Στο διάγγελμά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατακεραύνωσε τους δανειστές, που όπως σημείωσε, εξαιτίας τους έκλεισαν οι τράπεζες. Αλλά εν συνεχεία με non paper από το Μαξίμου επικαλείται συγκεκριμένους δανειστές, αυτούς που έβριζε δηλαδή για τις δηλώσεις τους πως μετά το δημοψήφισμα θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις.
Στο σημείωμα του το Μαξίμου αναφέρει πως οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές δεν τελειώνουν την Κυριακή και επιμένουν πως το δημοψήφισμα αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων.
Επικαλούνται τις δηλώσεις του πρωθυπουργού πως η ελληνική πλευρά παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα παραμείνει μέχρι τέλους. Και θα είναι εκεί και τη Δευτέρα, αμέσως μετά το δημοψήφισμα με καλύτερους όρους για την ελληνική πλευρά». Το ίδιο, ακριβώς, επιβεβαιώνουν και ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Στη συνέχεια το Μαξίμου παραθέτει δηλώσεις ξένων ηγετών:
– Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνει ότι «η πόρτα για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση ήταν και παραμένει ανοιχτή [..] Ωστόσο πριν από το δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση για νέο πρόγραμμα βοήθειας». Δήλωση που σαφώς αποδέχεται τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων.
– Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τονίζει ότι «η συμφωνία πρέπει να γίνει αμέσως. Ως Ευρωπαίος, δεν θέλω τη διάσπαση της ευρωζώνης, δεν μου αρέσουν οι δηλώσεις αδιαλλαξίας, οι βάναυσες ρήξεις […] Πιστεύω ότι πρέπει να αναζητήσουμε μια συμφωνία, για διαπραγμάτευση, για λογική. Όμως αυτό απαιτεί να έχουν πεισθεί όλοι γι’ αυτό. Η Γαλλία αγωνίζεται προς αυτή την κατεύθυνση, δεν θέλει βέτο ή αγριάδες».
– Ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τονίζει ότι «είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε λύσεις. Ούτε η Ευρώπη κινδυνεύει ούτε το ευρώ», ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν, όποια και αν είναι η έκβαση του δημοψηφίσματος.
– Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, δηλώνει ότι «η πόρτα για νέες διαβουλεύσεις παραμένει ανοιχτή».