Θέση για το θέμα της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια στο νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε στην Βουλή πήρε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Το μεγάλο θέμα είναι η στάση της Πολιτείας απέναντι στα παιδιά που μεγαλώνουν στα ιδρύματα, είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του στην Βουλή για τα θέματα απλοποίησης των διαδικασιών αναδοχής και από ομόφυλα ζευγάρια.
Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο!
Εδώ να σημειώσουμε πως ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής που προκάλεσε η ΧΑ για το άρθρο 8 του νομοσχεδίου και η οποία παρέχει την δυνατότητα αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.
[read4more]
Η ονομαστική ψηφοφορία διεξήχθη ηλεκτρονικά και ολοκληρώθηκε άμεσα.
Συγκεκριμένα, για το επίμαχο άρθρο 8, ψήφισαν 264 βουλευτές:
– 161 βουλευτές ψήφισαν υπέρ.
– 103 ψήφισαν κατά.
– Παρών κανείς.
Συνεπώς έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία, ενώ να σημειωθεί πως 34 βουλευτές απουσίαζαν χωρίς αιτιολόγηση.
Ένας εκ των απόντων ήταν και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απουσία δεν ήταν θέμα… κομματικής διαφοροποίησης, αλλά θέμα συνέπειας! Κι αυτό διότι ο Σταύρος Κοντονής δεν έφτασε έγκαιρα στην Βουλή…
Νωρίτερα το νομοσχέδιο επί της αρχής υπερψηφίσθηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΔΗΜ ΣΥΜΠ, ΑΝΕΛ και ΠΟΤΑΜΙ. «Παρών» από ΚΚΕ. Καταψήφισαν ΧΑ και ΕΚ.
Δείτε το σχετικό βίντεο
Τι είπε ο Τσίπρας στην Βουλή για τα ομόφυλα ζευγάρια
Στην ομιλία του πριν την ψηφοφορία, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε αυτό το νομοσχέδιο να αντιμετωπισθεί χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες. Να μην διαιωνισθεί ένα καθεστώς που αποτρέπει πολλά ζευγάρια να δώσουν μια καινούρια ζωή σε παιδιά που ζουν στα ιδρύματα. «Το νομοσχέδιο», είπε ο πρωθυπουργός, «δικαιώνει τους ανθρώπους που περιμένουν χρόνια για ένα παιδί. Η υιοθεσία θα γίνεται σε 8-12 μήνες. Μετατρέπουμε μια υπόθεση που σήμερα είναι φθορά ψυχής αρκετών χρόνων, σε μια υπόθεση που θα διεκπεραιώνεται σε 1 χρόνο. Διασφαλίζει ότι όταν το παιδί ενηλικιωθεί, θα μπορεί να ανατρέξει στα στοιχεία του και να βρει τις ρίζες και τους φυσικούς του γονείς. Το θέμα που προκάλεσε αρκετή σύγχυση στο δημόσιο διάλογο, ήταν η ταύτιση αναδοχής και υιοθεσίας. Η αναδοχή προβλέπει ότι το παιδί μπορεί να επιστρέψει στους φυσικούς του γονείς».
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις ο πρωθυπουργός είπε: «Το γιατί όλες αυτές τις μέρες δεν συζητάμε για την ουσία του ν/σ αλλά για τον σεξουαλικό προσανατολισμό των γονέων, προκαλεί ερωτήματα. Μια μερίδα των αντιδράσεων προέρχεται από αυτούς που το μίσος τούς τρέφει και τρέφονται από αυτό. Δεν μπορούν να κατανοήσουν ένα ν/σ που αφορά αυτούς που προσφέρουν στην κοινωνία. Επιπλέον, είμαστε υποχρεωμένοι εκ του Συντάγματος να αντιμετωπίζουμε τους συμπολίτες μας ισότιμα».
Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της ομιλία του στη Βουλή, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την υιοθεσία και την αναδοχή, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, άσκησε σκληρή κριτική στη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι «μπορεί αν θέλει να μας παραδώσει άλλο ένα μάθημα για το ποιος είναι λαϊκιστής και λογαριάζει μόνο το πολιτικό κόστος και ποιος αληθινά φιλελεύθερος».
«Είναι δικαίωμά του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ να το κάνει αυτό» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Εμείς, ειλικρινά, τον ευχαριστούμε γιατί κάνει τα πράγματα πιο καθαρά σε ορισμένους που πιστέψανε ότι είναι δήθεν πολιτικός του φιλελεύθερου κέντρου». Επίσης, τον χαρακτήρισε βαθιά συντηρητικό, που πολλές φορές φλερτάρει με αναχρονιστικές ιδέες, αλλά φλερτάρει επικίνδυνα και με τον ακροδεξιό λαϊκισμό σε κάθε βήμα που αυτή η κυβέρνηση κάνει σε ζητήματα που αφορούν ατομικά δικαιώματα. «Εμείς θα συνεχίζουμε να πορευόμαστε με βάση τις αρχές μας, αγνοώντας το πολιικό κόστος» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, ανεξάρτητα και από τα όσα δημοσιεύονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως συμπλήρωσε.
Δείτε την ομιλία Τσίπρα στην Βουλή
Δείτε ζωντανά τη συνεδρίαση και την ψηφοφορία στη Βουλή
Το πολιτικό ενδιαφέρον εστιάζεται στο άρθρο 8, που δίνει τη δυνατότητα αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς βουλευτές τόσο από τη κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση έχουν διαφοροποιηθεί από την επίσημη γραμμή του κόμματός τους. Υπέρ της επίμαχης διάταξης έχουν ταχθεί ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι, ενώ δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν ΑΝΕΛ, ΝΔ, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων.
Πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως εμμένουν στην διαφωνία τους. Πρόκειται για τους Γεωργία Γεννιά, Μάρκο Μπόλαρη και Γιάννη Καραγιάννη οι οποίοι προσανατολίζονται στην αποχώρηση, ενώ οι Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Θεόδωρος Παραστατίδης αναμένεται να ψηφίσουν όχι. Όμως, όπως λένε οι πληροφορίες μπορεί και οι πέντε μετά και την παρέμβαση Τσίπρα να αλλάξουν γνώμη τελευταία στιγμή.
Στους ΑΝΕΛ ο εισηγητής των οποίων είχε ταχθεί κατά της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ξεκαθάρισε χθες ότι στηρίζει τη διάταξη. Διαφοροποιήσεις, επίσης, έχουν παρουσιαστεί τόσο στη ΝΔ ανάμεσα τους είναι η Ντόρα Μπακογιάννη, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Θόδωρος Φορτσάκης και η Νίκη Κεραμέως που έχουν ταχθεί υπέρ όσο και στη ΔΗΣΥ που στηρίζει το άρθρο, με βουλευτές του κόμματος να επιμένουν στις επιφυλάξεις τους. Ανάμεσά τους, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Μιχάλης Τσελέπης, ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο Γιώργος Καρράς και ο Δημήτρης Κρεμαστινός.