Οι λεπτές ισορροπίες που διαμορφώνονται στη Μέση Ανατολή και στην Λωρίδα της Γάζας, με τον κίνδυνο επέκτασης της σύρραξης, βρίσκονται στο ραντάρ της Ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έχει θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Με στόχο να αποφευχθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό νέα «καραβάνια» μεταναστών / προσφύγων προς Ελλάδα και Ευρώπη, η χώρα μας, μαζί με την Κύπρο και τη Γαλλία, έχοντας αναλάβει την πρωτοβουλία για τη δημιουργία διαδρόμου αλληλεγγύης προς την Λωρίδα της Γάζας, έχουν επιδοθεί σε έναν διπλωματικό «μαραθώνιο».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τις προσπάθειες στηρίζουν και οι ΗΠΑ, με τον Άντονι Μπλίνκεν σε μία σύντομη στάση στη Λάρνακα, πριν μεταβεί στην Άγκυρα, να συναντά στο αεροδρόμιο τον Κύπριο Πρόεδρο.
Ο Νίκο Χριστοδουλίδης του επέδωσε αντίγραφο του σχεδίου που αναφέρει βήμα – βήμα πως σχεδιάζεται η επιχείρηση, ενώ συμφώνησαν να έχουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας για το θέμα αυτό.
Ανθρωπιστικός διάδρομος και μέσω Αιγύπτου
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είναι σε καθημερινή επαφή Κύπριο ομόλογο του Κωνσταντίνο Κόμπο και συντονίζουν τα επόμενα βήματα ενός δύσκολου, όπως ομολογούν, εγχειρήματος, καθώς θα πρέπει να υπάρξουν ειδικές συνθήκες και κυρίως εγγυήσεις ασφαλείας για να μπορεί να καταπλεύσει ένα πλοίο στη Λωρίδα της Γάζας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με το κ. Γεραπετρίτη ανεξάρτητα από τον θαλάσσιο αυτό διάδρομο που επιχειρείται να αναπτυχθεί, η Ελλάδα θα στείλει ανθρωπιστική βοήθεια και μέσω της Αιγύπτου.
Οι επαφές είναι συνεχείς με διεθνείς οργανισμούς, ιδίως τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών αλλά και με το ίδιο το Ισραήλ, κι ενώ και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε θέσει το θέμα στον Ισραηλινό ομόλογο του Βενιαμίν Νετανιάχου, στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Ιερουσαλήμ.
Με το βλέμμα στις νέες περιφερειακές ισορροπίες
Το νέο περιβάλλον στη Μέση Ανατολή θέτει την Ελλάδα υπ’ ατμόν, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο σοβαρών προκλήσεων. Από την οικονομία, τον κίνδυνο ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών, την ασφάλεια ως και τη διαμόρφωση των περιφερειακών ισορροπιών…
Ποιος θα είναι ο ρόλος της Τουρκίας την επόμενη ημέρα του πολέμου και ποια η θέση του Ισραήλ, που είναι στρατηγικός σύμμαχος της χώρας μας;
Η στροφή Ερντογάν σε σχέση με τη Δύση, η ευθεία ρήξη με τον Νετανιάχου και το «σφιχταγκάλιασμα» με τη Χαμάς, δημιουργούν ένα νέο τοπίο, όπου πλέον είναι κυρίαρχη η άποψη σε διπλωματικούς κύκλους ότι «καίγεται το χαρτί» της αποκατάστασης των σχέσεων στην περιοχή με επίκεντρο την ενέργεια, τον τουρισμό και όχι μόνο.
Η Αθήνα, σε αυτό το νέο σκηνικό, επιχειρεί να έχει έναν κομβικό ρόλο, αξιοποιώντας τόσο την ισχυρή στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, όσο και τις καλές, παραδοσιακές σχέσεις και με τον Αραβικό κόσμο και όπως ομολογούν αρμόδιες πηγές πρόκειται για… «ασκήσεις ισορροπίας» που απαιτούν αυξημένη επαγρύπνηση και προσοχή.