Το δημογραφικό ζήτημα, που έχει επιδεινωθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες και την περίοδο της κρίσης, συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας τίθενται τα επιστημονικά δεδομένα, όπως αυτά έχουν περιληφθεί στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, που συγκροτήθηκε το 2017, μετά από πρόταση της προέδρου της ΔΗΣΥ Φώφης Γεννηματά.
Τα στοιχεία δείχνουν ανησυχητική μείωση των γεννήσεων, εκτόξευση της μετανάστευσης σε παραγωγικές ηλικίες, γήρανση του πληθυσμού, στοιχεία που συνιστούν απειλή για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Το πρόβλημα επιδεινώθηκε από την κρίση του δημόσιου συστήματος υγείας, τη μείωση των εισοδημάτων ευρύτατου τμήματος του ελληνικού πληθυσμού.
Δείτε ζωντανά
Τσίπρας: η επιδότηση ενοικίου θα καλύψει μεγάλο μέρος αναγκών νέων ανθρώπων που θέλουν να φτιάξουν οικογένεια
Το δημογραφικό είναι ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο το σήμερα και το αύριο, όποιες πολιτικές χαραχθούν, τα αποτελέσματά τους θα γίνουν αντιληπτά σε βάθος χρόνου, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το δημογραφικό. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε θετικό ότι η έκθεση της διακομματικής επιτροπής για το δημογραφικό είναι σχεδόν ομόφωνη. «Το δημογραφικό δεν είναι επιμέρους ζήτημα. Το δημογραφικό είναι ζήτημα συνολικής στρατηγικής. Συνιστά συνέπεια του τρόπου με τον οποίο επιλέγουμε να οργανώσουμε την κοινωνία μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Δηλαδή, εξήγησε, αν είμαστε σε θέση να επιλέξουμε ένα μοντέλο κοινωνικής αναπαραγωγής, στο οποίο η αύξηση του πληθυσμού θα είναι η λογική συνέπεια της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης της κοινωνικής πλειοψηφίας ή αντίθετα αν το μοντέλο, το οποίο επιλέγουμε, είναι αυτό που θεωρεί ενδεδειγμένο έναν τρόπο κοινωνικής αναπαραγωγής, όπου η συνέπεια της μείωσης του πληθυσμού είναι μία μικρή ασήμαντη λεπτομέρεια μπροστά στην ευημερία μίας κοινωνικής μειοψηφίας που απολαμβάνει ενδεχομένως προνόμια και πλούτο.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι «αν και δεν συναντάται το δημογραφικό ζήτημα συχνά στον πολιτικό ανταγωνισμό, αυτός είναι σε κάθε λέξη και σε κάθε πρόταση που διατυπώνει η κάθε πολιτική δύναμη σε αυτήν εδώ την αίθουσα». «Ο τρόπος με τον οποίο οραματιζόμαστε την ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας, το κοινωνικό κράτος, την παιδεία, το ασφαλιστικό σύστημα και όλα τα κρίσιμα θέματα στη δημόσια σφαίρα, συνιστά μια ενιαία απάντηση και στο μεγάλο πρόβλημα του δημογραφικού».
Αν θέλουμε να μιλήσουμε επί της ουσίας για προοπτική ανατροπής αυτής της τάσης (μείωσης των γεννήσεων και αύξησης των θανάτων), πρέπει να συνομολογήσουμε ότι δεν μπορεί να γίνει μέσω πολιτικών λιτλότητας και διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής και χωρίς ολοκληρωμένη πολιτική ένταξη, ενσωμάτωση των μεταναστών. «Γι’ αυτό, θα ήθελα να αναφερθώ σε τρείς απολύτως κομβικούς άξονες μίας συνολικής στρατηγικής, από την οποία προκύπτει η σταδιακή επίλυση του δημογραφικού προβλήματος» πρόσθεσε.
Στο ζήτημα της εργασίας, που είναι το υπ’ αριθμόν ένα στην υπόθεση της κοινωνικής αναπαραγωγής, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση για το δημογραφικό στη Βουλή. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα, μόλις 5 χρόνια πριν ήταν μία χώρα, στην οποία κάτι λιγότερο από το 1/3 του εργατικού δυναμικού της ήταν εκτός παραγωγής και, ακόμη χειρότερα, στην ίδια κατάσταση βρίσκονταν τα 2/3 των νέων ως 25 ετών. «Είναι σαφές ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ο σχεδιασμός για το μέλλον, οι σκέψεις για οικογένεια, απόκτηση παιδιών, έγιναν όνειρο απατηλό για την πλειοψηφία των νέων ανθρώπων», σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι για αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση είπε -από την πρώτη στιγμή- ότι αποτελεί εθνικό στόχο. «Πρώτον, θέσαμε ως εθνικό στόχο πρώτα απ’ όλα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», επισήμανε, προσθέτοντας ότι έχουμε σήμερα πάνω από 350.000 νέες θέσεις εργασίας, κάτι που αποτυπώθηκε στη μείωση της ανεργίας κατά 9 μονάδες σε σχέση με την «οδυνηρή στιγμή του 2014».
«Δεύτερον», συνέχισε, «εργαστήκαμε για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Οργανώσαμε από μηδενική βάση το ΣΕΠΕ. Κυνηγήσαμε την παραβατικότητα σε όλους του τομείς. Περιορίσαμε την αδήλωτη εργασία στο 9%, όταν είχε φτάσει το 2014 ακόμα και στο 20% στους τομείς υψηλής παραβατικότητας». «Τρίτον, προχωρήσαμε άμεσα, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, σε δύο κομβικές ενέργειες για τη συνολική αύξηση των μισθών: Την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και κατά 27% για τους νέους, αφού καταργήσαμε τη ντροπιαστική διάταξη της κυβέρνησης Σαμαρά, του 2012, για τον υποκατώτατο μισθό των νέων έως 25 ετών», συμπλήρωσε.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η μείωση της ανεργίας, η προστασία της εργασίας και η αύξηση των μισθών αποτελούν προϋπόθεση για μια ενιαία στρατηγική που μπορεί να δώσει προοπτική ανατροπής αυτού του φαινομένου και συνιστά αναγκαία και ικανή συνθήκη για τη σταδιακή επίλυση του δημογραφικού». Όπως υποστήριξε, χωρίς την αποκατάσταση της εργασίας, ο σχεδιασμός του μέλλοντος είναι έωλος και αμφίβολος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, για αυτόν τον λόγο «οι συνταγές απορρύθμισης της εργασίας, οι νεοφιλελεύθερες συνταγές διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και καθήλωσης των μισθών δήθεν στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, το μόνο που πετυχαίνουν με βεβαιότητα είναι να υποθηκεύουν το μέλλον μίας γενιάς».
Ο πρωθυπουργός στηλίτευσε τον χαρακτηρισμό ενεργητικών πολιτικών ως «φιλοδωρήματα», σημειώνοντας ως παράδειγμα ότι η επιδότηση ενοικίου θα καλύψει μεγάλο μέρος αναγκών νέων ανθρώπων που θέλουν να φτιάξουν οικογένεια.
Μητσοτάκης: 1.000 ευρώ αύξηση στο αφορολόγητο για κάθε παιδί που θα γεννιέται
«Εμείς έχουμε δεσμευθεί ότι θα επαναφέρουμε τα ποσά που η κυβέρνηση περιέκοψε πέρυσι για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το Δημογραφικό.
«Έχουμε μιλήσει για ένα σύγχρονο κι αποτελεσματικό Ασφαλιστικό Σύστημα. Ελκυστικό, ώστε να εντάσσονται αμέσως σε αυτό όλοι οι εργαζόμενοι, δίκαιο, ώστε να αποδίδει μετά το τέλος της εργασίας τους κόπους όλων στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου και αποτελεσματικό, ώστε να μην επιβαρύνει, αλλά -αντίθετα- να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Το σχέδιο μας συστηματικά διαστρεβλώνεται από την κυβέρνηση. Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα σοβαρή που δεν έχει εφαρμόσει σύστημα τριών πυλώνων στο ασφαλιστικό».
«Πρόκειται, όμως, και για μία συνολική θεώρηση του προβλήματος, που περιλαμβάνει ταυτόχρονες πολιτικές για την Κοινωνική Πρόνοια, την Παιδεία, την Υγεία και, βέβαια, την Οικονομία», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Το δημογραφικό έλλειμμα, ωστόσο, δεν είναι μόνο πρόβλημα ελληνικό, είναι και πανευρωπαϊκό. Γι’ αυτό και θα το θέσουμε ως ειδική προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή ατζέντα», ενημέρωσε το Σώμα ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε, επίσης, ότι «υπάρχουν άλλωστε και πολλά παράπλευρα ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν διακομματικά. Με ρεαλισμό και τόλμη: Θέματα, όπως οι υιοθεσίες, τα υπογόνιμα ζευγάρια και ο συγκλονιστικά μεγάλος αριθμός των εκτρώσεων», για να καταλήξει λέγοντας: «Το Δημογραφικό γίνεται κι αυτό μέρος του κεντρικού αιτήματος όλων των Ελλήνων: Μίας μεγάλης πολιτικής αλλαγής. Μόνο η οικονομική ανάκαμψη μιας Ελλάδας που θα παράγει μεγαλύτερο πλούτο και θα έχει περισσότερες δουλειές, θα ανοίξει το δρόμο και προς μια αποτελεσματική δημογραφική πολιτική. Μια γόνιμη πολιτική -κυριολεκτικά».
«Το αφορολόγητο θα αυξάνεται κατά 1.000 ακόμη ευρώ για κάθε παιδί. Έτσι, θα ωφεληθούν κυρίως οι πιο αδύναμοι που σήμερα διστάζουν να κάνουν παιδιά. Ενώ πρόσθετα κίνητρα δίνονται ειδικά ζευγάρια που θα τεκνοποιούν νωρίτερα από τα 30 τους χρόνια» ανέφερε στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία τους για το δημογραφικό.
«Όλα τα βρεφικά είδη, αλλά και τα είδη υγιεινής πρώτης ανάγκης για τις γυναίκες, θα υπαχθούν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ. Παιδικοί σταθμοί για όλα τα Ελληνόπουλα στα πρώτα τους χρόνια. Κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού με κυβέρνηση ΝΔ» τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «Θεσμοθετείται η ελεύθερη επιλογή της γυναίκας να ορίσει εκείνη τον χρόνο της άδειας εγκυμοσύνης και λοχείας, αντί για τους αυστηρούς χρονικούς περιορισμούς που ισχύουν σήμερα. Σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, αυξάνεται η άδεια σε μονογονεϊκές οικογένειες και επεκτείνεται η προστασία από απόλυση στους 24 μήνες αντί των 18 μετά τον τοκετό. Και σήμερα υπάρχουν πολλοί ασύδοτοι εργοδότες που δεν εφαρμόζουν την εργατική νομοθεσία. Ειδικό πρόγραμμα κατάρτισης θα περιμένει όσους επιστρέφουν στην εργασία μετά τη διακοπή για την ανατροφή τέκνων».
«Θεσπίζουμε άμεση ενίσχυση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί το οποίο θα γεννιέται στην πατρίδα μας»
«Μιλάμε για ένα εθνικό υπαρξιακό διακύβευμα», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το Δημογραφικό. «Μακριά από τη “δικτατορία της επικαιρότητας” είναι καιρός να πιάσουμε το νήμα των καιρών. Το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή υφίστασαι τη χειρότερη εκδοχή του. Γι’ αυτό και η ΝΔ -με προσωπική μου εμπλοκή- εισηγείται μια συνολική παρέμβαση στο Δημογραφικό», τόνισε.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο «Σχέδιο 4 κατευθύνσεων», το οποίο περιλαμβάνει «μείωση του βάρους για την απόκτηση παιδιού, στήριξη των εργαζόμενων γονέων -κυρίως των γυναικών- και των μεγάλων οικογενειών, επιστροφή των νέων που έφυγαν και διαγενεακή αλληλεγγύη μέσω ενός σύγχρονου ασφαλιστικού».
«Τα σποραδικά επιδόματα με τη μορφή φιλοδωρήματος του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνιστούν πολιτική για τους νέους που θέλουν να κάνουν οικογένεια», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Για εμάς, η κεντρική μας επιδίωξη είναι η δημιουργία χιλιάδων νέων, καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας. Σε μία οικονομία, που θα αναπτύσσεται με διπλάσιους ρυθμούς από τους σημερινούς».
«Θεσπίζουμε άμεση ενίσχυση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί το οποίο θα γεννιέται στην πατρίδα μας για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες του πρώτου καιρού, που δεν πρέπει να αποτελούν ανασχετικό παράγοντα για κανένα νέο ζευγάρι που θέλει να μεγαλώσει την οικογένειά του» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι «το κόστος αυτού του μέτρου δεν ξεπερνά τα 150 εκατ. το χρόνο».