Συνεχίζεται για 2η μέρα η κατάθεση Ματζουράνη στην εξεταστική για τη Siemens.
Λάβρος κατά του ανακριτή Νίκου Ζαγοριανού και αποκαλυπτικός για τον μηχανισμό για την συγκάλυψη του πολιτικού σκέλους του σκανδάλου της Siemens, ήταν ο Γιάννης Μαντζουράνης χθες στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής.
Ο δικηγόρος του πρώην στελέχους του ΟΤΕ Γιώργου Σκαρπέλη, βασικού κατηγορούμενου στην υπόθεση, κατήγγειλε ότι «στήθηκε μια πολιτικο-δικαστική μηχανή με εκτελεστικό όργανο τον ανακριτή Ζαγοριανό» για τον οποίο λέει ότι επελέγη γιατί ήταν «εύκολα χειραγωγίσιμος» και ο τρόπος που έκανε την ανάκριση βόλευε και τα 2 μεγάλα κόμματα στην παραγραφή ευθυνών πολιτικών προσώπων.
Ο μάρτυρας κατέθεσε μάλιστα πως η μητέρα του κ. Ζαγοριανού την περίοδο 1989 – 1990 εργαζόταν στο γραφείο Πρωθυπουργού – υπονοώντας, χωρίς βεβαίως να τον κατονομάσει, τον Κων/νο Μητσοτάκη – ενώ τόνισε διέθετε και υπηρεσιακό αυτοκίνητο, δίνοντας στοιχεία και αριθμό κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με τον κ. Μαντζουράνη η επιλογή του συγκεκριμένου ανακριτή έγινε λόγω των… καλών σχέσεων που διατηρούσε με συγκεκριμένου δικαστικούς λειτουργούς, υπονοώντας σαφώς τους δικαστικούς Παπαγγελόπουλο (εισαγγελέα στην υπόθεση των υποκλοπών και πρώην διοικητή της ΕΥΠ) και Κεδίκογλου (πρώην Προέδρου του Αρείου Πάγου).
Κατά τα άλλα ο Γ. Μαντζουράνης για να υποστηρίξει τα περί χειραγώγησης του ανακριτή κ. Ζαγοριανού από τον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά με στόχο την πολιτική συγκάλυψη της υπόθεσης, δήλωσε πως θα υποβάλλει αίτημα για να αρθεί το τηλεφωνικό απόρρητο του ανακριτή και να διερευνηθεί με ποιους και πόσες φορές μιλούσε σε καθημερινή βάση εκείνη την περίοδο.
Ο κ. Μαντζουράνης στο πλαίσιο της καταγγελίας του για πολιτική συγκάλυψη της υπόθεσης, αναμένεται να τονίσει ότι από το καλοκαίρι του 2007 (Ιούνιο) οι Γερμανικές αρχές κάλεσαν τις ελληνικές αρχές να παραλάβουν τα στοιχεία που είχαν στα χέρια τους για μίζες και πολιτικό χρήμα. Η παραλαβή όμως του υλικού έγινε μήνες μετά, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2008. Τον Μάιο της ίδιας χρονιάς, με δεδομένες τις καταθέσεις Γερμανών για πολιτικά πρόσωπα και δωροδοκία των δύο μεγάλων κομμάτων (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) ο ίδιος ο κ. Μαντζουράνης υπέβαλλε αίτημα να έρθει η δικογραφία στη Βουλή για τις ευθύνες των πολιτικών προσώπων, κάτι που δεν έγινε.
Επίσης ο μάρτυρας, για να υποστηρίξει την πολιτική διάσταση της υπόθεσης, αναμένεται ότι θα υποστηρίξει ότι η ανάκριση έγινε με πολύ αργούς ρυθμούς. Δηλαδή από τον Ιούνιο του 2008 μέχρι τις παραμονές των Ευρωεκλογών, τον Απρίλη του 2009, ελάχιστα πράγματα είχαν γίνει. Αντίθετα, παραμονές των Ευρωεκλογών ο κ. Ζαγοριανός άρχισε να επισπεύδει την ανάκριση καλώντας σε απολογίες.
Μάλιστα, κατά τον κ. Μαντζουράνης ο κ. Ζαγοριανός φέρεται να είπε στον Μιχάλη Χριστοφοράκο, πριν φύγει για τη Γερμανία ότι για να πέσει στα μαλακά η υπόθεση, θα πρέπει να μιλήσει για παράνομη χρηματοδότηση κομμάτων – που είναι πλημμέλημα – κι όχι δωροδοκία, που είναι κακούργημα.
“Καταλήγω στο συμπέρασμα ότι ο Χριστοφοράκος ήταν ο «μεγάλος αδερφός» στην οικογένεια Μητσοτάκη. Ήταν μια οικογένεια σε δύο σπίτια. Γι’ αυτό τηλεφωνιόντουσαν κάθε μέρα και φρόντιζε για τις οικοσκευές και τα ταξίδια τους”, δήλωσε ο Γ. Μαντζουράνης στην Εξεταστική Επιτροπή περιγράφοντας τις σχέσεις του πρώην ισχυρού άντρα της Siemens με την οικογένεια του Επίτιμου Προέδρου της Ν.Δ.. Ωστόσο παρατήρησε πως «αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι υπήρχε και ύποπτη συναλλαγή»
Το μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής Πάνος Καμμένος, υπέβαλλε αίτημα να κληθεί ως μάρτυρας και ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, ο οποίος έχει στην κατοχή του το dvd που περιέχει τη συνομιλία του κ. Χριστοφοράκου με τους δικηγόρους του στη Γερμανία.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα dvd διάρκειας 6 ωρών που η Γερμανική Δικαιοσύνη έκρινε ότι έκρινε ότι είναι προιόν υποκλοπής. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό ο πρώην ισχυρός άντρας της Siemens Hellas φέρεται να κατονομάζει ως αποδέκτες χρημάτων από τα «μαύρα ταμεία» της εταιρείας, τον Γ. Βαρθολομαίο (Ν.Δ.) και τους Θ. Τσουκάτο και Κ. Γείτονα (ΠΑΣΟΚ).
Περίεργες συμπτώσεις
Η δημοσιογράφος Αριστέα Μπουγάτσου, που έχει καταθέσει για την υπόθεση, τηλεφώνησε στον Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής Σήφη Βαλυράκη και κατήγγειλε ότι λίγο μετά την αποχώρηση της από τη Βουλή, την περασμένη Πέμπτη, σβήστηκαν όλα τα στοιχεία από το λογισμικό του κινητού της τηλεφώνου. Η Επιτροπή αποφάσισε να αποτανθεί στην ΑΔΑΕ και τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, για να διερευνηθεί η υπόθεση.