Πολιτική

“Μακεδονία του Ίλιντεν”: Το Μαξίμου καλοβλέπει την ονομασία, αλλά ο Τσίπρας πήρε τέσσερα “όχι”

Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να καλοβλέπει την ονομασία "Μακεδονία του Ίλιντεν" για την επίλυση του Σκοπιανού, ωστόσο η πλειοψηφία των πολιτικών αρχηγών την απορρίπτει.

Σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τους πολιτικούς αρχηγούς πήρε τέσσερα “όχι”, ενώ ο μοναδικός που διαφοροποιήθηκε ήταν ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος περιμένει την τελική πρόταση.

«Η κυβέρνηση δεν έχει υιοθετήσει την πρόταση “Μακεδονία του Ιλιντεν”, διότι πρέπει να υπάρχει συμφωνία για ονομασία erga omnes και αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός στην Φώφη Γεννηματά.

Η κ. Γεννηματά επανέλαβε στον πρωθυπουργό ότι η θέση του Κινήματος Αλλαγής αφορά ολοκληρωμένη συμφωνία με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις, συνταγματική αναθεώρηση και απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών.

Επιπλέον, επισήμανε ότι ο προσδιορισμός «Ίλιντεν» επιβεβαιώνει τον αλυτρωτισμό υποστηρίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία πακέτο.

Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης, στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, σημείωσε τις επιφυλάξεις του για το νέο όνομα που ακούστηκε και επισήμανε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση. “Περιμένουμε την τελική συμφωνία”, φέρεται να είπε ο πρόεδρος του Ποταμιού.

Την πάγια θέση της Ένωσης Κεντρώων για την ονομασία των Σκοπίων, κατέθεσε ο πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Λεβέντης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό. Ο κ. Λεβέντης δήλωσε ότι δεν δέχεται να παραχωρηθεί το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια. Αντίθετα τόνισε ότι έπρεπε να έχουμε πείσει τους σκοπιανούς, παραχωρώντας τους κάθε μορφής  ανταλλάγματα και ενισχύοντας τους, οικονομικά, επενδυτικά, επιστημονικά, τεχνολογικά, ώστε να δεχτούν το όνομα Σκόπια.

[read4more]

Η Ένωση Κεντρώων εκτιμά, ότι ο όρος “Ίλιντεν” δημοσιοποιήθηκε για να καεί, αφού όλα σχεδόν τα κόμματα αντέδρασαν έντονα. “Ο κ. Τσίπρας κάνει λόγο για δημοψήφισμα στα Σκόπια για αλλαγή του Συντάγματος, παρότι ο χρόνος πιέζει αφόρητα και είναι δύσκολο ο Ζάεφ να κερδίσει αυτό το δημοψήφισμα και κατά συνέπεια την είσοδο της χώρας του σε ΕΕ και ΝΑΤΟ”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Τέλος, αρνητικός εμφανίστηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος επανέλαβε στον πρωθυπουργό τη θέση του κόμματος για την αποτροπή της ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ότι οποιαδήποτε συμφωνία προϋποθέτει τη συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα προκειμένου να απαλειφθούν όλα τα ζητήματα του αλυτρωτισμού και ότι το όνομα πρέπει να έχει αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό, κάτι το οποίο δεν εξασφαλίζει η νέα πρόταση «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν».

Η χθεσινή επικοινωνία με Μητσοτάκη

Υπενθυμίζουμε ότι χθες (18.05.2018), ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας , Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης “ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα ότι με τον κ. Ζόραν Ζάεφ συζητά το όνομα “Μακεδονία του Ίλιντεν”. Το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας “μακεδονικού” έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο.

Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας, όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι’ αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση”.

Η ανακοίνωση του Μαξίμου

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

“Κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης για αναζήτηση μιας βιώσιμης συμφωνίας, στην εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας με ισχύ για όλες τις χρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την απαραίτητη προϋπόθεση για Συνταγματική Αναθεώρηση στη γείτονα, η οποία θα εξαλείψει κάθε μορφή αλυτρωτισμού, αλλά και την ανάγκη υλοποίησης της Συνταγματικής Αναθεώρησης ως βασική προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού σε σχέση με την ονοματολογία «ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς, πως θέση της κυβέρνησης είναι να μην προχωρήσει σε ειδικότερες συζητήσεις, εφόσον δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι παραπάνω προϋποθέσεις”.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα