Αυτό που αρχικά ήταν... φημολογία, μοιάζει να επιβεβαιώνεται από την ελληνική Κυβέρνηση και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ότι δηλαδή στο Eurogroup ζητήθηκε από την Ελλάδα να ψηφίσει... προληπτικά μέτρα και για μετά το 2018!
Λίγο πριν ολοκληρωθεί το Eurogroup, σήμανε… συναγερμός, αφού πληροφορίες ανέφεραν ότι οι Θεσμπί ζητούσαν από την Ελλάδα την “εδώ και τώρα” ψήφισωη προληπτικών μέτρων και για μετά το 2018 (σ.σ. οπότε και τελειώνει το ελληνικό πρόγραμμα).
Τελικά στην συνέντευξη Τύπου, οι κ.κ. Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ και Μοσκοβισί εμφανίστηκαν πιο… θεσμικοί, ωστόσο τόσο οι δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου μετά την συνεδρίαση, όσο και η ενημέρωση που έρχεται από το Μαξίμου, δείχνουν πως οι απαιτήσεις του ΔΝΤ τουλάχιστον… συζητήθηκαν στο Eurogroup.
Και το λέμε αυτό διότι και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύουν πως η χώρα δεν προτίθεται να θερμοθετήσει προληπτικά. Κάτι που σημαίνει πως προφανώς αυτό… ζητήθηκε.
Τρίτη… επιβεβαίωση είναι και οι δηλώσεις του Γάλλου ΥΠΟΙΚ, Μισέλ Σαπέν, ο οποίος και χαρακτήρισε “παράλογη απαίτηση” το να ζητηθεί από την Ελλάδα να ψηφίσει μέτρα για μετά το 2018!
Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συναινέσει στη νομοθέτηση μέτρων εκ των προτέρων: το μήνυμα αυτό εκπέμπει η Αθήνα, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, την ώρα που στην κυβέρνηση αξιολογούν ως πολύ θετικό το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε σήμερα η καλή εικόνα της ελληνικής οικονομίας.
Επιμέρους στοιχεία που επιβεβαιώνουν την εικόνα αυτή, είναι το ότι το 2016 θα κλείσει πιθανότατα με θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη, και ότι η χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2% – κάτι που αναγνωρίστηκε και από τον πρόεδρο του Eurogroup.
Από εκεί και πέρα, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση ικανοποίησης παράλογων απαιτήσεων εκ μέρους των εταίρων, όπως για την νομοθέτηση τώρα μέτρων, προκειμένου να εφαρμοστούν μετά το 2018.
Ημερομηνία επιστροφής των κλιμακίων στην Αθήνα δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Όσον αφορά τη συμμετοχή ή μη, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, οικονομικοί παράγοντες δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο, η έκθεση βιωσιμότητας του Ταμείου να είναι εν τέλει προαναγγελία άρνησής του να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ