Κυριακή, 1 Σεπτ.
28oC Αθήνα

Μ.Ταλάτ: “Λάθος η ανακήρυξη του ψευδοκράτους”

Μ.Ταλάτ: “Λάθος η ανακήρυξη του ψευδοκράτους”

Ως λάθος χαρακτήρισε την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στην Κύπρο το 1983 ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Η αναφορά αυτή γίνεται στο βιβλίο του δημοσιογράφου Ερντάλ Γκιουβέν, με τίτλο “Η Κύπρος του Ταλάτ” που κυκλοφόρησε στην Τουρκία.

Το βιβλίο στην ουσία είναι μια μεγάλη συνέντευξη του τουρκοκύπριου ηγέτη στο οποίο περιγράφεται το κλίμα τις παραμονές της ανακήρυξης.

Στο βιβλίο αναφέρεται ότι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα εξέδιδε απανωτές ανακοινώσεις ότι το ξεχωριστό κράτος συνιστά διχοτόμηση. Γίνεται λόγος για τη στάση του Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος είχε διαμηνύσει ότι όποιο κόμμα αντιταχθεί στην ανακήρυξη θα κλείσει. Τονίζεται ότι η ανακήρυξη έγινε με διαφορά μόλις μιας ψήφου (14 έναντι 13).

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ όμως αναφέρεται και στο σήμερα υποστηρίζοντας ότι ο τουρκοκυπριακός λαός επιθυμεί τη λύση και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα τάσσεται υπέρ της Ομοσπονδίας “με την υπογραφή όχι των δύο κοινοτήτων, αλλά των δύο κρατών”.

Σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρώην γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι εκτιμά ότι υπάρχουν τρεις δυσκολίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Η λύση περιπλέκεται λόγω της διεθνούς κρίσης εξαιτίας της οποίας οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες να διαδραματίσουν ρόλο, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης θεωρεί ότι η προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε