηστις Παπαδημητρίου μαζί με οκτώ ακόμα συναδέλφους τους είχαν συνταχθεί με τη Λίνα Μενδώνη στη κόντρα που είχε ξεσπάσει με το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων. Το υπουργείο Πολιτισμού είχε παραχωρήσει κτίριο στην Ερμού, προκειμένου να στεγαστούν τα γραφεία του Συλλόγου. Όταν όμως οι χώροι του οικήματος χρησιμοποιήθηκαν για εκδήλωση διαμαρτυρίας που αφορούσαν το ναυάγιο στην Πύλο με τους νεκρούς μετανάστες, τότε αποφασίστηκε να ανακληθεί η παραχώρηση.

Τότε, οι έφοροι εννέα νομών της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και η Άλκηστις Παπαδημητρίου, υπέβαλλαν υπόμνημα διαμαρτυρίας και αίτημα διαγραφής από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων.  Στην επιστολή παραίτησης κατήγγειλαν ότι ο σύλλογος αντί να ασχοληθεί με τα προβλήματα του κλάδου «έχει μετατραπεί σε εργαλείο κομματικών τακτικισμών και επιδίδεται σε δράσεις που υπαγορεύονται αποκλειστικά από τις πολιτικές αλλά και προσωπικές εμμονές των μελών του Δ.Σ. του».

Το πλούσιο βιογραφικό και η συνταξιοδότηση

Το βιογραφικό της Άλκηστις Παπαδημητρίου είναι πλούσιο τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Έχει αποφοιτήσει από το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, ενώ είναι διδάκτωρ Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Albert Ludwing του Freiburg της Γερμανίας. Εργάστηκε επί σειρά ετών στην ανασκαφή του γερμανικού αρχαιολογικού ινστιτούτου στην Κάτω Ακρόπολη της Τίρυνθας και διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του αρχαιολόγου Klaus Kilian.

Ως μάχιμη αρχαιολόγος έχει συμμετάσχει σε 320 σωστικές ανασκαφές, ενώ για τη  προσφορά της στον τομέα της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς τιμήθηκε με βραβείο από το Δήμο Άργους και τη Νομαρχία Αργολίδας κατά τα έτη 2003 και 2004, αντίστοιχα. Στις 8 Μαρτίου 2018, Ημέρα της Γυναίκας, τιμήθηκε από το Δήμο Ναυπλιέων για το αρχαιολογικό και ανασκαφικό της έργο, και την προσφορά της στον πολιτισμό.

Μετά από 35 χρόνια επαγγελματικής καριέρας στο υπουργείο Πολιτισμού η Άλκηστις Παπαδημητρίου αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί στα τέλη του 2025 με αρχές του 2026.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ανδρουλάκης: Η ενωτική ομιλία στο ΣΕΦ, τα μηνύματα αντεπίθεσης κι η έμμεση αναφορά στην Κωνσταντοπούλου – «Δεν είμαστε κόμμα – κομήτης»
«Η μαχητική προγραμματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, που ταυτόχρονα δείχνει στους πολίτες ποιος εχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, ανεβάζει εκ νέου στροφές», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του
Ο Νίκος Ανδρουλάκης 1
Δύσκολη η επούλωση των τραυμάτων στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τον «τυφώνα» Κασσελάκη - Υπό τον φόβο των πρόωρων εκλογών το κόμμα
Καμία εντυπωσιακή εξέλιξη στο θέμα των συνεργασιών ή των προσχωρήσεων στον ΣΥΡΙΖΑ - Οι διορθωτικές κινήσεις του κόμματος για να βελτιώσει την δημοσκοπική εικόνα του
Σωκράτης Φάμελλος 2
Επιτυχής η πρώτη δοκιμή του συστήματος αυτόματης πέδησης ETCS στα τρένα, παρουσία του Κωνσταντίνου Κυρανάκη
Η σημερινή δοκιμή του συστήματος αυτόματης πέδησης, που παρακολούθησε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, αφορούσε περιπτώσεις υπέρβασης ορίου ταχύτητας και παραβίασης κόκκινου σηματοδότη
Ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης 3
«Καμία συμφωνία για τυπική ή άτυπη αναστολή του διαλόγου με την Τουρκία» δηλώνει ο Γιώργος Γεραπετρίτης
«Πάγια εθνική θέση η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τη συγκεκριμένη και μόνο διαφορά» υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών για το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης