Site icon NewsIT
15:37 | 05.10.23

Μανώλης Σφακιανάκης: O «γκουρού» του ηλεκτρονικού εγκλήματος στη μάχη του σταυρού

Μανώλης Σφακιανάκης: O «γκουρού» του ηλεκτρονικού εγκλήματος στη μάχη του σταυρού
Newsit Newsroom

Ο άνθρωπος που έστησε από το μηδέν το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην Ελλάδα και το CSI institute κ. Μανώλης Σφακιανάκης, Αντιστράτηγος ε.α. της ΕΛΑΣ – Ιδρυτής και Πρόεδρος Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας CSI Institute – Eιδικός Ερευνητής – Αναλυτής Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων, μιλά σήμερα στο newsit.gr για την κάθοδό του στις επερχόνενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου στην Περιφέρεια Αττικής, με τον συνδυασμό του Νίκου Χαρδαλιά «Αττική Μπροστά».

Έχοντας διανύσει μία καθόλα επιτυχημένη πορεία στην Ελληνική Αστυνομία για 30 και πλέον χρόνια και όντας ένας από τους κορυφαίους αξιωματικούς με διεθνή αναγνώριση επέλεξε να «παντρέψει» την εμπειρία της γνώσης και της εξειδίκευσης με το κοινό καλό και την προστασία του κάθε πολίτη. Άνθρωπος της προσφοράς και υπέρμαχος του δικαίου ήρθε για να προτείνει συγκεκριμένες θέσεις που ακουμπούν στην σύγχρονη πραγματικότητα.

Ας ξεκινήσουμε με την «ταυτότητα» της υποψηφιότητάς σας.

Ήρθε η στιγμή όπως έδωσα στο επιχειρείν και στην Ελληνική Αστυνομία, να δώσω και στην πολιτική ζωή του τόπου ξεκινώντας από την Περιφέρεια. Ένας καλός επιχειρηματίας μπορεί να είναι, άλλωστε, και ένας πολύ καλός πολιτικός. Γιατί ο πολιτικός οφείλει να έχει γνώση του «επιχειρείν». Έτσι, λοιπόν, αποδεχόμενος την τιμητική πρόσκληση του Νίκου Χαρδαλιά πήρα την απόφαση να κατέλθω στον στίβο της αυτοδιοίκησης με μοναδικό γνώμονα το καλό της κοινωνίας και των συμπολιτών μου. Είμαι άνθρωπος της σκληρής δουλειάς και μου αρέσει να λέω λίγα και να κάνω πολλά. Οι πολίτες θέλουν πράξεις και αποτελέσματα. Θέλουν μία βατή καθημερινότητα και κυρίως επιζητούν μείωση της ταλαιπωρίας και της γραφειοκρατίας. Και εδώ ερχόμαστε εμείς να προτείνουμε συγκεκριμένα πράγματα που ανταποκρίνονται σε αυτό.

Ποιες είναι οι προτάσεις σας, λοιπόν, για την Περιφέρεια;

Θέτω τον εαυτό μου στην διάθεση του κ. Χαρδαλιά για να προτείνω συγκεκριμμένα και στοχευμένα πράγματα και εφόσον γίνουν αποδεκτά να τα υλοποιήσουμε από κοινού.

Ότι καταθέτω σ’ αυτή την συνέντευξη μου είναι προτάσεις προς υλοποίηση και μόνο.

Αυτό το οποίο προτείνω είναι η ανάπτυξη εργαλείων σε επίπεδο Περιφέρειας που θα προστατεύουν τους πολίτες από τους κινδύνους του Διαδικτύου αλλά και θα εκπαιδεύουν συμπολίτες μας για την ορθή χρήση του και την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου το οποίο είναι μονόδρομος πλέον.

Προτεραιότητα δική μου θα είναι η Περιφέρεια να δημιουργήσει έναν πυλώνα διαχείρισης θεμάτων που δημιουργούνται από το Διαδίκτυο. Ο πυλώνας αυτός ανά θέμα θα έχει επαγγελματίες του χώρου όπου δεν θα καταγράφουν απλώς το πρόβλημα, αλλά θα το αντιμετωπίζουν σε πρώτο στάδιο.

Αναφέρομαι περιληπτικά στις θεματολογίες που θα υπάρχουν στον πυλώνα και μερικές από αυτές είναι η εκπαίδευση του απλού κόσμου αλλά και της τρίτης ηλικίας καθώς παρατηρείται έξαρση του φαινομένου της διαδικτυακής απάτης.

Κατόπιν θα υπάρχουν θεματικές ενότητες οι οποίες θα αντιμετωπίζουν τα φαινόμενα που έχει φέρει το διαδίκτυο και απασχολούν τους ανήλικους όπως τρομοκρατία ανηλίκων BULLYING ,εθισμός ,ρητορική μίσους κ.α

Επιπλέον, στόχος μου είναι η εκπαίδευση των ηλικιωμένων έτσι ώστε να μπορούν να διεκπεραιώνουν ηλεκτρονικά τις πληρωμές τους και όχι μόνο όπου γι’ αυτό το λόγο θα υπάρχουν εκπαιδευτές στα ΚΑΠΗ της Αττικής και με τη βοήθεια τους σε συνεργασία με τον πυλώνα θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα αυτό.

Τέλος ειδική μέριμνα θα ληφθεί για την εκπαίδευση του επιχειρηματικού κόσμου και την μύηση αυτού στο επιχειρείn μέσω διαδικτύου. Ήδη παρατηρείται άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου με αποτέλεσμα οι online αγορές να είναι μονόδρομος για όλους μας.

Κύριε Σφακιανάκη, με μια πολυετή καριέρα στο χώρο του ηλεκτρονικού εγκλήματος που ξεκίνησε τα μέσα της δεκαετίας του 90’ και συνεχίζει μέχρι σήμερα μέσα από το CSI Insitute θα ήθελα να μας σκιαγραφήσετε την υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα και πώς μπορούν οι πολίτες να προστατεύουν το εαυτό τους από τους επιτήδειους.

Δυστυχώς, η εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο συνεχίζει να καλπάζει με αλματώδεις ρυθμούς, ενώ η ευρηματικότητα των εγκληματιών δεν δείχνει να έχει στερέψει, καθώς γίνονται συχνά καταγγελίες για νέες μορφές εξαπάτησης. Ωστόσο, ως άξιος αντίπαλος τους αποδεικνύεται το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια CSIi, το οποίο επαγρυπνά για την ενημέρωση και εξυπηρέτηση των πολιτών.

Το έργο μας είναι πολυεπίπεδο καθώς καθημερινά δεχόμαστε πληθώρα καταγγελιών από όλη την Ελλάδα ακόμη και το εξωτερικό. Έχοντας μία εξαιρετική ομάδα συνεργατών δουλεύουμε μεθοδικά και συντονισμένα κυρίως στο κομμάτι της πρόληψης. Με συνεχείς ενημερώσεις σε σχολικές μονάδες ανά την επικράτεια και εκπαιδευτικά σεμινάρια, όπου μας ζητηθούν, φροντίζουμε να κάνουμε γνωστούς σε μικρούς και μεγάλους τους κινδύνους που ελλοχεύει το διαδίκτυο και πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από τις κακοτοπιές.

Επίσης καθημερινά διεκπεραιώνονται και εξυπηρετούνται εκατοντάδες πολίτες που επικοινωνούν τηλεφωνικά με το Ινστιτούτο μας.

Επειδή τα παιδιά στα οποία αναφερθήκατε αποκτούν στην εποχή μας πρόσβαση στο διαδίκτυο από πολύ μικρή ηλικία και πέφτουν συχνά θύματα Cyberbullying τι συμβουλή δίνεται προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν πιο προστατευμένα;

Τα παιδιά μέσα σε όλο αυτό το χάος του διαδικτύου, δεν μένουν αμέτοχα, αφού η συμμετοχή τους σε αυτό το επιβάλλει ο τρόπος ζωής που έχουμε. Καλό θα ήταν τα παιδιά να αξιοποιούν τις δυνατότητες του διαδικτύου με σκοπό να ψυχαγωγηθούν, να κοινωνικοποιηθούν με φίλους και να πραγματοποιήσουν σχολικές εργασίες. Σίγουρα όμως τα παιδιά, όπως και στις καθημερινές τους δραστηριότητες και ανάγκες, χρειάζονται επιτήρηση, βοήθεια και εκπαίδευση από τους γονείς έτσι και με το ίντερνετ. Ο ρόλος των γονέων είναι πολύ σημαντικός για να μην «πέσουν» τα παιδιά στον ιστό των κινδύνων του διαδικτύου.

Αρχικά, βασικό είναι παιδιά και γονείς να ενημερωθούν για τους κινδύνους αυτούς. Οι γονείς μαθαίνοντας τους κινδύνους, θα είναι σε θέση να εξηγήσουν στα παιδιά, πώς να είναι προσεκτικά αλλά θα χτίσουν και μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ τους ώστε σε περίπτωση που συμβεί κάτι τα παιδιά να νιώθουν ασφαλής να το μοιραστούν με τους γονείς και να μην παρουσιάζεται το φαινόμενο παιδιά και γονείς απλά να συγκατοικούν στο ίδιο σπίτι.

Παραθέτω επιπλέον και τους 5 βασικούς κανόνες για μία ασφαλή ψηφιακή ζωή.

1ος Κανόνας: Στο διαδίκτυο κάνουμε φίλους όσους έχουμε στην πραγματική ζωή.

2ος Κανόνας: Δεν πάμε ραντεβού στα τυφλά.

3ος Κανόνας: «Δε τσιμπάμε …» στις προκλήσεις του διαδικτύου. Ένα λάθος κλικ αλλάζει όλη μας την ζωή.

4ος Κανόνας: Δεν κατεβάζουμε στους υπολογιστές μας τα καθημερινά δωρεάν δολώματα (Software,τραγούδια,video) τα οποία έχουν συνήθως στόχο να μας παγιδεύουνε για να κερδίσουν κάτι.

5ος Κανόνας: Ενεργοποιούμε τις ρυθμίσεις του απορρήτου και επιλέγουμε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης.

Κλείνοντας την συνέντευξή μας γιατί να επιλέξουν οι πολίτες της Αττικής τον Μανώλη Σφακιανάκη στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου;

Με πολύ απλά λόγια γιατί και θέλω και μπορώ. Η εμπειρία και η γνώση που έχω μπορούν να κάνουν το «κλικ» για να κάνουμε την Αττική μας πρωτοπόρα, καινοτόμα, πιο σύγχρονη αλλά παράλληλα ασφαλή, τεχνολογικά αναβαθμισμένη με γνώμονα τις ανάγκες των συμπολιτών μας.

Όλοι μαζί ενωμένοι, με αυριανό Περιφερειάρχη τον Νίκο Χαρδαλιά, χέρι – χέρι θα δώσουμε «την μάχη του αυτονόητου», όπως λέμε.

Δίπλα στους πολίτες, ακούγοντας τα προβλήματά τους, δίνοντας πραγματικές λύσεις. Αυτή είναι η ανάγκη της κοινωνίας και σε αυτή θα εστιάσουμε.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version