Oι εκλογές της 17ης Ιουνίου είναι καθοριστικές για όλους. Για τους έλληνες, για τους ευρωπαίους και για τους ηγέτες τους. Από το αποτέλεσμά τους θα εξαρτηθούν πολλά. Και η αγωνία είναι μεγάλη.
Τόσο σε επίπεδο κυβερνήσεων όσο και σε επίπεδο διοίκησης της ΕΕ έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός!
Οι υπουργοί Οικονομικών είναι σε επιφυλακή, αλλά και ο Όλι Ρεν ματαίωσε το ταξίδι του στο Μεξικό όπου θα συνεδριάσουν οι G20 γιατί θα είναι πολύ μακριά από την Ευρώπη.
Τηλεδιάσκεψη για την Ελλάδα
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για πιθανή τηλεδιάσκεψη μετά από της εκλογές στην Ελλάδα την Κυριακή, αναφέρουν στο πρακτορείο Dow Jones Newswires δύο πηγές.
«Όλοι θα είμαστε σε επιφυλακή», ανέφερε μία πηγή στο πρακτορείο προσθέτοντας ότι δεν έχει νόημα να συγκληθεί μια τηλεδιάσκεψη πριν υπάρξει ξεκάθαρο αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα.
Μια δεύτερη πηγή επιβεβαίωσε ότι έχει ζητηθεί από τους υπουργούς να είναι διαθέσιμοι για τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουν το αποτέλεσμα των εκλογών.
Εξάλλου, μια ξεχωριστή πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι οι επικεφαλής της ευρωζώνης πιθανότατα θα συναντηθούν μετά από τη σύνοδο της ΕΕ στις 28-29 Ιουνίου για να συζητήσουν τα σχέδια για βαθύτερη ενοποίηση.
Ο Όλι Ρεν δεν θα πάει Μεξικό
Οι εξελίξεις ανάγκασαν τον Ολι Ρεν να ματαιώσει το ταξίδι του στο Μεξικό για τους G20.
Όπως γράφουν οι Financial Times Deutschland ο ίδιος ο κ. Ρεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δηλώνει ότι δεν θα ήταν δείγμα υπευθυνότητας να βρίσκεται ο Ευρωπαίος επίτροπος επί 14 ώρες εν πτήσει μακριά από την Ευρώπη, χωρίς να μπορεί κανείς να επικοινωνήσει μαζί του. Άλλωστε, όπως επισημαίνει ο ίδιος, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκπροσωπηθεί στη Σύνοδο από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, «η κρίση στην Ευρωζώνη μπορεί να λάβει δραματική τροπή μετά τις εκλογές στην Ελλάδα» ενώ τονίζεται ότι οι αρμόδιοι προετοιμάζονται για συνεδριάσεις αντιμετώπισης της κρίσης.
Εν πτήσει προς το Μεξικό θα βρίσκονται το βράδυ της Κυριακής και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στο κυβερνητικό αεροσκάφος, ωστόσο, διαθέτουν όλες τις δυνατότητες επικοινωνίας, όπως έγινε γνωστό από την καγκελαρία.
Το σχέδιο του Ολάντ
Η Γαλλία θα προτείνει, εν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 28 Ιουνίου, ένα συνολικό πακέτο μέτρων για την αναχαίτιση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, θεωρώντας ότι η ανάγκη για αυτό φάνηκε και από την αρνητική αντίδραση των αγορών στο πακέτο των 100 δισ. ευρώ για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Μεταξύ των μέτρων που θα προτείνει το Παρίσι στον Πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι περιλαμβάνονται η εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η ανακεφαλαιοποίησή τους απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) που θα λειτουργεί από τον επόμενο μήνα με κεφάλαια ύψους 500 δισ. ευρώ, καθώς και αναπτυξιακά μέτρα που θα συνοδεύουν το δημοσιονομικό σύμφωνο.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έχει κάνει σαφές ότι θεωρεί πρώτη προτεραιότητα την επίτευξη συμφωνίας για επείγουσες κινήσεις αντιμετώπισης της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης. Η Γερμανία, ωστόσο, είναι αντίθετη στην απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και αξιωματούχοι στο Βερολίνο προσπαθούν να υποβαθμίσουν κάθε έννοια του επείγοντος πριν από τη σύνοδο κορυφής, θεωρώντας ότι τα διαθέσιμα εργαλεία είναι επαρκή.
Με τη συμφωνία του περασμένου Σαββάτου, η βοήθεια προς τις ισπανικές τράπεζες από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και τον ΕΜΣ θα δοθεί μέσω του ισπανικού κράτους. Οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά, λόγω της σύγκλισης του κινδύνου από το χρέος των τραπεζών και του ισπανικού κράτους καθώς και της έλλειψης σαφήνειας όσον αφορά τους όρους της διάσωσης.
Ο ΕΜΣ θα μπορούσε να δανείσει απευθείας τις τράπεζες, μόνο εφόσον το Διοικητικό Συμβούλιό του συμφωνήσει ομόφωνα στην αλλαγή των κανόνων, κάτι που συναντά την αντίθεση του Βερολίνου. Οι Γάλλοι υποστηρίζουν από καιρό ότι θα έπρεπε να δοθεί τραπεζική άδεια στον ΕΜΣ, ώστε να μπορεί να μοχλεύει τα κεφάλαιά του και να αυξάνει τη δύναμη πυρός του. Για να γίνει αυτό, απαιτείται αλλαγή της συμφωνίας για την ίδρυση του ΕΜΣ, η οποία πρέπει να εγκριθεί από πολλές χώρες ακόμη, περιλαμβανομένης της Γερμανίας. Το Παρίσι πιστεύει ότι η Ιταλία και η Ισπανία διάκεινται θετικά με αυτή την πρότασή του και ότι υπάρχει πρόοδος σχετικά με αυτή στη Γερμανία.
Χθες, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε τις προτάσεις που έκανε στον Βαν Ρομπάι εν όψει της συνόδου κορυφής, οι οποίες περιλαμβάνουν αντίστοιχες εκκλήσεις για την ανάληψη μεγαλύτερης δράσης από την ΕΚΤ για να “εγγυηθεί τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης”. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία της έκθεσης του κ. Βαν Ρομπάι στη σύνοδο, η οποία, όπως λένε, θα σκιαγραφεί γενικές προτάσεις. Ο κ. Ολάντ αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι στη Ρώμη. Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να καλωσορίσει την πρόταση της Γερμανίδας καγκελαρίου ‘Αγκελα Μέρκελ για στενότερη πολιτική και δημοσιονομική ένωση και να σηματοδοτήσει την ετοιμότητά του να εξετάσει τις αρμοδιότητες που θα χρειαζόταν να μεταφερθούν στις Βρυξέλλες για να λειτουργεί καλύτερα το ευρώ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Deutche Bank: Απίθανη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ
”Αυτή θα είναι η Ελλάδα της δραχμής”
Superman ο Μοσκοβισί: «Μείωση του ελλείμματος χωρίς λιτότητα»
”Μην περιμένετε τίποτα από τους Γερμανούς”