Site icon NewsIT
13:14 | 12.02.18

Η ομιλία Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για τη Novartis

Η ομιλία Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για τη Novartis
Newsit Newsroom

- Σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis ανακοίνωσε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας - Όποιος μιλάει για παραγραφή έχει διάθεση συγκάλυψης, είπε ο πρωθυπουργός - Η κυβέρνηση θα διεκδικήσει αποζημιώσεις από τη Novartis - Για Σκοπιανό: Δεν έχουμε άλλο δρόμο απο το να διαπραγματευθούμε με τους γείτονές μας - Σύνθετη ονομασία για κάθε χρήση και αλλαγή στο σύνταγμά τους

«Ζούμε στιγμές στις οποίες δοκιμάζεται η ευθύνη», είπε στην έναρξη της τοποθέτησής του ο πρωθυπουργός. Μίλησε για τις ευθυνες του παλιού πολιτικού συστήματος για την χρεοκοπία της χώρας. Ο πρωθυπουργός, είπε ακόμα ότι η χώρα κατέληξε στην χρεοκοπία και εξαιτίας των πρακτικών διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Μίλησε για ηθική παρακμή και εκφυλισμό ενός ολόκληρου πολιτικού συστήματος.

Θράσος, ιδιοτέλεια και μέθοδοι μαφίας. Αριθμοί λογαριασμών σε μηνύματα κινητών τηλεφώνων και δημαγωγία κάθε φορά που πιανόταν κάποιος στα πράσα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν υπήρξε είπε μια αποκάλυψη σκανδάλου που να μην έπαιξε η ίδια κασέτα περί πολιτικής δίωξης. Άλλο η πολιτική εκτίμηση και άλλο να νρισκόμαστε μπροστά σε καταγγελίες που παίρνουν την ομορφή ογκώδους δικογραφίας, είπε ο πρωθυπουργός.

Είπε ακόμα ότι η ευθυνη της Αριστεράς είναι πολύ μεγάλη. Είναι τεράστια η ευθύνη ώστε να συνδράμει να αποκατασταθεί η ευθύνη απέναντι στους θεσμούς, την δικαιοσύνη και την πολιτική. Δεν είναι μόνο ηθικής σημασίας ζήτημα αλλα και ζήτημα που αφορά το αύριο της χώρας, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τίποτα κρυφό, τίποτα κάτω από το χαλί, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Χωρίς λαϊκά δικαστήρια και χωρίς κηνύγι μαγισσών. Είναι ξένη και εχθρική προς την Αριστερά να πάρουμε κάποιου είδους ρεβάνς, είπε ο κ. Τσίπρας. Αυτό το πλήρωσε ακριβά στο παρελθόν η Ελλάδα. Μίλησε για fake news, φωτογραφίζοντας την αντιπολίτευση.

«Μόνο έτσι θα αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική, είπε ο πρωθυπουργός. «Δεν θα κουκουλώσουμε πρόσωπα και πράγματα και δεν θα εμποδίσουμε το έργο της δικαιοσύνης. Δεν θα τρομάξουμε από τις κραυγές των πολιτικών μας αντιπάλων. Δεν θα υποκύψουμε στην ισχύ των οικονομικών συμφερόντων. Εχουμε πιο δυνατούς συμμαχους, την αρετή και την αλήθεια. Με αυτούς πορευτήκαμε και με αυτούς θα πορευτούμε. Κάποιοι επιμένουν να προσβάλλουν την ίδια την δικαιοσύνη και τους δικαστές. Μιλούν για κουκουλοφόρους μάρτυρες αλλά εμείς δεν θα υποχωρήσουμε. Σε αυτή την προσπάθεια θα έχουμε δίπλα μας την κοινωνία», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός αναλογίστηκε πόση ζημιά προξένησαν οι πρακτικές της διαφθοράς στην ελληνική κοινωνία και την οικονομία. Μίλησε για ευτελισμό της ίδιας της δημοκρατίας. Είπε ακόμα ότι είναι ανυπολόγιστο το κόστος για την οικονομία. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσο αληθινά κόστισε στην ελληνική οικονομία. Μόνο για την υπόθεση της Novartis, το κόστος είναι της τάξεως αρκετών δισ ευρώ. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς από το 2000 έως το 2010 η απώλεια είναι 23 δισ. Ένα μνημόνιο δηλαδή. Το σημαντικότερο είναι ότι αυτά τα χρήματα έλειψαν από τα ταμεία των ασφαλισμένων είπε ο πρωθυπουργός.

Αν έμεναν στα δημόσια ταμεία ίσως να είχαμε αποφύγει την μνημονιακή περιπέτεια. Την ώρα που έκοβαν συντάξεις και μισθούς και επέβαλλαν δυσβάσταχτους φόρους φρόντιζαν να εξυπηρετούν με το αζημίωτο τις πολυεθνικές και τους κρατικοδίαιτους επχιειρηματίες. Σήμερα ξεμπερδεύουμε με την χυδαιότητα του «μαζί τα φάγαμε». Δεν τα φάγαμε μαζί. Σας ζητώ να αναλογιστείτε την ηθική τους ευθύνη και εξαχρείωση, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής η μόνη θεσμική οδός

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι: Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνησή μας δεν θα παραιτηθεί από το δικαίωμα διεκδίκησης των χρημάτων που χάθηκαν από αποζημιώσεις από την φαρμακευτική Novartis. Για τον θεσμικό χειρισμό της υπόθεσης, ο πρωθυπουργός είπε: «Χωρίς ταλαντεύσεις θα κάνουμε ό,τι προβλέπεται θεσμικά. Η μόνη θεσμική οδός που έχουμε είναι η σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής. Κι αυτό για να προσδιοριστούν οι σχετικές εισαγγελικές αρμοδιότητες. Μοναδικός αρμόδιος για να κρίνει η είναι η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, είπε ο πρωθυπουργός.

“Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνει το εσωτερικό αλλά και το διεθνές δίκαιο για να πάρουμε πίσω μέχρι και το τελευταίο ευρώ το οποίο έκλεψαν τον ελληνικό λαό”, τόνισε.

Σκληρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη – Ποιος κυβερνά αυτό το κόμμα;

Από την υπόθεση αυτή προκύπτουν κρίσιμα ερωτήματα για τον κ. Μητσοτάκη και την μεταλλαγμένη ηγεσία της ΝΔ. Δεν έχουν υιοθετήσει μια στάση χυδαία και ενοχική. Εχουν αποδυθεί σε μια επιχείρηση εκφοβισμού και απειλών μαρτύρων και εισαγγελέων. Κινούνται στην γκρίζα ζώνη είπε. Απλώνουν μια μαύρη σκιά πάνω από την δικαιοσύνη και την χώρα. Για να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες και τις ποινικές ευθύνες κάποιων αν αυτές αποδειχθούν.

«Έχουν αποδυθεί σε μια επιχείρηση εκφοβισμού, απειλών, και εκβιασμού, των μαρτύρων, των αρμόδιων εισαγγελέων και της ελληνικής Δικαιοσύνης. Δημόσια, ανοιχτά, απροκάλυπτα, αντικαθιστούν τις πολιτικές πρακτικές με πρακτικές παρακράτους, κουκούλας και εκφοβισμού”, πρόσθεσε και αναρωτήθηκε «ποιος κυβερνά τελικά αυτό το κόμμα; και τι σχέση έχει η σημερινή ΝΔ της εμφύλιας ρητορείας, της υπονομευτικής αμετροέπειας, της διχαστικής γραμμής, με το συντηρητικό κόμμα της τάξης, της νομιμοφροσύνης, της δημοκρατικής αυστηρότητας, της λαϊκής Δεξιάς, που οραματίστηκε ο ιδρυτής του. Πρέπει να μιλήσει με ονόματα, ποιος έστησε τη σκευωρία που επικαλείται;» είπε.

«Η Αγία μετατράπηκε σε μια νύχτα σε πόρνη, αναφερόμενος στην δικαιοσύνη κατά τη ΝΔ. Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ να διασύρονται και να εκφοβίζονται ανοικτά εισαγγελικοί λειτουργοί επειδή ασκούν το λειτούργημά τους. Αυτό ξεπερνά τα όρια. Αυτό το αστείο πρέπει να τελειώσει. Να μιλήσει με ονόματα ο κ. Μητσοτάκης. Ας μας πει ο κ. Μητσοτάκης ποιος έστησε τη σκευωρία; Ποιοι δικαστικοί λειτουργοί κινήθηκαν κατ’εντολή της κυβέρνησης; Ποιος έστησε τις εκθέσεις του FBI και κατάφερε να εμπλέξει στη σκευωρία το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, την αμερικάνικη Πρεσβεία, δικαστές, εισαγγελείς και μάρτυρες; Τον καλώ να δώσει άμεσα απαντήσεις. Αν δεν τις έχει, που δεν τις έχει, να μην ξανατολμήσει να μιλήσει για σκευωρία. Είναι όμηρος μιας ακροδεξιάς ομάδας στο εσωτερικό του κόμματός του. Δεν έχει το πολιτικό σθένος», είπε ο πρωθυπουργός.

Καταφέραμε να αλλάξουμε σελίδα στην οικονομία

«Οι συγκλονιστικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας αποσπάσουν από τον στρατηγικό μας σχεδιασμό. Που δεν είναι άλλος από την ολοκλήρωση της πορείας εξόδου από το πρόγραμμα.  Πρέπει να συνεχίσουμε απερίσπαστοι στο δρόμο που έχουμε χαράξει τα τελευταία τρία χρόνια. Και αυτός ο δύσβατος δρόμος φτάνει σήμερα στο τέλος του. Βρίσκομαστε στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από την μνημονιακή επιτροπεία το καλοκαίρι του 2018», είπε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Και έχουμε ήδη καταφέρει να γυρίσουμε τη σελίδα της ελληνικής οικονομίας. Οι προϋποθέσεις για την έξοδο δεν ήταν ποτέ καλύτερες.  Σήμερα έχουμε καταφέρει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία της χώρας.  Δείκτης ήταν η προ ημερών επιτυχημένη έξοδος στις αγορές χρήματος. Μέ επιτόκιο στο 3,375% και μάλιστα υπό συνθήκες αναταράξεων στα χρηματιστήρια διεθνώς, αποδείξαμε εμπράκτως ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία απεγκλωβισμού από την επιτροπεία και από την ανάγκη δανεισμού από τον επίσημο τομέα.

Κανείς στην Ευρώπη δεν συζητά οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο πέρα από την έξοδο. Χωρίς πιστοληπτική γραμμή, χωρίς δυσβάστακτες προϋποθέσεις για τον ελληνικό λαό και την ελληνική οικονομία. Μέσα σε αυτό το δεδομένο πλαίσιο θα κληθούμε τους επόμενους μήνες να διαπραγματευτούμε με τους δανειστές μας.

Με δύο ζητήματα στην ημερήσια διάταξη:  Πρώτον την οριστική συμφωνία για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Και δεύτερον το καθεστώς εποπτείας της ελληνικής οικονομίας μετά το Μνημόνιο.

Ένα καθεστώς εποπτείας οι μηχανισμοί του οποίου δεν θα διαφέρουν από τους αντίστοιχους που συμφωνήθηκαν με τις υπόλοιπες χώρες που εξήλθαν από πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Και θα γίνεται στη βάση του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου που εμείς θα προετοιμάσουμε και θα προτείνουμε στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης. Αυτή είναι ίσως και η μεγάλύτερη πρόκληση της περιόδου. Να συμβάλουμε όλοι στην δημιουργία αυτού του σχεδίου που θα καθορίζει τον ορίζοντα και τις προτεραιότητες της πολιτικής μας για την επόμενη τετραετία. Για την οικοδόμηση ενός αναπτυξιακού μοντέλου για τη χώρα που θα οργανώνει την δίκαιη ανάπτυξη. Με προτεραιότητα την υψηλή προστιθέμενη αξία, την καινοτομία, την  ταχεία αποκατάσταση των θέσεων εργασίας, την αύξηση των μισθών, την αποκατάσταση των εργατικών δικαιωμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος. Από αυτό ακριβώς το αναπτυξιακό σχέδιο εξαρτάται η επιτυχία μας. Από αυτό το σχέδιο εξαρτάται η επίτευξη του στόχου μας που δεν είναι άλλος από το να περάσουμε σε μια νέα εποχή ευημερίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Και όχι φυσικά να επιστρέψουμε στις στρεβλώσεις, τους ανορθολογισμούς και την ταξική μονομέρεια της περιόδου πριν από το Μνημόνιο».

Σκοπιανό: Θα το κλείσουμε με πατριωτική ευθύνη

«Με βάση το ίδιο σκεπτικό, την αποκατάσταση στρεβλώσεων του παρελθόντος, πορευόμαστε και στο μεγάλο εθνικό θέμα της διαπραγμάτευσης για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Δεν θέλω να επανέλθω σε πράγματα και θέσεις γνωστές. Έχουμε αναλάβει μια μεγάλη ευθύνη. Να κλείσουμε ένα κεφάλαιο που κόστισε στη χώρα οικονομικά, διπλωματικά και πολιτικά. Να το κλείσουμε με αξιοπρέπεια και πατριωτική ευθύνη. Και κυρίως να αποτρέψουμε τα χειρότερα για τη χώρα. Πριν μια βδομάδα είχαμε ένα μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα. Ορισμένοι είπαν η κυβέρνηση αγνοεί τους διαδηλωτές. Δεν είναι αλήθεια, δεν αγνοούμε κανέναν έλληνα πολίτη που εκφράζει τη γνώμη του ελεύθερα.Όμως πιο είναι το μήνυμα της διαδήλωσης; Είναι η ελληνικότητα της ιστορίας της Μακεδονίας και του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της κληρονομιάς του; Αν είναι αυτό κρούουν πόρτες ανοιχτές», είπε ο κ. Τσίπρας.

Και συνέχισε: «Είναι το μήνυμα να μην επιδιώξουμε λύση στο πρόβλημα; Αν είναι αυτό είναι λάθος, είναι σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.Ή μήπως είναι το μήνυμα, όπως είπαν και πολύ εκ των ομιλητών, μη δώσετε το όνομα Μακεδονία; Αν αυτό είναι το αίτημα δεν είναι να κρίνουμε αν είναι λάθος ή σωστό γιατί είναι εκτός πλαισίου πραγματικότητας Και αυτό γιατί αυτή η κυβέρνηση και κάθε άλλη μετά το 92, δεν αντιμετωπίζει τέτοιο δίλλημα, να δώσει κανένα όνομα. Πολύ απλά γιατί το όνομα Μακεδονία η Ελλάδα, καλώς η κακώς το έχει αποδεχτεί εδω και πολλά χρόνια. Το αποδέχτηκε ως όνομα της αυτόνομης δημοκρατίας της ομόσπονδης Γιουγκοσλαβίας.

Το αποδέχτηκε με την αποδοχή της ονομασίας τους ανεξάρτητου κράτους μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, το 92, αποδεχόμενη τη προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ. Άρα αυτό που καλείται μέσα απο μια διαπραγμάτευση η χώρα δεν είναι να δώσει αλλά να πάρει. Να πείσει τους γείτονες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία δίχως προσδιορισμό που θα καθιστά σαφές ότι δεν έχει σχέση ούτε γεωγραφική ούτε ιστορική με την Ελληνική Μακεδονία.

Να τους πείσει να δώσουν πίσω κλεμμένα ιστορικά σύμβολά και ονόματα. Να σταματήσουν τις αλυτρωτικές αναφορές. Η διαπραγμάτευση δε θα είναι ευκολή. Αλλά είναι ο  μόνος δρόμος. Έχουμε κάνει ήδη πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και είναι κρίμα που η εθνική γραμμή της χώρας έτσι όπως είναι ξεκάθαρη απο την ενδιάμεση συμφωνία και μετά και όπως διατυπώθηκε και στο Βουκουρέστι και στη Βουλή απο τότε κυβερνήσεις της ΝΔ, δεν υποστηρίζεται από τον κύριο Μητσοτάκη. Που για άλλη μια φορά εμφανίστηκε κατώτερος της περίστασης. Και άλλαξε την πάγια πολιτική θέση τη δική του αλλά και του κόμματος του συρόμενος από τους ακροδεξιούς συνοδοιπόρους του. Γιατί άραγε»;

Σκοπιανό Vs Novartis;

«Κάποιοι ανοήτως», είπε ο πρωθυπουργός, «λένε ότι στήθηκε η Novartis για να ξεχαστεί το Μακεδονικό. Δηλαδή στήθηκε μια υπόθεση που εξετάζεται 1,5 χρόνο απο ελληνικές και ξένες διωκτικές αρχές με πάνω απο 250.000 σελίδες καταθέσεων και δικογραφίες κλπ. Μήπως τελικά το αντίθετο συνέβη; Μήπως ορισμένοι γνωρίζοντας τι έρχεται, έσπευσαν να αλλάξουν αίφνης τις πάγιες θέσεις τους σε ένα εθνικό ζήτημα, για να βρούνε κάλυψη στους ετερόκλητους όχλους των συλλαλητηρίων; Μήπως κάποιοι έσπευσαν να κάνουν αυτό που γνωρίζουν χρόνια;

Να πουλήσουν πατριωτισμό για να διαπραγματευτούν την κάλυψη τους και τη συγκάλυψη των πρακτικών και των επιλογών τους; Ας το αφήσουμε στη κρίση του ελληνικού λαού. Εμείς δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση με τους γείτονες μας για να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση. Που δεν μπορεί να είναι άλλη από μια σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις. Πράγμα που φυσικά προϋποθέτει συνταγματική αναθεώρηση αλλά και την απόσυρση κάθε υπόνοιας αλυτρωτισμού. Αυτό είναι το μοναδικό πλαίσιο που εγγυάται τη λύση του προβλήματος και το πέρασμα σε μια νέα εποχή για ολόκληρα τα βαλκάνια. Μακριά από τους εθνικισμούς,  τους φανατισμούς και τη μισαλλοδοξία. Και είμαστε οι μοναδικοί που μπορούμε να εξασαφαλίσουμε μια τέτοια λύση. Όπως είμαστε οι μοναδικοί που μπορούμε να εγγυηθούμε την έξοδο της χώρας από την μνημονιακή επιτροπεία».

 

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού για τη Novartis

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version