Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν κυβερνητικά στελέχη που σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Έθνος της Κυριακής, κατά τις πολυήμερες διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών «καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δύο ξεχωριστές γραμμές, μία της Κομισιόν και μία της ΕΚΤ».
Από την άλλη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ξεκάθαρα διατρανώσει με κάθε τρόπο και πολλές φορές ότι τάσσεται υπέρ του κουρέματος του ελληνικού χρέους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της… διχόνοιας είναι η πρόσφατη και προκλητικότατη δήλωση του επικεφαλής του ΕυροWorking Group, Τόμας Βίζερ, που είπε πως πρώτα θα πάει για διακοπές και σκι και μετά θα ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα.
Η δήλωσή του προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά της ΕΚΤ.
Στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν ότι από το Σεπτέμβριο που άρχισε ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ματίας Μορς, δεν δείχνει βιασύνη για την ολοκλήρωση των επαφών.
Αντίθετα, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ, έχει δείξει διαφορετική διάθεση.
Για την Κομισιόν η λιτότητα αποτελεί τη μόνη λύση για τα κράτη με διογκωμένο δημόσιο χρέος, όπως η ελληνική περίπτωση. Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ αντιπροτείνει αναπτυξιακές πολιτικές, όπως η πρόσφατη μείωση του βασικού επιτοκίου.
Διαφορετικές απόψεις όμως υπάρχουν και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως το ύψος και ο τρόπος που θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό. Αρχικά, Αθήνα και τρόικα είχαν καταλήξει στα 10,9 δισ. (4,4 το 2014 και 6,5 δισ. το 2015) αλλά η ΕΚΤ ανεβάζει το ποσό και απορρίπτει τις λύσεις του υπουργείου Οικονομικών, τις οποίες όμως αποδέχονται ΔΝΤ και Κομισιόν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μειώνεται στο 3% ο φόρος μεταβίβασης των ακινήτων
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Βενιζέλος: “Όχι σε περικοπές μισθών και συντάξεων”
Χατζηδάκης: Οι φτωχοί να μη φοβούνται τους πλειστηριασμούς
Προεκλογικές… υποσχέσεις Σούλτς: Όχι άλλα μέτρα στην Ελλάδα
Ρεν: Με την Ελλάδα δεν είναι ποτέ εύκολο – Θα βρούμε λύση για το δημοσιονομικό κενό