«Υπάρχουν ερωτήματα για τους επικοινωνιακούς χειρισμούς του Χρήστου Παπαδημητρίου» τόνισε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος στη παραίτηση του αναπληρωτή προέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ μετά το «αλαλούμ» με το πόρισμα του Οργανισμού για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
«Είχαμε μία παραίτηση, του αναπληρωτή προέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ Χρήστου Παπαδημητρίου, για προσωπικούς λόγους, η οποία έγινε αποδεχτή, καθαρά γιατί υπάρχουν ερωτήματα για τους επικοινωνιακούς του χειρισμούς», είπε χαρακτηριστικά ο Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη (10.04.25).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πάντως, ο ίδιος επεσήμανε πως ο κ. Παπαδημητρίου δεν έχει ευθύνη για τη σύνταξη του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
«Οι επιστήμονες έχουν», πρόσθεσε.
Σχετικά με το πόρισμα, ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι «υπάρχει ένα σκέλος που είναι προβληματικό».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Είναι το μοναδικό που κάθισε να διαβάσει η αντιπολίτευση, με το ΠΑΣΟΚ να καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Είναι δεδομένο ότι αυτά που λένε τα ξένα πανεπιστήμια είναι πολύ σοβαρά, δεν θα πάρουμε θέση, γεννούνται ερωτήματα για αυτούς που χρησιμοποιήθηκαν από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, να θυμίσω ότι οι συγκεκριμένοι ”πραγματογνώμονες” σε εισαγωγικά ήταν τα ”εργαλεία” της αντιπολίτευσης», είπε ακόμη.
Υπογράμμισε δε πως «πρέπει να δοθούν απαντήσεις για το σκέλος του πορίσματος που οδήγησε την κοινή γνώμη να πιστεύει ότι υπήρξε εύφλεκτο υλικό».
Μάλιστα, ο κ. Μαρνάκης ρωτήθηκε, αν υπάρχουν ευθύνες του πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών κι απάντησε χαρακτηριστικά: «είναι άδικο να αποδίδουμε ευθύνες στον Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίους λίγους μήνες μετά την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του υπουργείου, στελέχωσε τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
Ο πρόεδρός του παραιτήθηκε, ερωτήματα υπάρχουν για το πώς επικοινώνησε το πόρισμα, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να “πετάξουμε τον μουτζούρη” σε ένα πρώην υπουργό».
Ο κ. Μαρινάκης μετά τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ κι ερωτηθείς αν απέτυχε το επιτελικό κράτος, εξαπέλυσε σφόδρα «πυρά» κατά του ΠΑΣΟΚ και σύσσωμης της αντιπολίτευσης.
Όπως επεσήμανε, αυτό που απέτυχε, «είναι η πιο χυδαία προσπάθεια της αντιπολίτευσης να στήσει το αφήγημα της συγκάλυψης.
Έφτιαξαν ένα ψεύτικο αφήγημα συγκάλυψης με θεωρίες συνωμοσίας, που καταρρέει, είναι εκτεθειμένοι όσοι το υπηρέτησαν.
Στο τέλος της ημέρας δεν δικαιώνεται η κυβέρνηση, η αλήθεια δικαιώνεται».
Και πρόσθεσε: «Το αφήγημα της συγκάλυψης βασίστηκε σε κάποιες θεωρίες που καμία μέχρι σήμερα δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε από μισό πόρισμα. Το μόνο πόρισμα το οποίο αναφερόταν έστω και κατά πιθανολόγηση στο εύφλεκτο υλικό, γιατί αν δεν υπάρχει εύφλεκτο υλικό, μεταφορά παράνομου φορτίου, δεν υπάρχει ο υποτιθέμενος λαθρέμπορας τον οποίο συγκάλυπτε ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση άρα δεν υπήρχε και λόγος να κουκουλώσει κάποιος κάτι στο πεδίο. Το αντιλαμβάνεστε αυτό έτσι;
Αν δεν υπάρχει δράκος, δεν μπορεί να υπάρχει συνέχεια για το υπόλοιπο παραμύθι.
Γιατί πάνω σε ένα τόσο σοβαρό δυστύχημα με τόσο μεγάλες ευθύνες χτίστηκε και ένα παραμύθι συγκάλυψης για να φορτωθούν κάποιες επιπλέον ευθύνες συνολικά στην Κυβέρνηση. Αυτή είναι η συζήτηση».
«Αυτό λοιπόν το κομμάτι του πορίσματος που ήταν το μόνο στο οποίο πιάστηκε η αντιπολίτευση για να χτίσει αφηγήματα δικά της και πρόταση δυσπιστίας, φαίνεται ότι είναι ελεγχόμενο υποερωτηματικό. Εγώ δεν θα πω ότι είναι ούτε ψεκασμένο, ούτε ψεύτικο, δεν θα πω ούτε τίποτα από όλα αυτά. Είναι υπό διερεύνηση.
Γιατί τα πανεπιστήμια στα οποία έγινε επίκληση, δυο εκ των τριών έρχονται και λένε κακώς έγινε αυτή η επίκληση. Αυτή είναι η πραγματικότητα, τι να κάνουμε τώρα. Αυτό δεν το προκαλέσαμε εμείς.
Και εν πάση περιπτώσει όπως αντιλαμβάνεστε αυτό δεν ήταν προς όφελος της κυβέρνησης, το ότι έγινε αυτή η επίκληση από ότι φαίνεται βιαστικά για να το πω κομψά, το πιο κομψό που μπορείς να πεις είναι βιαστικά ότι έγινε αυτή η επίκληση. Δεν έκανε καλό στην κυβέρνηση.
Παρόλα αυτά ούτε το γνωρίζαμε, ούτε ακόμα και να το γνωρίζαμε θα κάναμε κάποια επέμβαση και αυτό ακόμα δείχνει ότι δεν υπάρχει κάποια προσπάθεια συγκάλυψης», είπε ακόμη.
Τόνισε δε ότι «η Κυβέρνηση πήρε πολύ μεγάλη απόσταση και από τη Δικαιοσύνη και από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ και από οποιονδήποτε κάνει ένα πόρισμα, και όταν βγαίνουν τα πορίσματα, όταν βγήκαν τα πορίσματα τα αξιολόγησε. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, λοιπόν, ούτε θέση πήραμε, ούτε πολεμήσαμε το συγκεκριμένο κομμάτι του πορίσματος. Η ίδια, λοιπόν, η πραγματικότητα δίνει αυτές τις απαντήσεις».
«Άρα το συμπέρασμα, είναι ότι δεν πρέπει να διαβάζουμε τα πορίσματα με κομματικά γυαλιά και δεν πρέπει να βλέπουμε σε κάποια πράγματα, τα οποία είναι αντικειμενικά, αυτά τα οποία έχουμε στο μυαλό μας, και αναφέρομαι στα κόμματα της αντιπολίτευσης, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουμε τους δικούς μας σκοπούς.
Και η ίδια η αλήθεια ποια είναι; Ότι ξαφνικά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αναφέρομαι πιο πολύ στο ΠΑΣΟΚ γιατί για τους υπόλοιπους δεν είχα καμία αμφιβολία ότι θα υιοθετήσουν αυτές τις θεωρίες από τα κόμματα, λένε: εμείς ποτέ δεν είπαμε για εύφλεκτο υλικό, για παράνομο υλικό», κατέληξε.