Site icon NewsIT

Μάχη στις Βρυξέλλες για Ταμείο Ανάκαμψης και στο βάθος… Αγία Σοφία

17.07.2020 | 06:51
ΕΕ

Συμφωνία που δεν θα μετατρέπει τις επιχορηγήσεις σε δάνεια θα επιδιώξει η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν αποκλείεται νέα Σύνοδος τις επόμενες μέρες. Στα... σκαριά πενταμερής για την τουρκική προκλητικότητα και την Αγιά Σοφιά. Τι θα ζητήσει ο Μητσοτάκης.

Μάχη σε δύο μέτωπα δίνει στις Βρυξέλλες και στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από τη μία πλευρά, την Ελλάδα απασχολεί το βασικό αντικείμενο της συζήτησης μεταξύ των ηγετών της ΕΕ, το οποίο δεν είναι άλλο από την οριστικοποίηση της συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 32 δισ που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα με βάση την πρόταση της Κομισιόν.

Η πρόταση χαρακτηρίζεται ως γενναιόδωρη και το ποσό, με μικρές πιθανόν αποκλίσεις, θεωρείται πως έχει «κλειδώσει». Από εκεί και πέρα, αυτό που επιδιώκει στη Σύνοδο Κορυφής η Αθήνα είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία που δεν θα μετατρέπει τις επιχορηγήσεις σε δάνεια, καθώς το ενδεχόμενο αυτό που υποστηρίζουν οι «σκληροί» του Βορρά υποκρύπτει προαπαιτούμενα και υποχρεώσεις για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες.

Click4more Αγιά Σοφιά και τουρκική προκλητικότητα έβαλε στο «τραπέζι» του ΕΛΚ ο Μητσοτάκης

Πάντως, ζήτημα μνημονίου δεν τίθεται, όπως εξηγούν στο newsit.gr κυβερνητικά στελέχη, αλλά παραδέχονται πως η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη κι είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί και νέα έκτακτη Σύνοδος – ίσως τις επόμενες κιόλας ημέρες – προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία. Όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, τυχόν αδυναμία των εταίρων να συμφωνήσουν θα στείλει λάθος μήνυμα στις αγορές, οι οποίες έχουν προεξοφλήσει την παρέμβαση της ΕΕ και το γενναιόδωρο πακέτο των 750 δισ. ευρώ. Γι’ αυτό και η Ευρώπη θα πρέπει να μην κάνει πολύ λίγα και πολύ αργά, όπως αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός. Άλλωστε, πρακτικά, για να αρχίσουν οι εκταμιεύσεις είτε εντός του 2020 είτε στις αρχές του 2021, θα πρέπει απαραιτήτως να «κλειδώσει» η συμφωνία.

Η Ελλάδα προσέρχεται έτσι στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών με τις θέσεις της να συνοψίζονται σε τρεις άξονες:

  • Να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων (σ.σ.: επιχορηγήσεων) που πρότεινε εξ αρχής η Κομισιόν.
  • Να διατηρηθεί η προτεινόμενη από την Κομισιόν αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, ούτως ώστε κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι οι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός.
  • Να μην υπάρξουν πρόσθετες προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Tαμείου Ανάκαμψης, παρά μόνον όσες ήδη προβλέπονται στις Συνθήκες και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης στην ΕΕ.

Η Αγιά Σοφιά στη… Σύνοδο Κορυφής

Το δεύτερο μέτωπο είναι αυτό της τουρκικής προκλητικότητας, με αποκορύφωμα την απόφαση Έρντογαν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος. Κατά πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει πενταμερή για εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τους ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας (Μακρόν-Μέρκελ) και τους επικεφαλής της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (φον ντερ Λάιεν-Μισέλ).

Επίσης, αναμένεται να ξεκαθαρίσει στους εταίρους ότι δεν πρέπει γίνει αποδεκτή η πρόκληση της Τουρκίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι θα πρέπει να υπάρξει απόφαση για στήριξη της Ελλάδας, με τη γείτονα να αντιμετωπίζει μια λίστα σκληρών κυρώσεων από την ΕΕ, την οποία έχει αναλάβει να παρουσιάσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών και Άμυνας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει, συνεπώς, να θέσει τους εταίρους προ των ευθυνών τους και να τονίσει πως ειδικά το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι πανανθρώπινο και όχι ελληνοτουρκικό. Το στίγμα έδωσε, άλλωστε, ο πρωθυπουργός στη χθεσινή – μέσω τηλεδιάσκεψης – Σύνοδο του ΕΛΚ, όπου επισήμανε μεταξύ άλλων πως ο τρόπος με τον οποίο η Τουρκία αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο είναι ενδεικτικός.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version