Κυριακή, 17 Νοε.
14oC Αθήνα

Μαξίμου: «Επιστροφή στην κανονικότητα» η άρση των capital controls

Μαξίμου: «Επιστροφή στην κανονικότητα» η άρση των capital controls

Αποκαταστάθηκε η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα, αναφέρει το Μαξίμου.
Η ΝΔ θα παραμείνει σταθερά προσηλωμένη στη διασφάλιση της δημοσιονομικής και οικονομικής σταθερότητας, τονίζει.
Επισημαίνει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα προκάλεσε εκροή δεκάδων δισεκατομμυρίων καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες.

Στην εκτίμηση ότι «σήμερα κλείνει επιτέλους ένας τετραετής κύκλος ανασφάλειας» προχωρούν στην κυβέρνηση, με αφορμή την εξαγγελία Μητσοτάκη για πλήρη άρση των capital controls ύστερα από 50 μήνες. Επίσης, σημειώνουν ότι ταυτόχρονα, σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία, ανοίγει ένας νέος κύκλος αισιοδοξίας για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.

Το Μαξίμου έτσι εμφανίζεται συνεπές στις προγραμματικές δεσμεύσεις του και μάλιστα νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που η κυβέρνηση είχε θέσει, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και με την σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος.

Όπως λένε στην κυβέρνηση, η προοπτική της πολιτικής αλλαγής προεκλογικά, αλλά κυρίως το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου, αποκατέστησαν την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα. Όπως, άλλωστε, αποδεικνύεται από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια στις τελευταίες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων και από το γεγονός ότι η Ελλάδα δανείστηκε από τις αγορές μέσω επταετούς ομολόγου 2,5 δισ. με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,9%, ενώ τόσο η Τράπεζα Πειραιώς όσο και η Εθνική Τράπεζα απέκτησαν φθηνότερη πρόσβαση στις αγορές για τη χρηματοδότησή τους.

Έτσι, η αποκατάσταση της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων αποτελεί αποφασιστικό βήμα για την κανονικοποίηση της ελληνικής οικονομίας, αφού συμβάλλει σημαντικά στην εδραίωση της εμπιστοσύνης, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην προώθηση της ανάπτυξης, στην αύξηση των θέσεων εργασίας, καθώς και στην περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση θα παραμείνει σταθερά προσηλωμένη στη διασφάλιση της δημοσιονομικής, χρηματοπιστωτικής και γενικότερης οικονομικής σταθερότητας και θα γίνει μία πλήρως κανονική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την άλλη πλευρά, όπως επισημαίνεται από το Μαξίμου, από τον Ιανουάριο του 2015 η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε κρίση εμπιστοσύνης και εκροή δεκάδων δισεκατομμυρίων καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Αποκορύφωμα της καταστροφικής αυτής πολιτικής ήταν το κλείσιμο των τραπεζών την 28η Ιουνίου του 2015 και η δραματική, αναγκαστική επιβολή περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών και στην εν γένει κίνηση κεφαλαίων.

Είχε προηγηθεί λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα το διάγγελμα του κ. Τσίπρα, με το οποίο περιέγραφε την κατάληξη της δικής του αποτυχημένης πολιτικής και ανακοίνωνε το δημοψήφισμα – παρωδία. Ένα δημοψήφισμα που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, οδήγησε στο «όχι» που έγινε «ναι» και τελικά στην υπογραφή του τρίτου και αχρείαστου μνημονίου. Υπενθυμίζεται δε πως η επιβολή capital controls έγινε από την κυβέρνηση Τσίπρα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Οι εικόνες από τις ουρές των πολιτών στα ATM για να πάρουν τα εξήντα ευρώ που έβγαζαν τα μηχανήματα μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων είναι χαραγμένες στη μνήμη όλων και είχαν διασύρει τη χώρα στα μάτια της διεθνούς κοινότητας.

Η τραπεζική αργία διήρκεσε μέχρι και τις 19 Ιουλίου 2015, ενώ οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων κράτησαν πενήντα ολόκληρους μήνες. Παρόλα αυτά, από την πρώτη κιόλας στιγμή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υποτιμώντας τη νοημοσύνη των πολιτών, δεν δίσταζε να προαναγγέλλει ανά τακτά χρονικά διαστήματα την πλήρη άρση των capital controls, με αποκορύφωμα την ανακοίνωση του ίδιου του κ. Τσίπρα.

Αυτά έλεγαν στον ΣΥΡΙΖΑ

Ενδεικτικά. από την κυβέρνηση υπενθυμίζουν τις εξής δηλώσεις:

Αλέξης Τσίπρας: Τον Σεπτέμβριο του 2015 δήλωνε ότι θα αίρονταν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί στις αρχές του 2016. Δεν έγινε ποτέ. Τον Δεκέμβριο του 2015, μιλώντας στους Financial Times, εμφανιζόταν βέβαιος ότι η χώρα θα άρει όλα τα εναπομείναντα capital controls έως τον Μάρτιο του 2016. Κατόπιν, τον Μάρτιο του 2016, υποσχόταν ότι το αργότερο μέχρι το τέλος του 2016 τα capital controls θα τερματίζονταν. Επίσης δεν έγινε ποτέ.

Νίκος Παππάς: Tην επομένη της επιβολής των capital controls, δηλαδή τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015, ο τότε υπουργός Επικρατείας διαβεβαίωνε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, πως «η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί έως την Τρίτη [μετά το δημοψήφισμα] και οι τράπεζες θα ανοίξουν».

Γιώργος Σταθάκης: O τότε υπουργός Οικονομίας από τον Αύγουστο του 2015 υποστήριζε (στο Mega) πως τα capital controls θα αρθούν «Σύντομα πάντως. Για να γίνω πιο ακριβής πολύ σύντομα». Ένα μήνα αργότερα, στο Εθνος της Κυριακής (27 Σεπτεμβρίου 2015) μετέτρεψε το «πολύ σύντομα» σε «τέλος της ανακεφαλαιοποίησης». Στις αρχές Δεκεμβρίου 2015 και συγκεκριμένα στις 7 Δεκεμβρίου, τις ημέρες που ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο υπουργός εξέφρασε στο ΒΗΜΑ της Κυριακής, άλλη άποψη από την προηγούμενη. Ανέφερε ότι «η άρση των capital controls μπορεί να γίνει ακόμα και στα μέσα του 2016».

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Ανάμεσα στις διαβεβαιώσεις του πρώην Υπουργού ξεχωρίζει η παρουσίαση χρονοδιαγράμματος στη Βουλή, στις 19 Μαΐου του 2017, για την άρση των capital controls ως το τέλος του ίδιου έτους, δηλαδή του 2017.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις