Πολιτική

Με άγριες διαθέσεις επιστρέφει η τρόικα – Προετοιμασία στην κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις που υστερούν – Τι θα ζητήσει το οικονομικό επιτελείο

- Μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση θα "κυνηγήσει" εντυπωσιακές αποκρατικοποιήσεις
- Θα θέσει στην τρόικα το θέμα των 50 δισ να μην χρεωθούν στο χρέος όπως στην Ισπανία και την Ιταλία
- Από Σεπτέμβριο αναμένεται η όποια εντυπωσιακή αλλαγή στο μνημόνιο που θα γίνει εάν ληφθούν μέτρα μέσα στο καλοκαίρι
- Η κυβέρνηση εκτός από επιμήκυνση θα ζητήσει και αύξηση αφορολόγητου και μείωση έμμεσων φόρων

Σε πυρετώδεις ρυθμούς βρίσκεται η νέα κυβέρνηση με την οικία του Αντώνη Σαμαρά να έχει μετατραπεί σε ένα νέο Μέγαρο Μαξίμου και καθημερινά να περνούν την κατώφλι όλοι σχεδόν οι υπουργοί και κυρίως το νέο οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να ετοιμάσουν την στρατηγική τους για το ραντεβού με την τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα.

Τις τελευταίες ώρες ο κ. Σαμαράς δέχεται διαρκώς υπουργούς και στενούς συνεργάτες του στο σπίτι του στην Κηφισιά, για να προετοιμνάσουν την πρώτη συνάντηση γνωριμίας με την τρόικα, οι οποίοι φτάνουν την Τρίτη και εν συνεχεία θα αφήσουν πίσω τους τα τεχνικά κλιμάκια προκειμένου να πραγματοποιήσουν τον έλεγχο της πορείας της εφαρμογής του μνημονίου.

Οδηγός της κυβέρνησης αποτελεί η νέα απόφαση της Συνόδου Κορυφής, με την ελληνική κυβέρνηση να δείχνει αποφασισμένη να το θέσει το θέμα στην τρόικα, προκειμένου να επωφεληθεί και η Ελλάδα εκτός από την Ισπανία και την Ιταλία. Γιατί σε μία τέτοια περίπτωση η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ αυτομάτως δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος το οποίο θα μειωθεί με ένα τόσο υψηλό ποσό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΤΑ 50 ΔΙΣ

Άμεση προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου είναι η αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά και η ανάσχεση της ύφεσης, με τον κ. Στουρνάρα να αναμένεται να ζητήσει εκταμίευση των 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που χρωστά το δημόσιο προς τους ιδιώτες και να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει σε συνεχείς συσκέψεις όλα εκείνα τα μέτρα με τα οποία πρέπει να εξοικονομηθούν τα 11,6 δισεκατομμυρία ευρώ τη δετία 2013-2014 αν και η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να ζητήσει παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια εξαιτίας της ύφεσης που σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις θα φτάσει κοντά στο 6%.

Παράλληλα, η κυβέρνηση σκοπεύει να ζητήσει από την τρόικα τη μείωση σε πρώτη φάση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο13% και να μην γίνουν επιπλέον περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Σκοπεύει επίσης να ζητήσει τη σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου και τη μείωση των έμμεσων φόρων και τέλος την αντικατάσταση το τέλος ηλεκτροδοτούμενων περιοχών.

Πάντως, ο δρόμος της κυβέρνησης για να επιτύχει κάτι τέτοιο θα είναι όχι μόνο ανηφορικός αλλά σχετικά ακατόρθωτος και για αυτό το λόγο η κυβέρνηση εάν δεν τα πετύχει σκοπεύει να επαναφέρει τα συγκεκριμένα θέματα μετά το καλοκαίρι, όπου έχει στόχο να προωθήσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις για την περικοπή του δημοσίου και κινήσεις εντυπωσιασμού στις αποκρατικοποιήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Πέρα από το δύσκολο του θέματος, η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει και τις άγριες διαθέσεις της τρόικας, καθώς εκτός από την εκτέλεση του προϋπολογισμού όπου φαίνεται η μεγάλη υστέρηση των εσόδων, η κυβέρνηση έχει μείνει πίσω σε σειρά διαρθρωτικών μεταρρυμίσεων, όπως την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, τις παρεμβάσεις σε υγεία και δικαιοσύνη, το άνοιγμα “επιτέλους” των κλειστών επαγγελμάτων και την απελευθέρωση της ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στα χέρια ιδιωτών ΟΣΕ και θυγατρικές τραπεζών με διαδικασίες εξπρές

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Μια αποφασιστική νίκη για την πολιτική μας οικογένεια, τη Γερμανία και την Ευρώπη», το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για της εκλογές στη Γερμανία
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον πρόεδρο του CDU Φρίντριχ Μερτς - «Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: θα είστε ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ειδική ομάδα για το πετρέλαιο στους αγρότες και αύξηση δαπανών για το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»
Δημιουργείται λιμάνι διαφυγής στη Σαντορίνη, στα 2 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο, αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανασκόπηση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Thessaloniki Summit
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ζελένσκι: Τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία, είπε ο πρωθυπουργός
«Η Ευρώπη πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης», τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Κυριάκος Μητσοτάκης: «130 αστυνομικοί στον προαστιακό και στα λεωφορεία» – Ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα αστυνόμευσης
«Με την ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος, η πολιτική αυτή θα εφαρμοστεί σε όλο το δίκτυο της Αττικής με ειδικό σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ