Υπό την σκέπη της Ακρόπολης όπου η σημαία κυμάτιζε μεσίστια ελάχιστοι συγγενείς – λόγω των μέτρων του κορονοϊού αποχαιρέτισαν έναν μεγάλο Έλληνα, τον Μανώλη Γλέζο που μας άφησε μόνους μας στην μεγάλη μάχη.
Η γυναίκα του, Τζώρτζια, τα δυο παιδιά με τους/τις συζύγους τους και τα τέσσερα εγγόνια αποχαιρέτησαν τον Μανώλη τους, σε μια κηδεία που υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν πάνδημη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Την εξόδιο ακολουθία τέλεσε, στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο οποίος αναφέρθηκε στο “σύμβολο της Αντίστασης”.
H γαλανόλευκη κυμάτιζε μεσίστια στον Ιερό Βράχο, μετά από απόφαση του πρωθυπουργού, ενώ χτυπούσαν πένθιμα οι καμπάνες στην Παναγία την Εκατονταπυλιανή, στην Πάρο. (Η καταγωγή του Μ. Γλέζου ήταν κατά το ήμισυ από τη Νάξο και από την Πάρο). Μεσίστιες κυμάτιζαν οι σημαίες και στα δημοτικά και κοινοτικά καταστήματα των Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών όλης της χώρας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Μανώλης Γλέζος με το φέρετρό του τυλιγμένο με την γαλανόλευκη κηδεύτηκε σήμερα από το Α Νεκροταφείο χωρίς τις τιμές που όλοι θα ήθελαν να του αποδώσουν, χωρίς ίσως χιλιάδες ανθρώπους να είναι εκεί για να του πουν το τελευταίο αντίο και να τον ευχαριστήσουν για όλα όσα έκανε για την αγαπημένη του πατρίδα.
Παρών και με όλες τις προφυλάξεις ήταν εκεί και ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.
Ο Μανώλης Γλέζος, ο αιώνιος αντιστασιακός, ο άνθρωπος που πάλεψε όσο κανείς για τις ιδέες του μέχρι το τέλος, κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη ως ελάχιστο φόρο τιμής από την χώρα του.
«Παντοτινός υπερασπιστής των αξιών της ελευθερίας, του πατριωτισμού, της εθνικής ανεξαρτησίας, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας. Πνεύμα ανυπότακτο, ανήσυχο, δημιουργικό», ο Μανώλης Γλέζος όπως αναφέρει το διοικητικό συμβούλιο του «Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας περιόδου 1940 – 1945 “ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ”».
Σύμφωνα με τα μέλη του δικτύου o Μανώλης Γλέζος «είναι ο πρώτος παρτιζάνος της Ευρώπης… Ο Μανώλης έγραψε μοναδική ιστορία με τη ζωή του. Φώτισε την κατοχική νύχτα της 30ης προς 31η Μαΐου κατεβάζοντας τη ναζιστική σημαία και ανεβάζοντας την ελληνική στο βράχο της Ακρόπολης. Είχε πλούσια αντιστασιακή δράση, γνώρισε συλλήψεις, φυλακίσεις, καταδίκες, βασανιστήρια. Παρέμεινε ακατάβλητος. Είχε ζωντανή τη μνήμη και ένιωθε πάντα την ευθύνη απέναντι στους συντρόφους και συναγωνιστές του. “Όποιος από μας γλυτώσει να ζήσει και για τους άλλους, λέγαμε στις φυλακές και τις εξορίες”. Έτσι μας έλεγε και έτσι ζούσε», αναφέρουν μέλη του δικτύου.
Ο Μανώλης Γλέζος ήταν το ιδρυτικό μέλος και συμπαραστάτης του «Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας, περιόδου 1940 -1945 “ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ”», ανέδειξε και αγωνίστηκε για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων μέσα από τις γραμμές του Δικτύου, αλλά και του «Εθνικού συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα», του οποίου υπήρξε ιδρυτής και Πρόεδρος.
«Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στη σύζυγό του Γεωργία, στα παιδιά και τα εγγόνια του. Στις Μαρτυρικές Πόλεις και Χωριά της πατρίδας μας, ως ελάχιστη απόδοση τιμής, μεσίστιες θα κυματίζουν οι σημαίες στα δημοτικά και κοινοτικά καταστήματα σήμερα Τετάρτη, 1η Απριλίου 2020, ημέρα τέλεσης της εξόδιου ακολουθίας. Με την άρση των απαγορεύσεων το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου θα αποφασίσει περισσότερα για τον ΕΛΛΗΝΑ της αντίστασης, του πολιτισμού, της αυτοδιοίκησης, της δημοκρατίας».
φωτογραφίες Πέτρος Χόντος/Intimenews