Site icon NewsIT

“Μαραθώνια” η συνάντηση Τσακαλώτου με το κουαρτέτο για το φορολογικό

13.03.2016 | 18:09
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Σε εξέλιξη είναι εδώ και περίπου τέσσερις ώρες η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με το κουαρτέτο. Σήμερα στο  τραπέζι των διαρπαγματεύσεων τίθεται το "καυτό" ζήτημα του φορολογικού. 

Όπως έγινε γνωστό από χθες, υπήρξε αναβολή στην συνάντηση Θεσμών – ελληνικής κυβέρνησης για το φορολογικό. Στις 14:00 άρχισε η συνάντηση μεταξύ κουαρτέτου και οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Όπως σας έχει ενημερώσει ήδη από χθες το newsit.gr, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει αντιπρόταση για το φορολογικό. Αυτός ήταν και ο λόγος της αναβολής της χθεσινής συνάντησης, αφού μεττά την αντιπρόταση Τσακαλώτου, οι Θεσμοί χρειάστηκαν χρόνο για να την μελετήσουν.

Η απειλή βρίσκεται πάνω από τις επικουρικές συντάξεις, τα μερίσματα και το εφάπαξ του Δημοσίου, τις εκπτώσεις στις εισφορές των αγροτών, των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών την πρώτη πενταετία έναρξης της δραστηριότητας.

Επίσης, απειλούνται τα χαμηλά εισοδήματα, αφού το κουαρτέτο απαιτεί να πληρώσουν περισσότερους φόρους με το τέχνασμα της μείωσης του αφορολόγητου, που θα υποχρεώσει ακόμα και τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς των 500 και 600 ευρώ να πληρώσουν φόρους.

Πολλά θα κριθούν επίσης, από το δημοσιονομικό κενό. Οι διαφορές με το ΔΝΤ είναι πολύ μεγάλες, όμως, τα νέα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο δίμηνο του 2016, οπλίζουν την κυβέρνηση με επιχειρήματα για να υποστηρίξει ότι το δημοσιονομικό κενό είναι μικρό και συνεπώς απαιτούνται λιγότερα μέτρα.

Το ΔΝΤ όμως είναι εκεί ανυποχώρητο και απαιτεί μέτρα από 7 ως 9 δισ. ευρώ ως το 2018. Τα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι και θα αρχίσει η πραγματική διαπραγμάτευση είναι το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το δημοσιονομικό κενό.

Σήμερα είναι η μέρα που θα απαντήσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αποτραπούν οι επιβαρύνσεις σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Επιβαρύνσεις τις οποίες ζητά η πλευρά των επικεφαλής των Θεσμών.

Την… λυπητερή για το δημοσιονομικό κενό φαίνεται πως θα πληρώσουν τα μεσαία εισοδήματα, με τον πήχη να κατεβαίνει ακόμη και κάτω από τις 30.000 ευρώ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version