Παρασκευή, 30 Αυγ.
31oC Αθήνα

Με ενστάσεις και καυγάδες η Εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων

Με ενστάσεις και καυγάδες η Εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων

Με θέματα προγραμματισμού, σχόλια και… αιτήματα ξεκίνησε η Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και ΜΜΕ που στην ημερήσια διάταξή της έχει προγραμματισμένη την εξέταση του Παναγιώτη Ψυχάρη σχετικά με τις δανειακές συμβάσεις του ΔΟΛ και του MEGA.

Μια εξέταση που ξεκίνησε λίγα λεπτά πριν από τις 13:30 της Τετάρτης (31.08.2016) καθώς η Επιτροπή νωρίτερα διέκοψε τη συνεδρίαση της προκειμένου οι βουλευτές να προσέλθουν στην Ολομέλεια όπου υπάρχει ψηφοφορία για άρση βουλευτικών ασυλιών.

Οι δύο πρώτες ώρες της συνεδρίασεις αναλώθηκαν σε θέματα προγραμματισμού αλλά και εξέτασης άλλων θεμάτων που έχουν προκύψει από την πρόοδο των εργασιών της επιτροπής.

Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης, ζήτησε να κληθεί άμεσα στην Επιτροπή ο επιχειρηματίας και υποψήφιος για να λάβει μια από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες προκειμένου να απαντήσει στις εντάσεις που έχει διατυπώσει και ο Πάνος Καμμένος σχετικά με το πόθεν έσχες του.

Click4more: Καρακώστα: «Λέτε ότι θα κλείσουν κανάλια! Τα ραδιόφωνα δεν είναι κανάλια;»

Αίτημα στο οποίο φάνηκε να μην συμφωνούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αντώνη Μπαλωμενάκη να αναφέρει πως ο έλεγχος των πόθεν έσχες των υποψηφίων προβλέπεται να γίνει από την διαγωνιστική διαδικασία, ενώ με αυτή την άποψη συνηγόρησε και ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής της πλειοψηφίας Σωκράτης Φάμελλος που είπε πως αφού έχει καταθέσει τα έγγραφά του στην διαγωνιστική επιτροπή δεν συντρέχει κάποιο θέμα. «Αν σας πονάει που για πρώτη φορά εφαρμόζεται το Σύνταγμα είναι κρίμα», είπε ο Σωκράτης Φάμελος.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «πολιτικά» έθεσαν θέμα σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη ότι θα πρέπει να «κουρευτούν» τα δάνεια των κομμάτων. Ο εισηγητής της ΝΔ Νότης Μηταράκης είπε πως η ΝΔ κάνει προσπάθειες για την οικονομική εξυγίανση του κόμματος και μέρος αυτής είναι τόσο η μετακόμιση των κεντρικών γραφείων στο Μοσχάτο με ενοίκιο 90% μικρότερο από εκείνο που πλήρωνε στην Συγγρού και με οικονομική εξόρμηση στα μέλη και τους φίλους του κόμματος.

Κανένας, είπε, δεν λέει ότι θα πρέπει να χαριστούν τα δάνεια ή ότι τα κόμματα δεν πρέπει να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους αλλά από εκεί και πέρα όπως θεσπίζονται και γίνονται ρυθμίσεις στα επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια αυτό θα πρέπει να γίνει και για τα δάνεια των κομμάτων. Και πρόσθεσε πως το γεγονός ότι ένα κόμμα έχει δανειακές υποχρεώσεις εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης δεν σημαίνει ότι τελεί πολιτική υπό ομηρεία και έχει μειωμένες δυνατότητες έκφρασης.

Διαβάστηκε και συζητήθηκε η επιστολή του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου προς τον Πρόεδρο της Βουλής και την Επιτροπή σχετικά με την αγωγή και αποζημίωση που του κατέθεσε ο ιδιοκτήτης του ΣΚΑΙ Γιάννης Αλαφούζος σχετικά με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο ασκεί για την εξαγορά του τηλεοπτικού σταθμού Seven X. Όλοι οι βουλευτές συμφώνησαν ότι δεν επιτρέπεται η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής και οι βουλευτές έχουν κατοχυρωμένα συνταγματικά δικαιώματα στην έκφραση και την κριτική για δημόσιο συμφέρον. Οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πάντως επεσήμαναν ότι βεβαίως ισχύουν αυτά όμως από την άλλη δεν μπορεί και οι βουλευτές επικαλούμενοι την ασυλία να κάνουν κατάχρηση και να δυσφημούν τον οποιοδήποτε και αυτός να πούμε ότι όταν προσβάλλεται δεν θα μπορεί να αμυνθεί.

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης ανέφερε στην Επιτροπή ότι τις επόμενες ημέρες θα καταθέσουν μηνυτήρια κατά του ιδιοκτήτη του ΑLPHA Δημήτρη Κοντομηνά για ψευδείς δηλώσεις σχετικά με το ότι δεν έχει λογαριασμό στην HSBC, καθώς το όνομά του υπάρχει σε όλες τις λίστες Λαγκάρντ που έφτασαν στην Ελλάδα. Δικαστικά για ακρίβειες -όπως είπε- των όσων κατάθεσε στην Επιτροπή ο Δημήτρης Κοντομηνά ανέφερε πως θα κινηθεί και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Ένα άλλο θέμα που προέκυψε ήταν η κλήτευση τις επόμενες ημέρες του Γιάννη Κουρτάκη των «Παραπολιτικών» στην Επιτροπή για δάνειο ύψους 960.000 ευρώ. Με επιστολή που έχει αποστείλει στην Επιτροπή ο κ. Κουρτάκης ενημέρωσε πως η εταιρεία του έχει λάβει ένα μόνο δάνειο (ουσιαστικά αλληλόχρεο λογαριασμό με τράπεζα) και για το οποίο εξετάζεται από την Δικαιοσύνη και επομένως δεν μπορεί να καταθέσει τίποτα σχετικά.

Σημείωσε όμως, ότι εάν η Επιτροπή κρίνει, ότι αυτό θα πρέπει να το δηλώσει αυτοπροσώπως στην Επιτροπή δεν έχει καμία αντίρρηση να το πράξει. Κατά πλειοψηφία η Επιτροπή αποφάσισε τελικά ο Γιάννης Κουρτάκης να προσέλθει στην Επιτροπή και τότε να δώσει τις όποιες απαντήσεις θέλει καθώς είναι σαφές ότι εάν ελέγχεται από τον φυσικό του δικαστή έχει δικαίωμα να μην απαντήσει στα σχετικά θέματα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Σωκράτης Φάμελλος, επίσης, ενημέρωσε ότι το Πρώτο Θέμα και η Real δεν έχουν στείλει ακόμα τα σχετικά στοιχεία που τους έχουν ζητηθεί για τις δανειακές τους συμβάσεις. Τους έχει αποσταλεί και νέα επιστολή προκειμένου οι δύο εκδοτικές επιχειρήσεις να προσκομίσουν τα στοιχεία εντός προθεσμίας 10 ημερών για να ανταποκριθούν.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε