Πολιτική

Μάκης Βορίδης: Άμεσα έως 6.000 ευρώ στους πυρόπληκτους – Όλα τα μέτρα

Το ποσό των 150.000 ευρώ θα εκχωρήσει άμεσα το υπουργείο Εσωτερικών προς τους πληγέντες δήμους από τη φωτιά που εκδηλώθηκε στη Βορειανατολική Αττική. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν άμεσα για την ανακούφιση και την άμεση στήριξη των κατοίκων που υπέστησαν ζημιές, ανακοίνωσε ο υπουργός Μάκης Βορίδης σε συνέντευξή του το πρωί στην ΕΡΤ.

Ο υπουργός Μάκης Βορίδης ανέφερε ότι θα διατεθούν από 60.000 ευρώ στους δήμους Αχαρνών και Κηφισιάς και 30.000 στον δήμο Διονύσου που επλήγησαν από την φωτιά.

Επισήμανε ότι υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο που προβλέπει τις αποζημιώσεις και τα ποσά, τα οποία μετά την καταγραφή θα τα διαχειριστούν η περιφέρεια, οι δήμοι και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τα γενικότερα μέτρα υποδομής και θωράκισης των περιοχών, καθώς και τη στεγαστική συνδρομή.

Τόνισε ότι όπου χρειαστεί θα διατεθούν και πρόσθετα ποσά. Σημείωσε ότι θα διατεθεί το ποσό των 600 ευρώ έως 6.000 ευρώ για τις άμεσες ανάγκες των πυρόπληκτων και έως 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις «προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσουμε στη στεγαστική συνδρομή εκείνων που έχασαν τα σπίτια τους».

 

Σχετικά με τη στεγαστική συνδρομή σημείωσε ότι καταβάλλεται το 80%, ενώ για το υπόλοιπο 20% υπάρχει η δυνατότητα λήψης δανείου με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη και για αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων. Μάλιστα, δήλωσε ότι το ίδιο μοντέλο θα εφαρμοστεί σε όλους τους πυρόπληκτους όλης της χώρας.

«Αποτελεσματικό το σχέδιο αντιμετώπισης πυρκαγιών»

Ο Μάκης Βορίδης μίλησε για το ενδεχόμενο επαναπροσδιορισμό του ειδικού σχεδίου αντιμετώπισης και πρόληψης των πυρκαγιών, χαρακτήρισε το υπάρχον ικανοποιητικό και αποτελεσματικό. Ενδεικτικά τόνισε την αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας έγκαιρης ενημέρωσης της Πολιτικής Προστασίας 112 για την εκκένωση των οικισμών και την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων.

Εξήρε τον ρόλο, «την ετοιμότητα και τη συμβολή» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και τη στάση των πολιτών για «το αυξημένο αίσθημα ευθύνης» που επέδειξαν, ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες. Πρόσθεσε δε, ότι σε επίπεδο πρόληψης έχουν δαπανηθεί πολλά χρήματα σε αυτήν την περιοχή για τον καθαρισμό των δασών και των ρεμάτων.

«Ευθύνονται οι ακραίες καιρικές συνθήκες»

Σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να ληφθούν υπόψη τα αίτια της πυρκαγιάς, τα οποία διερευνώνται και βεβαίως σε μεγάλο βαθμό «ευθύνονται οι ακραίες καιρικές συνθήκες», ενώ στην πρόσφατη πυρκαγιά στη Σταμάτα τα αίτιά της αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό σε κάποιον «αμελή μελισσοκόμο».

Οπωσδήποτε υπογράμμισε ο υπουργός οι πυρκαγιές αποτελούν σύνηθες φαινόμενο που πλήττει τον ευρωπαϊκό νότο. Στην προκειμένη περίσταση, ανέφερε λειτούργησαν συντονισμένα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς καθώς υπήρχαν διαθέσιμα εναέρια μέσα, ισχυρό δυναμικό στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Πολιτική Προστασία έχει ενισχυθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα αυτή τη θετική αποτελεσματικότητα.

Τέλος, ο κ. Βορίδης συνέκρινε τις συνέπειες της συγκεκριμένης πυρκαγιάς με αυτήν που είχε εκδηλωθεί στο Μάτι, δεδομένης της ίσης αναλογίας των εκτάσεων που αποτεφρώθηκαν.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Μια αποφασιστική νίκη για την πολιτική μας οικογένεια, τη Γερμανία και την Ευρώπη», το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για της εκλογές στη Γερμανία
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον πρόεδρο του CDU Φρίντριχ Μερτς - «Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: θα είστε ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ειδική ομάδα για το πετρέλαιο στους αγρότες και αύξηση δαπανών για το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»
Δημιουργείται λιμάνι διαφυγής στη Σαντορίνη, στα 2 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο, αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανασκόπηση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Thessaloniki Summit
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ζελένσκι: Τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία, είπε ο πρωθυπουργός
«Η Ευρώπη πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης», τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Κυριάκος Μητσοτάκης: «130 αστυνομικοί στον προαστιακό και στα λεωφορεία» – Ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα αστυνόμευσης
«Με την ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος, η πολιτική αυτή θα εφαρμοστεί σε όλο το δίκτυο της Αττικής με ειδικό σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ