Ένας νέος πίνακας κοσμεί από χθες (05.02.2018) το Μέγαρο Μαξίμου. Είναι ο πίνακας "Ύδρα Ι", ο τελευταίος του ζωγράφου Παναγιώτη Τέτση.
Για την… αλλαγή στη διακόσμηση του Μαξίμου μας ενημέρωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μέσα από τον λογαριασμό του στο Instagram.
Το βράδυ της Δευτέρας, στο λογαριασμό του πρωθυπουργού ανέβηκε μια φωτογραφία με τον νέο πίνακα του Μαξίμου.
Τη φωτογραφία συνόδευε το εξής κείμενο: «Ένας καινούργιος πίνακας κοσμεί από σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου. Η «Ύδρα Ι», τελευταίος πίνακας του Παναγιώτη Τέτση, αντικατέστησε τη «Ναυμαχία της Σαλαμίνας», του Κωνσταντίνου Βολανάκη, ενός από τους σπουδαιότερους Έλληνες ζωγράφους, προκειμένου να εκτεθεί στο ευρύ κοινό».
Δείτε τον νέο πίνακα του Μαξίμου
Που… πάει ο Βολανάκης;
Στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, για να εκτεθεί στο ευρύ κοινό είναι η απάντηση. Από αύριο 7 Φεβρουαρίου ξεκινά η έκθεση «Κωνσταντίνος Βολανάκης: Ο πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας».
Θα εκτεθούν περισσότερα από εβδομήντα εμβληματικά έργα, μεγάλων διαστάσεων, της εξελικτικής του πορείας. Ο Κωνσταντίνος Βολανάκης είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της περίφημης Σχολής του Μονάχου, ο οποίος παρέκαμψε τα ηθογραφικά θέματα και τις προσωπογραφίες, που αποτελούν την κυρίαρχη τάση της συγκεκριμένης σχολής, και με τον χρωστήρα του αποτύπωσε τη βαθιά του αγάπη για τη θάλασσα και τα πλοία. Ιστιοφόρα, ατμόπλοια, καΐκια και βάρκες, αποτυπωμένα με το προσωπικό του ύφος, σφραγίζουν τον γνώριμο ζωγραφικό του κόσμο.
Ποιος είναι ο Παναγιώτης Τέτσης
Ο Παναγιώτης Τέτσης ήταν Έλληνας χαράκτης και ζωγράφος από την Ύδρα.
Γεννήθηκε το 1925 στην Ύδρα από ντόπιους γονείς και ήταν γιος εστιάτορα. Παρέμεινε στην Ύδρα μέχρι το 1937 όταν μετά τη φοίτησή του στην Α’ Γυμνασίου η οικογένεια του εγκαταστάθηκε στον Πειραιά, αρχικά στο κέντρο της πόλης και μετά την Κατοχή στην Καλλίπολη. Πήρε τα πρώτα του μαθήματα ζωγραφικής το 1940 από τον Γερμανό φιλότεχνο και ξυλογράφο Κλάους Φρισλάντερ ενώ την ίδια περίοδο γνώρισε τους Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα και τον Δημήτρη Πικιώνη.
Μετά την αποφοίτηση από το εξατάξιο Γυμνάσιο σπούδασε νομική την οποία όμως εγκατέλειψε μετά από σύντομο χρονικό διάστημα. Κατά τον τελευταίο χρόνο της Κατοχής εισήχθη στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών από την οποία αποφοίτησε το 1949 αφού είχε σπουδάσει υπό τους Δημήτριο Μπισκίνη, Παύλο Μαθιόπουλο και Κωνσταντίνο Παρθένη.
Αργότερα χάρη σε υποτροφία ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού το διάστημα (1953-1956) όπου διδάχθηκε χαλκογραφία.
Έκανε την πρώτη του έκθεση το 1948.
Ο Τέτσης διαμόρφωσε μια προσωπική αντίληψη του εξπρεσιονισμού. Τα έργα του περιλαμβάνουν σκηνές της καθημερινότητας, προσωπογραφίες, τοπία αλλά και νεκρή φύση. Στα έργα του παρατηρείται μια σημαντική μέριμνα στα χρώματα και στο φως. Πέραν από τη ζωγραφική, ο Τέτσης ασχολήθηκε και με τη χαρακτική αλλά και με τη δημιουργία τοιχογραφιών σε εκκλησίες και δημόσια κτήρια.
Βραβεύτηκε στις 29/02/2016 με το βραβείο Γιάννη Μόραλη που θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 2016. Το βραβείο παρέλαβε ο γιος του Αλέξης από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σε τελετή που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Πέθανε στις 5 Μαρτίου 2016 στην Αθήνα.