Site icon NewsIT

Με… εντάσεις σήμερα η νέα ηγεσία για την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Βουλή!

27.08.2019 | 12:56
Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας εξέφρασε κατά πλειοψηφία θετική γνώμη για τον διορισμό των τεσσάρων νέων μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ειδικότερα οι 10 βουλευτές της ΝΔ εξέφρασαν θετική άποψη για όλους του υποψήφιους , ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από την έκφραση γνώμης, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 24 τάχθηκαν με το «παρών».

 

Σε τεταμένο κλίμα αναμένεται σε κυβερνητική πλειοψηφία και αξιωματική αντιπολίτευση να διεξαχθεί σε λίγη ώρα η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όπου θα περάσει για ακρόαση και γνωμοδότηση η νέα ηγεσία για την Επιτροπή Ανταγωνισμού μετά την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση και ψήφισε η Βουλή με την καθιέρωση κολλήματος για όσους τα πέντε προηγούμενα χρόνια είχαν θητεία σε κυβερνητικά γραφεία.

Οι εξελίξεις με την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Μια διάταξη που είχε ως αποτέλεσμα να τερματιστεί άμεσα η θητεία της προέδρου της Επιτροπής Βασιλικής Θάνου, που ήταν προηγουμένως νομική σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της αντιπροέδρου της Επιτροπής Άννας Νάκου που ήταν προηγουμένως σύμβουλος του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά καθώς και δύο εισηγητών, των κ. Ι. Παύλοβιτς και Ν. Ζευγώλη, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγορώντας την κυβέρνηση για χειραγώγηση της Επιτροπής.

Οι νέοι υποψήφιοι που επιλέχθηκαν από την κυβέρνηση και σήμερα πέρασαν για ακρόαση και γνωμοδότηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμούς είναι για την θέση του Προέδρου ο καθηγητής Ιωάννη Λιανού, ως αντιπρόεδρος η κυρία Καλλιόπης Μπενετάτου και ως εισηγήτριες η κυρία Μαρίας Ιωαννίδου και η κυρία Μαρίας Ιωάννας Ράντου.

Η απερχόμενη πάντως πρόεδρος της Επιτροπής Βασιλική Θάνου, έχει διαμηνύσει ότι θα κινήσει όλες τις διαδικασίες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να ακυρώσει την απομάκρυνσή της.

Εν όψει της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, χθες, η κυρία Βασιλική Θάνου βρέθηκε στο κτήριο της Βουλής και είχε και σειρά επαφών και ενημερώσεων που έκανε και σε άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες της αντιπολίτευσης πλην του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις θέσεις της και απόψεις της.

Οι εισηγητές

Θέμα αναβολής της συνεδρίασης μέχρι την Παρασκευή που θα συζητηθεί στο ΣτΕ το αίτημα αναστολής της έκπτωσής της από την θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού κυρία Βασιλική Θάνου, έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε χαρακτηριστικά πως αφού «την Παρασκευή θα συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ το αίτημα της απερχόμενης διοίκησης για ακύρωση της πρόσφατης κυβερνητικής απόφασης. Είναι αυτονόητη υποχρέωση σεβασμού προς την δικαστική εξουσία να μην προκαταβάλουμε την γνώμη της προχωρώντας σε μια διαδικασία αμφισβητούμενη. Όταν μια πράξη έχει πλήρως εφαρμοστεί -πλήρης εφαρμογή θα θεωρηθεί ο διορισμός της νέας διοίκησης- το ΣτΕ δεν μπορεί να προχωρήσει σε λήψη απόφασης. Θεωρώ ως δείγμα σεβασμού προς την δικαιοσύνη και τον εαυτό μας να αναβάλουμε την διαδικασία».
Στην λογική αυτή συντάχθηκε και η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Σοφία Σακοράφα θέτοντας παράλληλα και το θέμα τι θα γίνει
με τις όποιες αποφάσεις θα εκδοθούν από τη νέα διοίκηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού εάν η οριστική απόφαση του ΣτΕ επαναφέρει την απερχόμενη διοίκηση και εάν πάσχουν από ακυρότητα.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Θανάσης Μπούρας εξήγησε πως «εμείς λειτουργούμε ως επιτροπή του κοινοβουλίου σύμφωνα με το Σύνταγμα, τον ΚτΒ και τους νόμους. Είμαστε όλοι μέλη της επιτροπής. Σύμφωνα με τον ΚτΒ η επιτροπή μας πρέπει να διατυπώνει γνώμη εντός 5 ημερών από την υποβολή του βιογραφικού σημειώματος – αυτά υποβλήθηκαν την Παρασκευή και είμαστε ήδη στην 5η ημέρα – και εντός 4 ημερών θα πρέπει η επιτροπή να διατυπώσει την γνώμη της εγγράφως και τίποτε άλλο. Εμείς δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να αναβάλουμε, η κυβέρνηση είναι η επισπεύδουσα» .
Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης δήλωσε τελείως αντίθετος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς είπε περιμέναμε την απόφαση του ΣτΕ επι της προσωρινής διαταγής. Αν της έδινε με την απόφαση στα ασφαλιστικά μέτρα αναστολή μέχρι την εκδίκαση δεν θα προχωρούσε. Το ΣτΕ όμως απέρριψε το αίτημα της προσωρινής διακοπής και αναγκαστικά προχωρούμε στις διαδικασίες. Η τελική έκδοση απόφαση του ΣτΕ επί της αίτησης ακυρώτητας θα πάρει από 2 εως 4 μήνες. Πρακτικά αυτό θα οδηγούσε σε μια κατάσταση χωρίς Επιτροπή Ανταγωνισμού και η αγορά θα λειτουργούσε χωρίς Επιτροπή. Θα δημιουργούσαμε ένα τεράστιο κενό εξουσίας και αυτό το κενό δεν θέλουμε να υπάρξει.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «προπαίδεια» στο να καθαιρέσει τα μέλη της Επιτροπής και υποστήριξε ότι υπάρχει η ανάγκη αναβολής μέχρι να βγει η απόφαση του ΣτΕ.

Στο επιχείρημα του «κενού στελέχωσης της Επιτροπής » που είπε ο υπουργός ότι θέλει να υπάρξει ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καθώς εως ότου αποφασίσει το ΣτΕ μπορεί εκτελεί τα καθήκοντά της η προηγούμενη διοίκηση για ένα 3μηνο.

Οι βουλευτές της ΝΔ, τους αντέτειναν ότι η αναβολή που ζητάτε είναι ουσιαστικά αναβολή και όχι αναστολή και απέρριψαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Από το ΚΙΝΑΛ ο Βασίλης Κεγκέρογλου είπε ότι σε οποιαδήποτε δικαστική εμπλοκή την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση και αυτή την χρεώνεται και όχι η Βουλή και πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία ακρόασης από το κοινοβούλιο. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης υποστήριξε ότι η διαμάχη μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι για το ποιος θα ελέγξει την Επιτροπή και απέχουμε από αυτή την συζήτηση για τα διαδικαστικά. Ο δε βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης είπε ότι η Επιτροπή μας θα πρέπει να προχωρήσει την διαδικασία.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε στα επιχειρήματα που ακούσθηκαν ότι: “εάν δεν γνωμοδοτήσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και παρέλθουν 9 ημέρες από την κατάθεση στην Βουλή των βιογραφικών των υποψηφίων, ο νόμος ορίζει ότι η τοποθέτηση των μελών γίνεται απευθείας από το Υπουργικό Συμβούλιο χωρίς να εκφραστεί το κοινοβούλιο και αυτό όμως εμείς δεν το θέλουμε. Δεύτερον, δεν υπάρχει πρόβλημα για τις αποφάσεις που θα εκδοθούν από τη νέα διοίκηση εάν και σε περίπτωση ποτέ δικαιωθεί τώρα ή μετά από χρόνια η απελθούσα διοίκηση, καθώς, η τοποθέτηση της νέας διοίκησης έχει γίνει νόμιμα και με κάθε νομιμότητα. Πρόβλημα αποφάσεων θα υπάρξει μόνο εάν εκδοθεί θετική απόφαση για την προηγούμενη διοίκηση και η νέα συνεχίσει να εκδίδει αποφάσεις. Για αυτές και μόνο τις αποφάσεις θα υπάρχει όντως θέμα, όχι για όλες τις προηγούμενες που θα έχει λάβει. Τρίτον, στο επιχείρημα που προβλήθηκε περί έμμεσης παρέμβασης στην απόφαση του ΣτΕ, εάν η Επιτροπή της Βουλής σήμερα προχωρήσει στην γνωμοδότηση, είπε ότι αλίμονο εάν υποστηρίζαμε ότι θα έπρεπε να σταμάταγε κάθε υπόθεση που υπάρχει σε οποιοδήποτε υπουργείο επειδή υπάρχει μια δικαστική εκκρεμότητα, όλες οι υποθέσεις θα έμεναν στα υπουργεία εκκρεμείς. Εμείς περιμέναμε το ΣτΕ να εκδώσει την απόφασή του στα ασφαλιστικά μέτρα που έκανε η κυρία Θάνου, εσείς τώρα θέλετε, η Βουλή που ψήφισε το νόμο και η κυβέρνηση να παράσχει στην κυρία Θάνου την προσωρινή διαταγή μέχρι την εκδίκαση της απόφασης που δεν της έδωσε το ΣτΕ!”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version