Πολιτική

Μαρινάκης για ανασχηματισμό: Προχωρά η κυβέρνηση το έργο της – Αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού

Με τον ανασχηματισμό να είναι σε αναμονή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης πραγματοποιεί την πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών μετά τις ευρωεκλογές.

Η πρώτη ερώτηση που τέθηκε αφορούσε τον ανασχηματισμό και τι μορφή θα έχει.  Ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε: «Μπορεί να ξέρετε κάτι που δεν ξέρω αλλά εγώ δεν γνωρίζω κάτι. Αύριο έχει υπουργικό συμβούλιο. Προχωρά η κυβέρνηση το έργο της με την σύνθεση που ισχύει. Είναι η μόνη απάντηση που θα δώσω ότι ο ανασχηματισμός διαχρονικά είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο ούτε θα μπορούσα. Προχωράμε ως έχουμε».

Για το αν αισθάνεται η κυβέρνηση ότι θέλει να επαναπροσεγγίσει τμήμα των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της ΝΔ: «Είναι δεδομένο ότι όταν ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων σου απέχει πρέπει να σε προβληματίσει αυτό. Υπήρχε κόσμος που απείχε συνειδητά και μπορεί να ήταν και η πλειοψηφία. Ούτως ή άλλως ο αυξημένος προβληματισμός υπήρχε και πριν τις ευρωεκλογές. Είμαστε μεν πιο ισχυροί σε πολλούς δείκτες αλλά είναι ζήτημα επίμονης προσπάθειας να πειστεί κόσμος που είναι προβληματισμένος ότι η προσπάθεια που γίνεται θα έχει πιο πολλά αποτελέσματα. Οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ είναι εκείνοι που κράτησαν όρθια την παράταξη ακόμα και όταν είχε χαμηλότερα ποσοστά.

Για την αποκωδικοποίηση του εκλογικού μηνύματος και το αίτημα στελεχών της ΝΔ για σύγκλιση της ΚΟ: «Είναι δεδομένη και αυτονόητη η συνεδρίαση της ΚΟ στο τέλος μιας «ακαδημαϊκής χρονιάς» ενόψει και της ΔΕΘ και της έναρξης μιας νέας περιόδου, ασχέτως από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Δεν προβλέπονται διακοπές λίγες ημέρες τον Αύγουστο σε ένα καλοκαίρι δύσκολο.

Ο πρωθυπουργός έκανε μια αποτίμηση και ήταν μια ακροβασία άνευ λογικής η σύγκριση ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών. Μέρος του κόσμου ήθελε να στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση. Αν οι εύκολες λύσεις είχαν την οποιαδήποτε βάση δεν θα είχαμε τόσο ραγδαία πτώση ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα ακόμα μήνυμα της κάλπης ήταν ότι η λογική λεφτόδεντρα 2.0 δηλαδή η επαναφορά της λογικής του προηγούμενου προέδρου με πιο τοξικά χαρακτηριστικά πέτυχε. Το ίδιο ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ το οποίο απέτυχε στους στόχους που είχε θέσει. Εμείς το αποτέλεσμα αυτό θα το δούμε ως μια ακόμα ευκαιρία να τρέξουμε πιο γρήγορα το πρόγραμμα που είχαμε να υλοποιήσουμε. Είναι σημαντικό το μήνυμα εκείνων που δεν ήρθαν να μας ψηφίσουν».

Πως γίνεται ενώ δεν υπάρχει το 41% να είναι σίγουροι ότι έχουν μπροστά τους 3 χρόνια: «Δεν με εκπλήσσει αυτή η κριτική από την αντιπολίτευση ειδικά στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων. Έχουν κακό προηγούμενο. Είναι αυτονόητο σε μια προηγμένη χώρα. Η Ελλάδα είναι συνεπής, ξεχρεώνει και δεν υποθηκεύει τις επόμενες γενιές».

Είναι μια τυπική διαδικασία και κάθε φορά που υπάρχει πολιτικό πρόσωπο σε μήνυση και έτσι έφτασε στη Βουλή με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Έχει τη δυνατότητα η αντιπολίτευση να μαζέψει υπογραφές και να πράξει όσα προβλέπει ο νόμος. Δεν μιλάμε για δικαστική κρίση αλλά για μια μήνυση που αναφέρεται σε πολιτικά πρόσωπα.

Για την θέση Κασσελάκη ότι δεν θα είναι υποψήφιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις εκλογές του 2027: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πετύχει 5 πολύ σημαντικές νίκες με ποσοστά που είχε χρόνια να δει η ΝΔ και σε εθνικές κάλπες και σε ευρωεκλογές. Πέρασε δύσκολα η ΝΔ και άντεξε σε ένα κύμα λαϊκισμού και από το 2016 και μετά μεγαλώνει αλλά η εμπιστοσύνη των πολιτών δεν είναι «λευκή επιταγή».  Ο ίδιος είπε ότι νιώθει καλά και δυνατός και υποχρεωμένος να εφαρμόσει το πρόγραμμα της ΝΔ και της κυβέρνησης και εδώ είμαστε να αξιολογηθούμε το 2027. Έχει πει επίσης ότι είναι και λίγο υπερβολικό και αλαζονικό να κάνουμε προβολή στο 2027. Δεν τίθεται κανένα θέμα».

Δείτε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών 

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Με 160 ψήφους ο Τασούλας στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: 40 Κατσέλη, 34 Γιαννίτσης, 14 Κυριακού
49 «παρών» και 3 απόντες. Τασούλα ψήφισαν Σαμαράς και Σαλμάς. Γιαννίτση ψήφισαν Θρασκιά και Παππάς. Κατσέλη ψήφισαν Λινού και Παπαϊωάννου. «Παρών» από Τζάκρη, Στίγκα, Αποστολάκη, Χρηστίδου, Χουρδάκη
Με 160 ψήφους ο Τασούλας στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: 40 Κατσέλη, 34 Γιαννίτσης, 14 Κυριακού