Site icon NewsIT

Με ποιες κινήσεις ο Αλέξης Τσίπρας κάνει ματ στην ανταγωνιστικότητα και τις επενδύσεις

01.10.2015 | 00:04
ΦΩΤΟ EUROKINISSI - ΑΡΧΕΙΟ

ΦΩΤΟ EUROKINISSI - ΑΡΧΕΙΟ

Αλέξη θέλεις πραγματικά επενδύσεις; Μπορείς. Η απάντηση βρίσκεται στην έκθεση για την ανταγωνιστικότητα, που κατατάσσει τη χώρα μας στην 81η θέση δυστυχώς μεταξύ 144 χωρών.

Αν λοιπόν επιθυμείς να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και η Ελλάδα να προσελκύσει επενδύσεις δεν έχεις παρά να δεις τις αιτίες και να τις εξαλείψεις. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσπαθήσεις να ανακαλύψεις την πυρίτιδα. Απλά πράγματα απαιτούνται.

Ας αρχίσουμε με τις αιτίες που καθηλώνουν τη χώρα στην ανταγωνιστικότητα. Σύμφωνα με την έκθεση για την ανταγωνιστικότητα εκείνες οι πλευρές της οικονομικής δραστηριότητας στις οποίες υστερεί περισσότερο η χώρα είναι “η αδυναμία πρόσβασης στη χρηματοδότηση, η αναποτελεσματική κυβερνητική γραφειοκρατία, η αστάθεια των πολιτικών που εφαρμόζονται, η περιπλοκότητα του φορολογικού πλαισίου και η διαφθορά”.

Από τις πέντε αιτίες μπορείς άμεσα και γρήγορα με μεταρρυθμίσεις να αλλάξεις τις τέσσερις. Πολιτική βούληση χρειάζεται μόνο και τίποτα περισσότερο.

Οι δυσκολίες εντοπίζονται μόνο στην αδυναμία πρόσβασης στη χρηματοδότηση, πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και με ενεργές πολιτικές για την επιστροφή των καταθέσεων.

Ομως, τις άλλες τέσσερις μπορείς να τις εξαλείψεις χωρίς μεγάλες δυσκολίες και έτσι η χώρα να γίνει ελκυστική στους επενδυτές, όπως υποσχέθηκες από τις ΗΠΑ.

Μάλιστα το πιο σημαντικό είναι πως οι αλλαγές που θα καταστήσουν τη χώρα πιο ανταγωνιστική δεν θα έχουν κανένα πολιτικό κόστος για σένα και το ΣΥΡΙΖΑ. Το αντίθετο μάλιστα θα συμβεί γιατί συμπίπτουν και με τις επιθυμίες των πολιτών, οπότε με ένα σμπάρο πετυχαίνεις δύο τρυγόνια.

Γιατί όχι μόνο οι επενδυτές, αλλά πολύ περισσότερο οι πολίτες έχουν ανάγκη από την πάταξη της γραφειοκρατίας στο Δημόσιο.

Ολοι επιθυμούν την εξάλειψη της διαφθοράς η οποία όχι μόνο εμποδίζει τις επενδύσεις, αλλά νοθεύει την κοινωνική δικαιοσύνη, την δίκαιη φορολογική αντιμετώπιση των πολιτών και δηλητηριάζει ανεπανόρθωτα τον κοινωνικό βίο.

Η απλοποίηση και η διαφάνεια του φορολογικού συστήματος, σε συνδυασμό με τη σταθερότητα και τη δίκαιη κατανομή των βαρών, είναι το μεγάλο ζητούμενο δεκαετίες τώρα όχι μόνο για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τους συνεπείς φορολογούμενους, οι οποίο φορτώνονται τα βάρη των φοροφυγάδων.

Το ίδιο ισχύει και για την αστάθεια των πολιτικών που εφαρμόζονται, αφού οι συχνές αλλαγές πολιτικών είναι πηγή αιφνιδιασμού και αποτρεπτικός παράγοντας για τον προγραμματισμό και το σχεδιασμό τόσο των πολιτών όσο και των επενδυτών.

Αλέξη έχεις τη μεγάλη ευκαιρία να γράψεις ιστορία και να παραμείνεις στη συλλογική μνήμη ως ο σωτήρας της χώρας, ο μεγάλος μεταρρυθμιστής και αναμορφωτής της πατρίδας.

Αλέξη θα σου υπενθυμίσω μία ξύλινη φράση, αλλά νομίζω αυτή εκφράζει πιο πιστά και καθαρά τη σημερινή συγκυρία και τη μεγάλη ευκαιρία. Ο τολμών νικά.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version