Σε τεταμένο κλίμα ολοκληρώθηκε η κατάθεση του πρώην υπουργού Υγείας και βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδου στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής σχετικά με το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, η οποία έκλεισε με μια πολιτική του δήλωση με την οποία κατήγγειλε ευτελισμό της διαδικασίας, μεθοδεύσεις κατασκευή ενόχων με κατασκευασμένες κατηγορίες και πόρισμα από την πλειοψηφία.
Μια δήλωση που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας πως με αυτή την δήλωσή του ο Ανδρέας Λοβέρδος επιβεβαίωσε ότι δεν θέλησε να προσφέρει στην εξεύρεση της αλήθειας αλλά στην υπεράσπισή του και στην υπεράπσιση του παλαιού πολιτικού συστήματος…
Ο Ανδρέας Λοβέρδος στην πολιτική του δήλωση με την οποία ανέφερε ότι «πριν από αυτή την Εξεταστική δεν φανταζόμουν ποτέ οτι η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία θα έφτανε σε τέτοιο έσχατο σημείο όχι μόνο πολιτικής αλλά και ηθικής εξαχρείωσης» ανέφερε στους βουλευτές της πλειοψηφίας ότι «δεν είχατε κανένα πολιτικό και ηθικό δικαίωμα να αναφέρεστε σε μένα για το Ερρίκος Ντυνάν….
Τα πεπραγμένα μου για το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν δεν επιδέχονται αμφισβήτηση γιατί έχουν αποτυπωθεί σε πρακτικά δημοσίων οργάνων και από τις απαντήσεις μου σ’ αυτήν εδώ την Επιτροπή» και τόνισε πως «έκανα περισσότερα πράγματα από ό,τι οποιοσδήποτε άλλος για την σωτηρία του νοσοκομείου» Ο Ανδρέας Λοβέρδος επιτέθηκε στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την πλειοχηφία της επιτροπής ότι «στήσατε μία Επιτροπή και λέω στήσατε γιατί είναι σαφές ότι πρόκειται για στημένη υπόθεση και μάλιστα εκ του προχείρου καθαρά για πολιτικούς λόγους, στην προσπάθειά σας να ξεφύγετε από τα πολιτικά βάραθρα πουσας έχει ρίξει η ανικανότητα, ο λαϊκισμός και η δημαγωγία σας, τραυλίζετε ανυπόστατες ψευδοαιτιάσεις χρησιμοποιώντας τελείως αναξιόπιστους και αφερέγγυους μάρτυρες. Και στο σημείο αυτό θα ήθελα να σταθώ και να σας κάνω την εξής απλή ερώτηση. Για τ’ όνομα του Θεού: Πώς αποτολμήσατε να βγάλετε από τα σκοτάδια και να φέρετε έναν άνθρωπο υπόδικο (Μαρτίνη) μπροστά σ’ αυτή την Επιτροπή της Βουλής για να κάνει τι; Να σας πει την αλήθεια; Ή να σας πει αυτά που εσείς θέλατε να σας πει;
Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω βεβαίως αν για τη συγκεκριμένη μαρτυρία αξιοποιήσατε τις ειδικές τεχνικές γνώσεις που έχετε αποδείξει, σε ανάλογες δύο περιπτώσεις, πως διαθέτετε. Αυτό όμως που είμαι σε θέση να γνωρίζω πολύ καλά, γιατί σας παρακολούθησα από την αρχή μέχρι και σήμερα μέσα σ’ αυτή την Επιτροπή, διάβασα όλα όσα σπεύσατε να πείτε αναφορικά στην δική μου κατάθεση πριν καν ολοκληρωθεί αλλά και βίωσα σήμερα πώς αντιλαμβάνεστε τον σκοπό αυτής της διαδικασίας τόσο από πολλούς συναδέλφους της πλειοψηφίας όσο και από τον ίδιο τον Πρόεδρο, είναι τούτο:
Από την αρχή γνωρίζατε ότι αυτή η Επιτροπή δεν έχει κανένα απολύτως αντικείμενο για μένα και οτι από την αρχή έχετε προαποφασισμένο το τελικό σας πόρισμα.
Και αυτό το τελευταίο ξέρετε είναι το πιο επιβαρυντικό για σας γιατί αναδεικνύει τον βαθύ πολιτικό αμοραλισμό σας που σας έχει πωρώσει και σας έχει μεταβάλλει σε αδίστακτους θεσιθήρες. Ειλικρινά συνάδελφοι της πλειοψηφίας στα πρόσωπά σας βλέπω τον απόλυτο ηθικό ευτελισμό της Κυβέρνησης σας. Μία μόνο οδός για να διασώσετε έστω και ελάχιστα ψήγματα από την πολιτική σας αξιοπρέπεια ανοίγεται από σήμερα μπροστά σας : η κυβερνητική πλειοψηφία αυτής εδώ της Επιτροπής να μου ζητήσει συγγνώμη και να αποδεχτεί πως έκανα ό,τι είναι πολιτικώς δυνατό για να διασωθεί το Ερρίκος Ντυνά»
Οι τόνοι είχαν χτυπήσει «κόκκινο» μεταξύ του Ανδρέα Λοβέρδου, του βουλευτή μέλος της Επιτροπή από την Δημοκρατική Συμπαράταξη Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, βουλευτών της ΝΔ που καταλογίζουν στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παραποιήσεις απαντήσεων που δίνει ο μάρτυρας, σκόπιμες επιλεκτικές και παραπειστικές αναγνώσεις εγγράφων προκειμένου να δημιουργηθούν εντυπώσεις και να δομήσουν ένα προκατασκευασμένο πόρισμα.
Αναφορικά για το εμφανιζόμενο θέμα της λεγόμενης «αργομισθίας» του συζύγου της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν που είχε προσληφθεί ως οδοντίατρος τόσο ο Ανδρέας Λοβέρδος όσο και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου κατέθεσαν τις μηνύσεις που έχει κατατεθεί από τον σύζυγο της κυρίας Φώφης Γεννηματά. Παράλληλα για την δήθεν δωρέαν νοσηλεία της κυρίας Γεννηματά στο Ερρίκος Ντυνάν υποστηρίχθηκε ότι αυτή καλύφθηκε από το Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζικών στο οποίο είναι ασφαλισμένη η κυρία Γεννηματά και ότι ταυτόχρονα εάν υπήρχε η οποιαδήποτε πρόσθετη επιβάρυνση θα μπορούσε να τις είχε ζητηθεί και να είχε καλυφθεί από την παράλληλη ιδιωτική ασφάλεια που είχε.
Ο Ανδρέας Λοβέδρος επέμεινε και σήμερα να υποστηρίζει πως η δική του τροπολογία για την δυνατότητα πώλησης ή άλλης αναπτυξιακής αξιοποίησης του Νοσοκομείου δεν εφαρμόστηκε γιατί ποτέ δεν πωλήθηκε ή εκμίσθωσε υπηρεσίες του με οποιαδήποτε μορφή σύμπραξης ή συνεργασίας, αλλά πλειστηριάσθηκε Και ο πλειστηριασμός ακολουθεί άλλες διατάξεις από αυτή της τροπολογίας του. Επανέλαβε ότι την πώληση του ΕΕΣ και του νοσοκομείου του την ζήταγε ο ίδιος ο Ανδρέας Μαρτίνης παρ’ ότι σήμερα λέει. Μάλιστα ο κ. Ανδρέας Λοβέδρος ζήτησε να κληθεί από την Εξεταστική Επιτροπή ο πρώην βουλευτής και δικηγόρος Αθανάσιος Πλεύρης που έχει δηλώσει ότι επισκεπτόμενος τις φυλακές πελάτης του τον συνάντησε ο Ανδρέας Μαρτίνης και του είπε πως “εσείς (εν. η ΝΔ) δεν με βοηθήσετε, τώρα υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να με βοηθήσουν… ”
Ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε πως ως υπουργός Υγείας εάν έδινε χρήματα στο νοσοκομείο θα έπραττε απιστία σε βάρος του δημοσίου. Επέμεινε ότι όταν όλες οι προσπάθειες των τριών διορισμένων μελών στο δ.σ. του Ιδρύματος για έλεγχο και εξυγίανση δεν απέδιδαν αναγκάστηκε να τα αποσύρει γιατί ο κρυφός στόχος του Μαρτίνη ήταν να φορτώσει τα οικονομικά προβλήματα του νοσοκομείου που είχε δημιουργήσει στο Δημόσιο και ο ίδιος να παραμείνει στην διοίκηση.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Χ. Τζαμακλής εμφάνισε ένα εξώδικο του 2011 που είχε αποστείλει ο μακαρίτης Βγενόπουλος στο υπουργείο Υγείας με την οποία αναφερόταν επί λέξει στην επίμαχη μετέπειτα τροπολογία που έφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος το 2012 και παρείχε την δυνατότητα πώλησης ή άλλης αξιοποίησης του νοσοκομείου από την διοίκηση του Ερρίκος Ντυνάν λέγοντας πως είναι δυνατόν ο τραπεζίτης να γνώριζε την τροπολογία αυτή εάν δεν την είχε προσυζητηθεί ή δεν υπήρχε ως προσχέδιο.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε πως τέτοιο εξώδικο δεν θυμάται, δήλωσε πως εκείνο το χρόνο που φέρεται να είχε συναχθεί η εξώδικη διαμαρτυρία ήταν δύο ημέρες από την στιγμή που έκανε αποδεκτή την ομόφωνη απόφαση της Ολομέλεια του ΝΣΚ ότι χωρίς ειδική νομοθετική ρύθμιση δεν μπορεί να μεταβιβαστεί το νοσοκομείο, ενώ μετά από συνεννόηση με συνεργατές του δήλωσε πως την επίμαχη ημερομηνία δεν υπήρχε καμία ανακοίνωσή του ή δελτίο τύπου του Υπουργείου που να έχει εκδοθεί με οποιαδήποτε σχετική αναφορά. Μάλιστα, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος υπογράμμισε ότι και ο δικηγόρος που έχει συντάξει το εξώδικο αυτό αναφέρεται σε δημοσιεύματα του Τύπου γενικά…