Παρασκευή, 22 Νοε.
21oC Αθήνα

Live: Τσίπρας: «Αγιά Σοφιά και Χάλκη είναι μνημεία του Ελληνισμού και της Ανθρωπότητας»

Live: Τσίπρας: «Αγιά Σοφιά και Χάλκη είναι μνημεία του Ελληνισμού και της Ανθρωπότητας»
Φωτογραφία Reuters

Στην Κωνσταντινούπολη σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.
ΤΩΡΑ: Επισκέπτεται την Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Συνάντηση και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Θα συναντηθεί και με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις στο live blog του newsit.gr

Η δεύτερη μέρα της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία θεωρείται ιστορική. Ο Αλέξης Τσίπρας θα γίνει ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός που θα επισκεφτεί τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Την είχε επισκεφτεί και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, τον Σεπτέμβριο του 1933, αλλά τότε ήταν πρώην πρωθυπουργός. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται από το βράδυ της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη και πρώτος του σταθμός σήμερα θα είναι η Αγιά Σοφιά.

Ο Αλέξης Τσίπρας έγινε δεκτός το απόγευμα της Τρίτης στο “Λευκό Παλάτι” από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δυο ηγέτες είχαν δίωρο τετ α τετ όπου τέθηκαν όλα τα ανοιχτά θέματα, από το casus belli και την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο μέχρι την επαναλειτουργία της Χάλκης, την οποία ο Τούρκος πρόεδρος συνέδεσε ξεκάθαρα με το θέμα των μουφτήδων στη Θράκη.

Λεπτό προς λεπτό η επίσκεψη Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη στο live blog του newsit.gr

Η αποτίμηση της συνάντησης Τσίπρα – Ερντογάν

Η επανεκκίνηση της θετικής ατζέντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ύστερα από μια περίοδο επιδείνωσής τους, είναι το σημαντικό αποτέλεσμα της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, οι οποίες τονίζουν πως στο κλίμα αυτό θα ακολουθήσουν συναντήσεις, θα γίνουν βήματα και θα υπογραφούν συμφωνίες, όπως υπογράμμισαν και οι δύο ηγέτες στις κοινές δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους.

Ο Αλέξης Τσίπρας προσήλθε στη συνάντηση με τη θέση να χτιστεί μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού βασισμένου στο διεθνές δίκαιο, να ξαναπιάσουν η Ελλάδα και η Τουρκία το νήμα της θετικής ατζέντας, που είχε αρχίσει να υπάρχει το 2015-16, και τα σημαντικά που προκύπτουν από τη  συνάντηση, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές είναι:

1. Σε ό,τι αφορά στη μείωση της έντασης στο Αιγαίο η ενεργοποίηση ενός σημαντικού διαύλου των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας και η πρώτη τους συνάντηση θα γίνει στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Επίσης, η προοπτική της συνεργασίας, μέσω συναντήσεων των γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών, οι οποίοι έχουν καιρό να συναντηθούν, και έχουν να επιτελέσουν σημαντικό ρόλο στον τομέα στο θέμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

2. Υπήρξε ένα σαφές μήνυμα από τον πρόεδρο Ερντογάν και στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό και στις δηλώσεις του υπέρ της μείωσης της έντασης στο Αιγαίο.

3. Σε σχέση με το Κυπριακό αναμένεται να αρχίσουν σύντομα οι προπαρασκευαστικές συναντήσεις των υπουργείων Εξωτερικών, κάτι που ζητάει η ελληνική πλευρά από το 2016. Στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού αναφέρθηκε και ο πρόεδρος Ερντογάν με όρους επανένωσης και μίλησε μόνο για πολιτική ισότητα και όχι για αναζήτηση λύσης σε άλλο πλαίσιο.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών.

4.Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας συναντήθηκε με την υπουργό Εμπορίου της Τουρκίας και συζήτησαν θέματα συνεργασίας με πιο άμεσο να δρομολογηθεί το καλοκαίρι το πρώτο πλοίο στην ακτοπλοϊκή γραμμή Θεσσαλονίκη-Σμύρνη.

5. Υπήρξε ευρεία αναφορά στις ευρωτουρκικές σχέσεις και στο θέμα της αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, προς όφελος όλων των χωρών της περιοχής στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Κυπριακή Δημοκρατία και επομένως δεν μπορούν να υπάρχουν αποκλεισμοί.

6. Στο μεταναστευτικό θα υπάρξει και νέα συνάντηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα με τον Τούρκο ομόλογο του, καθώς έχει αναπτυχθεί μια πολύ καλή και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ τους.

Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές ο κ. Τσίπρας ζήτησε ενημέρωση για τα δικαιώματα της ελληνοορθόδοξης μειονότητας, έθεσε το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, όπως και άλλα, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους Κωνσταντινουπολίτες και ενημερώθηκε.

Ο κ. Ερντογάν ζήτησε να ενημερωθεί σε σχέση με τη Θράκη και ο Έλληνας πρωθυπουργός τον ενημέρωσε.

Σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στη Θράκη ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι είναι ζήτημα δεσμεύσεων έναντι Ελλήνων πολιτών και δεν έχουν να κάνουν με τις διμερείς σχέσεις, είτε συμπίπτουν με τις διακηρύξεις της Τουρκίας, είτε δεν συμπίπτουν.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις