Πολιτική

Μάτι: Κραυγή αγωνίας και τεράστια απογοήτευση των κατοίκων στη Βουλή

Κραυγή αγωνίας και τεράστια απογοήτευση για τον τρόπο που προχωράνε τα πράγματα… εξέφρασαν οι κάτοικοι από το Μάτι στην Βουλή κατά την ακρόαση φορέων στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που κυρώνει την ΠΝΠ αλλά και συστήνει την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΜΑΤΙ ΞΑΝΑ.

Άφωνοι… έμειναν οι βουλευτές όταν άκουσαν ότι από το 2018 ψηφίστηκε νόμος, σύμφωνα με τον οποίον οι χήρες και οι χήροι των θυμάτων από το Μάτι δικαιούνται το 100% της σύνταξης τους ή της συζύγου αλλά μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί μόλις τρεις (!) συντάξεις και αυτές λειψές, επειδή το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν έχει το κατάλληλο λογισμικό κι έπρεπε να τις υπολογίσει χειρογράφως το Υπουργείο Εργασίας.

Αυτό ανέφερε το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Διατοπικού Συμβουλίου των Πληγέντων δημοσιογράφος Έμυ Κροκίδη.

Τον γραφειοκρατικό τραγέλαφο… ο Νέος Βουτζάς που είναι το βουνό έχει μπει στο σχέδιο πόλης, οι πρόποδές του έχουν χαρακτηριστεί δάσος, επεσήμανε ο αρχιτέκτων Διονύσης Κουλουμπής.

Μάτι: Παραλείψεις και χρόνιες αγκυλώσεις

Οι κάτοικοι ζήτησαν να υπάρξει επικαιροποίηση των δασικών χαρτών γιατί οι αεροφωτογραφίες προ του 1975, καθώς αυτοί δεν έχουν εφαρμογή με αυτό που υπάρχει σήμερα στην πραγματικότητα.

Πολλά ήταν τα παράπονα κατά του Δασαρχείου ότι δεν δίνει άδειες για ανακατασκευή και έχει κηρύξει την περιοχή αναδασωτέα, επισημαίνοντας ότι δεν μπορείς να κηρύξεις μια περιοχή αναδασωτέα αν δεν έχει κηρυχθεί δάσος με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή αν δεν υπάρχει κυρωμένος δασικός χάρτης.

Αίσθηση, επίσης, προκάλεσε η αναφορά του προέδρου της Επιτροπής κατοίκων ότι παρά τις εξαγγελίες που κατά καιρούς έχουν γίνει από τους Πρωθυπουργούς και υπουργούς, οι εγκύκλιοι της ΑΑΔΕ σε σχέση με μέτρα ενίσχυσης των κατοίκων ήταν φτωχότερες από τις εξαγγελίες.

Η εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής των Κατοίκων στο Μάτι, κ. Βαρβάρα Κασελούρη υποστήριξε ότι από τα 3.000 κτήρια τα οποία υπέστησαν ζημιές, αιτήσεις ανοικοδόμησης έχουν κατατεθεί μόνο για 900, εκ των οποίων έχουν εκδοθεί ήδη 500 άδειες.

Ζητήθηκε επίσης, να γίνουν μετρήσεις εδάφους, αέρα και θάλασσας σχετικά με θέματα ρύπανσης και μολύνσεων, όπως του αμιάντου, ώστε οι κάτοικοι να διαβεβαιωθούν ότι είναι ασφαλείς.

Επίσης αναφέρθηκε πως εάν δεν κοπούν και απομακρυνθούν τα καμμένα δέντρα, δεν μπορεί να απομακρυνθεί ο αμίαντος.

Και εάν δεν φύγει ο αμίαντος δεν μπορούν να κατεδαφιστούν κτήρια και ως εκ τούτου δεν μπορούν να ανοικοδομηθούν.

Χαρακτηριστικοί αναφέρθηκε ότι Α η υλοτόμηση βρίσκεται στο 78% αλλά η περισυλλογή αμιάντου μόλις και αγγίζει στο 40%.

Δεν απουσίασαν, πάντως, από την ακρόαση φορέων και ορισμένα πράγματα που ακούστηκαν ως φάλτσα.

Για παράδειγμα η αναφορά του εκπροσώπου συλλόγου από το Κόκκινο Λιμανάκι, ο οποίος μιλώντας για το οικόπεδο παγίδα θανάτου στο οποίο εγκλωβίστηκαν και στην περιγραφή του θανάτου του 13χρονου κοριτσιού το οποίο στο σημείο εκείνο έπεσε από γκρεμό 6 μέτρων είπε ότι υπήρχε δίοδος μόλις 80 εκατοστών (!) προς τη θάλασσα αλλά η αιτία ήταν ένα δέντρο που υπήρχε στην μέση της διόδου και έπιασε φωτιά με αποτέλεσμα ο κόσμος να πάει να βρει έξοδο στο μοιραίο οικόπεδο και να εγκλωβιστούν!

Φλεγόμενο δέντρο στο μέσον αυτής έσπρωξε τον κόσμο στο τραγικό οικόπεδο και ουσιαστικά επέρριψε τις ευθύνες στο δέντρο και όχι στο μονοπάτι… δίοδο… από τις παράνομες περιφράξεις.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα