Site icon NewsIT
06:35 | 17.10.24

«Μάχη» για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες – «Αγκάθι» οι θέσεις της Γερμανίας

«Μάχη» για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες – «Αγκάθι» οι θέσεις της Γερμανίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη 1η Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, στις Βρυξέλλες. Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024 (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ευαγγελία Τσικρίκα

Για μία… σκληρή μάχη σήμερα (17.10.2024) και αύριο στη Σύνοδο Κορυφής, μαζί με άλλες χώρες του Νότου, ετοιμάζεται η Ελλάδα με την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Απέναντι στέκονται η Γερμανία και οι χώρες – «δορυφόροι» της, που ζητούν την επανεργοποίηση των κανόνων του Δουβλίνου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ίδια γραμμή με την Ιταλίδα ομόλογο του Τζόρτζια Μελόνι, προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής με τη θέση ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπάρξει αυτή η οπισθοχώρηση, η Ελλάδα και η Ιταλία δηλαδή, ως χώρες πρώτης υποδοχής, να παίρνουν πίσω μετανάστες που έχουν μετακινηθεί σε άλλα κράτη – μέλη.

Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να είναι δύσκολη και το κλίμα να θυμίζει άλλες εποχές, εποχές σύγκρουσης, πριν καταφέρει η Ευρώπη, μετά από μεγάλες μάχες, να πετύχει τη Συμφωνία για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Σε πρώτο πλάνο οι επιστροφές…

Η Αθήνα χαιρέτισε την επιστολή που έστειλε στους ηγέτες, παραμονές της Συνόδου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, καθώς σε αυτή, όπως και στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, υιοθετούνται θέσεις της Ελλάδας και του πρωθυπουργού, όπως σημειώνουν πηγές της Κυβέρνησης. 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης μπορεί να είναι βιώσιμη μόνο εάν επιστραφούν ουσιαστικά όσοι δεν έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στην Ε.Ε., διευκρινίζοντας ότι σήμερα, το ποσοστό μεταναστών τρίτων χωρών που δεν έχουν άσυλο και έχουν επιστρέψει, είναι μικρό, μόλις 20%.

Ήδη 14 κράτη – μέλη, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα, έχουν ζητήσει από την Κομισιόν να επιταχύνει τις διαδικασίες αναθεώρησης του κανονισμού των επιστροφών όσων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται.

Κέντρα επιστροφής σε Αλβανία κ.α. τρίτες χώρες…;

Παράλληλα, στο τραπέζι των «27» θα συζητηθεί και η ιδέα για τη δημιουργία «κέντρων επιστροφής» μεταναστών σε τρίτες χώρες, αντίστοιχα με αυτά που ξεκίνησαν να λειτουργούν στη γειτονική Αλβανία μετά τη διμερή συμφωνία που υπέγραψε η Ιταλία, έναντι ενός σημαντικού ποσού (160 εκατ. ευρώ ετησίως).

Πρόκειται για μία ιδέα, η οποία, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, έχει κερδίσει έδαφος στους ευρωπαϊκούς κύκλους.

Οι θέσεις της Αθήνας

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής, σε κοινή γραμμή με τις χώρες του Νότου.

«Η παράτυπη μετανάστευση είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση» είναι η πάγια θέση της Αθήνας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στέκεται ιδιαίτερα στην ανάγκη «αποτελεσματικής και έγκαιρης εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση», και στην αύξηση των κονδυλίων της Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια για την αντιμετώπιση και διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Παράλληλα, η Αθήνα θέτει ως προτεραιότητες την καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, με τον κ. Μητσοτάκη να έχει διαμηνύσει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να στηριχθεί με επιπλέον ευρωπαϊκά κονδύλια για την κατασκευή του φράκτη στον Έβρο, έργο, για το οποίο πάντως έχει ξεκαθαρίσει, ότι θα προχωρήσει ακόμη και με εθνικούς πόρους.

Επιπλέον, η Αθήνα υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξουν πιο ολοκληρωμένες εταιρικές σχέσεις με βασικές χώρες προέλευσης και διέλευσης (χώρες γύρω από τη Μεσόγειο και Αφρική), ώστε να ενισχυθούν επιστροφές και επανεισδοχές αλλά και συνεργασία για την εξάρθρωση των δικτύων λαθρεμπορίου, όπως και για την ανάπτυξη νόμιμων μεταναστευτικών οδών, που θα καλύψουν και τις ανάγκες κρατών – μελών για εργατικά χέρια.

Παράλληλα, η Αθήνα θα επιμείνει ότι θα πρέπει να πιεστεί η Τουρκία να εφαρμόσει τη συμφωνία από το 2016 με την Ε.Ε., η οποία προβλέπει επιστροφές στη γειτονική χώρα και είχε ατονήσει τα τελευταία χρόνια λόγω covid.

«Δεν υπάρχει ζήτημα μαζικών επιστροφών στην Ελλάδα»

«Σίγουρα η λύση βρίσκεται και στην Ευρώπη. Αυτό λοιπόν το οποίο λέγαμε και πλέον υιοθετήθηκε στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, είναι ότι πρέπει να υπάρχει μια συνολική διαχείριση. Όλες μας συνολικά οι προτάσεις υιοθετήθηκαν και πλέον είναι υποχρέωση των κρατών-μελών να τις ακολουθήσουν. Άρα ζήτημα μη τήρησης των συμφωνηθέντων, δεν υπάρχει. Ούτε υπάρχει ζήτημα να έρθουν ξαφνικά δεκάδες χιλιάδες μετανάστες» δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, δίνοντας και το στίγμα των θέσεων του Πρωθυπουργού σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Με… «στυλωμένα πόδια» η Γερμανία

Στη Σύνοδο Κορυφή οι ηγέτες των κρατών – μελών καλούνται να βρουν μία χρυσή τομή, έχοντας υπ’ όψιν και την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, δηλώνουν στο newsit.gr πηγές των Βρυξελλών, εκτιμώντας ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος στριμώχνεται από τη ραγδαία άνοδο της γερμανικής Ακροδεξιάς, θα επιμείνει στο σχέδιο συμπερασμάτων να υπάρξουν αναφορές στο Δουβλίνο, όσο και συγκεκριμένες αναφορές στην εσωτερική διάσταση της μετανάστευσης.

Το μήνυμα της Ε.Ε. στη Γερμανία…

Η Αθήνα είδε με ικανοποίηση την Πρόεδρο της Κομισιόν, στην επιστολή της προς τους «27», να παίρνει και σαφείς αποστάσεις από την απόφαση της Γερμανίας για εσωτερικούς ελέγχους στα σύνορα της, που συνιστά μονομερή κατάργηση της Συνθήκης Σένγκεν.

Υπενθυμίζεται ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν σημείωσε ότι αυτό θα πρέπει να είναι μέτρο έσχατης λύσης, επισημαίνοντας ότι… «τα κράτη μέλη μαζί πρέπει να υπερασπιστούμε τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη που έχει αποφέρει ο χώρος Σένγκεν χωρίς συνοριακούς ελέγχους. Αυτό είναι κρίσιμο και για τον στόχο μας να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα μας» πρόσθεσε.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version