Site icon NewsIT
11:58 | 22.09.17

“Λύθηκε” το μυστήριο! Τι έκανε ο Κουρουμπλής στο Λονδίνο

Κουρουμπλής Λονδίνο
Newsit Newsroom

"Θα σας πω άλλη φορά τι έκανα στο Λονδίνο". Το ταξίδι που έκανε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στο Λονδίνο ενώ είχε γίνει το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ έφτασε ως τη Βουλή.

Ο κ. Κουρουμπλής δεν είχε, μέχρι σήμερα (22.09.2017) αποκαλύψει γιατί πήγε στο Λονδίνο και γιατί επέστρεψε στις 14 Σεπτεμβρίου. Τότε, πια η ρύπανση από την πετρελαιοκηλίδα είχε φτάσει στη Γλυφάδα.

Σήμερα, όμως, αποφάσισε να… λύσει το μυστήριο. Και με μια ανακοίνωση από το υπουργείο Ναυτιλίας “είπε” γιατί πήγε στο Λονδίνο και τι έκανε εκεί.

«Το ταξίδι του ΥΝΑΝΠ Παναγιώτη Κουρουμπλή στο Λονδίνο», είναι ο τίτλος που έχει η ανακοίνωση των 577 λέξεων. Σε αυτή, το υπουργείο Ναυτιλίας λέει με ποιους συναντήθηκε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στη βρετανική πρωτεύουσα.

Βρέθηκε στο Λονδίνο για τη Διεθνή Εβδομάδα Ναυτιλίας. Κι εκεί είχε συναντήσεις με την ηγεσία του βρετανικού υπουργείου Μεταφορών.

Συναντήθηκε και με τον Γ.Γ. του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού. Μάλιστα, ενημέρωσε τον Kitack Lim για το ατύχημα στον Πειραιά και τη ρύπανση από την πετρελαιοκηλίδα.

Όλη η ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας

Με αφορμή τη Διεθνή Εβδομάδα Ναυτιλίας στο Λονδίνο, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τον Βρετανό Υφυπουργό Μεταφορών αρμόδιο για Ναυτιλία John Hayes και στη συνέχεια με τον Υπουργό Μεταφορών Chris Grayling. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών επιβεβαιώθηκαν οι στενοί ιστορικοί δεσμοί Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου, το άριστο επίπεδο διμερών σχέσεων και η αμοιβαία βούληση αυτές να επεκταθούν και να ενισχυθούν στη μετά Brexit εποχή. Στο πλαίσιο αυτό, ορίσθηκαν σημεία επαφής για την περαιτέρω ανάπτυξη δομημένης συνεργασίας στους τομείς της ναυτιλίας και της ναυτικής εκπαίδευσης, ενώ ύστερα από πρόταση του κ. Κουρουμπλή συμφωνήθηκε να ενταχθούν η προστασία των θαλάσσιων συνόρων και γενικότερα η διαχείριση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών στα προς ενίσχυση πεδία διμερούς συνεργασίας.

Ο κ. Κουρουμπλής συναντήθηκε με τον Γ.Γ. του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) Kitack Lim. στην έδρα του ΙΜΟ και τον ενημέρωσε για το ατύχημα στον Πειραιά, καθώς και για την προσπάθεια που καταβάλλουν οι Ελληνικές Αρχές για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών που προβλέπουν οι διεθνείς κανονισμοί.

Σε προηγούμενη επίσκεψή του στο Λονδίνο, στις 28/06, ο Υπουργός είχε πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο του International Group of Protection and Indemnity Clubs (IGP&PI), Hugo Wynn-Williams, ως θεσμικό εκπρόσωπο του συνόλου των P&I Clubs (οργανισμών ναυτιλιακής αλληλασφάλισης με υπερεκατονταετή παρουσία στο ΗΒ και σύνολο ενεργητικού της τάξης των δισεκατομμυρίων λιρών).

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η υποψηφιότητα του Πειραιά ως μελλοντικής ευρωπαϊκής έδρας των 6 P&I Clubs τα οποία σήμερα εδρεύουν στο Λονδίνο και πρόκειται να μετεγκατασταθούν εν όψει Brexit. Όταν τέθηκε σειρά ερωτημάτων που αφορούσαν το ρυθμιστικό πλαίσιο για την εγκατάσταση και λειτουργία οργανισμών αλληλασφάλισης στην Ελλάδα, ο κ. Κουρουμπλής ανέλαβε πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση συνάντησης μεταξύ του Προέδρου του IGP&I και του Διοικητή της ΤτΕ, προκειμένου να αρθούν τυχόν επιφυλάξεις.

Μετά τη διεξαγωγή της εν λόγω συνάντησης, αντιπροσωπεία του Υπουργείου Ναυτιλίας είχε επαφές στο Λονδίνο με τέσσερα διαφορετικά P&I Clubs, για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Στις 13/09 πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με το UK P&I Club και το Britannia P&I Club, παρουσία του κ. Κουρουμπλή, ενώ στις 14/09 η ελληνική αντιπροσωπεία, χωρίς την παρουσία του ΥΝΑΝΠ, ο οποίος είχε επιστρέψει στην Ελλάδα, συναντήθηκε με το London P&I Club και το North of England P&I Club. Εκκρεμεί συνάντηση του ΥΝΑΝΠ με τις διοικήσεις των δύο τελευταίων, που θα λάβει χώρα στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Κατά τις επαφές του στο Λονδίνο, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανέπτυξε την ελληνική επιχειρηματολογία γύρω από την αναβάθμιση του Πειραιά σε σύγχρονο Διεθνές Ναυτιλιακό Κέντρο, με παρουσία μεγάλων οργανισμών που παρέχουν ασφαλιστικές, τραπεζικές, νομικές και άλλες υπηρεσίες. Η ελληνική πλευρά διεκδικεί την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων αυτών, υπογραμμίζοντας την ανερχόμενη δυναμική του λιμανιού στη διεθνή κατάταξη και στον όγκο μεταφοράς εμπορευμάτων, την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, την επέκταση της εν δυνάμει ενδοχώρας του Πειραιά έως την Κεντρική Ευρώπη, λόγω των έργων αναβάθμισης των οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, αλλά και ως μέρος του κυβερνητικού σχεδιασμού για τη μετατροπή της χώρας σε διεθνές μεταφορικό, ενεργειακό και τηλεπικοινωνιακό κόμβο.

Οι διοικήσεις των τεσσάρων Clubs τόνισαν τη μεγάλη σημασία που αποδίδουν στην Ελλάδα ως μεγάλη ναυτιλιακή δύναμη, συμφώνησαν ότι η διεθνής θέση του Πειραιά και της Ελλάδας βελτιώνεται συνεχώς και δήλωσαν τη σαφή πρόθεσή τους να αναβαθμίσουν ή να επεκτείνουν τις υπηρεσίες που παρέχουν τα γραφεία τους στην Ελλάδα προσλαμβάνοντας και επιπλέον προσωπικό. Τέλος, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρωτοβουλία του κ. Κουρουμπλή για έναρξη διαλόγου με τα Clubs, καθώς, όπως σημείωσαν, δεν υπήρξε αντίστοιχη κίνηση από Έλληνα Υπουργό Ναυτιλίας στο πρόσφατο παρελθόν.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version