Site icon NewsIT

Με ποιόν πηγαίνει ο Τσίπρας στο Νταβός – Τι περιμένει από το ταξίδι

15.01.2016 | 16:50
Με ποιόν πηγαίνει ο Τσίπρας στο Νταβός – Τι περιμένει από το ταξίδι

Ο Νίκος Παππάς θα είναι ο μοναδικός υπουργός που θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, όπου θα έχει σειρά επαφών με κορυφαίους επιχειρηματίες με αποκλειστικό σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας.

Ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της επένδυσης στις Σκουριές και τη “σκληρή γραμμή” του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη απέναντι στην καναδική εταιρεία Eldorado Gold, ανάγκασαν το Μέγαρο Μαξίμου να προχωρήσει σε μια κίνηση άμβλυνσης των αρνητικών εντυπώσεων που έχουν δημιουργηθεί για την κυβέρνηση σε εν δυνάμει μεγάλους επενδυτές ενόψει και της επίσκεψης στο Νταβός προς άγρα επενδύσεων.

Έτσι ο υπουργός Επικρατείας συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Καναδό πρέσβη κ. Keith Morrill στον οποίο τόνισε “Τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της ελληνικής κυβέρνησης προς την ανάπτυξη μέσω της προσέλκυσης υγιών επενδύσεων στη χώρα μας”, επισημαίνοντας ότι “η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως τις, πολλές και σημαντικές, καναδικές επενδύσεις στη χώρα μας, οι οποίες εκτείνονται πολύ πέραν της Eldorado Gold”.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα που εξεδόθη μετά τη συνάντηση για τη συγκεκριμένη εταιρεία, κατέστη σαφές πάντως ότι “καλείται να σεβαστεί τη νομιμότητα σε όλα τα επίπεδα, όπως οφείλει να πράττει σε κάθε ευνομούμενη χώρα, να ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής και φορολογικής νομοθεσίας της Ελλάδας, αλλά και να αποφύγει την εμπλοκή της σε πολιτικού χαρακτήρα διενέξεις”.

Ο Καναδάς, αναφέρεται, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εταίρους της πατρίδας μας -όχι μόνο γιατί στη χώρα ζει, αναπτύσσεται και προοδεύει μια πολύ σημαντική κοινότητα Ελλήνων ομογενών- αλλά και σε επίπεδο τόσο διπλωματικών, όσο και οικονομικών σχέσεων, ενώ σε πολιτικό επίπεδο, ο Καναδάς είναι η χώρα που δέχθηκε την επανεγκατάσταση 25.000 Σύρων προσφύγων έως το Μάρτιο 2016, συμμετέχοντας στην αντιμετώπιση ενός ζητήματος που αφορά στο σύνολο της διεθνούς κοινότητας και, μάλιστα, με τρόπο που θα πρέπει να λειτουργήσει ως παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες χώρες.

Παράλληλα η κυβέρνηση σε οικονομικό επίπεδο, σημειώνει, ότι ο Καναδάς είναι πολύ σημαντικός εταίρος της Ελλάδας, τόσο σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις όσο και τον τουρισμό, αλλά με σημαντικά αυξανόμενους ρυθμούς και στις εμπορικές συναλλαγές. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι στον τομέα των καναδικών επενδύσεων στην Ελλάδα, αντί να εστιάζει κανείς αποκλειστικά στην Eldorado Gold, πρέπει να απαριθμήσει επίσης:

– Τον επενδυτικό όμιλο Fairfax Financial Holdings, ο οποίος έχει προχωρήσει σε πολύ υψηλές επενδύσεις στην Ελλάδα και, μάλιστα, με αυξητική πορεία κατά τη διάρκεια της κρίσης (συμμετέχει στις Eurobank, Eurobank Properties, όμιλο Μυτιληναίου, ΜΕΤΚΑ, PraktikerHellas, Eurolife, Grivalia, κ.ά.). Μάλιστα, πρόσφατα πραγματοποιήθηκε και συνάντηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Fairfax, κ. Prem Watsa με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης σε ανώτατο επίπεδο για τις υγιείς ξένες επενδύσεις.

– Το Κρατικό Ταμείο Ασφαλίσεων PSP Investments που συμμετέχει με 26% στην εταιρεία διαχείρισης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και έχει, μάλιστα, εκφράσει πρόθεση διεύρυνσης της συμμετοχής του.

– Την καναδικών συμφερόντων εταιρεία Hellenic Seadromes που δρομολογεί επένδυση στις εσωτερικές μεταφορές (συγκοινωνία των νησιών με την Αθήνα) με υδροπλάνα, τομέα στον οποίο διαθέτει μεγάλη τεχνογνωσία. Μάλιστα, το συγκεκριμένο project επισπεύδεται και είναι πολύ πιθανό να έχει λάβει τις πρώτες άδειες μέχρι το καλοκαίρι.

Επίσης οι Brookfield Capital Partners και Wilbur Ross Fund που έχουν επενδύσει στη Eurobank, η CraigWirelessGroup στις τηλεπικοινωνίες, η DelcanInternationalGroup στον κυκλοφοριακό σχεδιασμό της Εγνατίας Οδού, η Bombardier, ενώ επίσης έχει εκδηλωθεί σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον στον τομέα του τουρισμού (ξενοδοχεία), όπου σημειώνεται αλματώδης αύξηση, αφού στο 9μηνο του 2015 οι αφίξεις Καναδών τουριστών έφτασαν τις 165.000, ενώ ολόκληρο το 2014 ήταν 146.000. Την ίδια ώρα, το διμερές εμπόριο εκτιμάται ότι αυξήθηκε το 2015 με ρυθμούς της τάξης του 20-30%.

“Με αυτά ακριβώς τα πραγματικά δεδομένα, αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση τον Καναδά, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις του” τονίζεται τέλος στην ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου με το βλέμμα στραμμένο στο Νταβός.
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version