Ξεπέρασε τις τέσσερις ώρες η πρώτη συνάντηση των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών Βελκουλέσκου, Κοστέλο, Ρέσλερ και Τζιαμαρόλι στο ξενοδοχείο “Hilton” και όπως φαίνεται δεν πρόκειται για μια “συνάντηση γνωριμίας”, όπως ανέφερε χθες το υπουργείο Οικονομικών.
Στη συζήτηση έχουν ανοίξει όλα τα καυτά θέματα της διαπραγμάτευσης, με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά καθώς το μνημόνιο πρέπει να καταρτιστεί το αργότερο έως τις 11-12 Αυγούστου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που μετέδωσε το MEGA, εξαιρετικά δύσκολη είναι η συζήτηση για το θέμα του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, καθώς και σε τι επίπεδα θα διαμορφωθεί φέτος η ύφεση, μιας και σε αυτές τις προβλέψεις θα βασιστούν οι στόχοι των προωτογενών πλεονασμάτων.
Παράλληλα, έχει προκύψει ένα ερμηνευτικό πρόβλημα στο νομοσχέδιο για την αύξηση προκαταβολής φόρου για τις ατομικές επιχειρήσεις από 55% σε 75%, καθώς οι δανειστές περίμεναν ότι θα ισχύσει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Οι θεσμοί ζητούν άμεσα στην κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, τις συγχωνεύσεις των Ταμείων, την υλοποίηση του νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των κατωτάτων συντάξεων.
Στο μέτωπο του Εργασιακού τα τεχνικά κλιμάκια έθεσαν όλα τα εκκρεμή ζητήματα ( ομαδικές απολύσεις, λοκ αουτ, συνδικαλιστικός νόμος) ζητώντας να ακολουθηθούν οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.
Το απόγευμα, οι επικεφαλής της τρόικας έχουν κλείσει ραντεβού με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, καθώς η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων αποτελούν βασικές παραμέτρους των διαπραγματεύσεων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις χθεσινές συναντήσεις, οι θεσμοί ζήτησαν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, καθώς, εκτιμούν ότι μπορεί να οδηγήσει σε φοροδιαφυγή.
“Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι είναι πολιτική απόφαση και αφορά την ανακατανομή των οικονομικών βαρών στον πληθυσμό της χώρας” τονίζουν σχετικά πηγές της κυβέρνησης.
Κατά τα λοιπά, υπήρξε ειδική συνάντηση στα τεχνικά κλιμάκια για τις κρατήσεις φόρων υπέρ τρίτων ενώ μελετάται η σύσταση διυπουργικής επιτροπής με στόχο την απλοποίηση των αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι ήδη έχει καταργηθεί σε 103 περιπτώσεις η υποχρεωτική έκδοση άδειας λειτουργίας.