Παρασκευή, 29 Νοε.
16oC Αθήνα

Με θετικό πρόσημο και έναν… βουλευτή – «δώρο» οι επιδόσεις της ΝΔ στη συζήτηση του προϋπολογισμού

Με θετικό πρόσημο και έναν… βουλευτή – «δώρο» οι επιδόσεις της ΝΔ στη συζήτηση του προϋπολογισμού

Η ΝΔ δεν πανηγυρίζει για την ψήφιση του προϋπολογισμού – κάθε άλλο – αλλά η εξέλιξη της διαδικασίας τής δίνει ένα καλό λόγο για να εκφράζει αισιοδοξία για το μέλλον.

Η προσχώρηση του Χάρη Θεοχάρη στην κοινοβουλευτική της ομάδα δεν είναι τόσο ότι αυξάνει τον αριθμό των μελών της σε 78 ή ότι κάνει πράξη το άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο μεταρρυθμιστικό Κέντρο. Είναι ότι «κόβει» έτσι μία από τις εφεδρείες που υπολόγιζε για την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο – μέχρι χθες ανεξάρτητος – βουλευτής είχε συζητήσει εδώ και καιρό το ενδεχόμενο ένταξής του στη ΝΔ και με τον κ. Μητσοτάκη. Μάλιστα, όπως είχε γράψει το newsit.gr, ήταν μέχρι την τελευταία στιγμή ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραστεί στο συνέδριο της ΝΔ, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κρίθηκε σκόπιμο κι οι τελικές ανακοινώσεις έγιναν χθες, μέρα ψήφισης του προϋπολογισμού και κατά την οποία ο Γιάννης Σαρίδης μετακινήθηκε με το… ένα πόδι από την Ένωση Κεντρώων στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Θεοχάρης αρχικά είχε δηλώσει ανοιχτός ως προς τη στήριξη της συμφωνίας των Πρεσπών, ωστόσο ξεκαθάρισε μετά την προσχώρησή του στη ΝΔ πως θ’ ακολουθήσει τη γραμμή για «όχι» από την αξιωματική αντιπολίτευση στην επίμαχη ψηφοφορία. Έτσι, δυσκολεύει όλο και περισσότερο η εξεύρεση των 151 – ή και περισσότερων – ψήφων για να περάσει η συμφωνία, η οποία πρακτικά εξαρτάται αυτή τη στιγμή από τη στάση του Σταύρου Θεοδωράκη και συντεταγμένα – όσο αυτό είναι εφικτό – του Ποταμιού, με τους Αμυρά-Ψαριανό να κινούνται ήδη προς την αντίστροφη κατεύθυνση.
Πιστός στη στρατηγική που χάραξε έτσι από το συνέδριο, ο κ. Μητσοτάκης ισορρόπησε στην ομιλία του και το στοιχείο της κριτικής απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησή του ή τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αλλά και αυτό του προγραμματικού λόγου της ΝΔ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο πώς οραματίζεται την επόμενη μέρα στην οικονομία, συνοψίζοντας το αφήγημά του στο τρίπτυχο μείωση φόρων και εισφορών, αύξηση των ξένων επενδύσεων και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε, επίσης, ότι το κόμμα του δεν καταψήφισε απλώς τον προϋπολογισμό, αλλά το σύνολο της κυβέρνησης, η οποία επέδειξε – κατά τον ίδιο – ψέμα, αλαζονεία, κυνισμό και εξαπάτηση. Έκανε αναφορά στην επίθεση στον Σκάι και την «Καθημερινή», υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση στοχοποιεί δημοσιογράφους και Μέσα Ενημέρωσης, υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησης Σαμαρά και τέλος υποστήριξε ότι το πρώτο εξάμηνο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η «περήφανη διαπραγμάτευση» οδήγησαν σε ολέθρια αποτελέσματα για την ίδια τη χώρα.
Αξιοσημείωτο ήταν, τέλος, το επεισόδιο του κ. Μητσοτάκη με τον Νίκο Βούτση, το οποίο ήρθε να προστεθεί σε μια αλυσίδα περιστατικών που έχουν προκαλέσει την ενόχληση της οδού Πειραιώς για τον πρόεδρο της Βουλής. Αφορμή μια φράση που εκστόμισε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – η Ελένη Αυλωνίτου, σύμφωνα με πληροφορίες – στην οποία αντέδρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, αλλά όχι ονομαστικά, προκειμένου να επιβάλλει την τάξη, ο κ. Βούτσης. Κάτι που πράττει διαρκώς όταν πρόκειται για βουλευτές της ΝΔ, όπως λένε στο «γαλάζιο» επιτελείο.
«Πολύ συχνά συγχέει το ρόλο του βαρόνου του ΣΥΡΙΖΑ με αυτόν του προέδρου της Βουλής», έλεγαν χαρακτηριστικά πηγές της ΝΔ, θυμίζοντας μεταξύ άλλων πως εκκρεμούν δύο προ ημερησίας συζητήσεις με ευθύνη του προέδρου της Βουλής, ότι αρνείται να απευθύνει συστάσεις στους υπουργούς να μην αδιαφορούν για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και να παρίστανται στη Βουλή, αλλά κι ότι μεροληπτεί σε βάρος των δικαιωμάτων μειοψηφίας που επιφυλάσσεται για την αξιωματική αντιπολίτευση ο Κανονισμός της Βουλής (π.χ. κλήση μαρτύρων σε επιτροπές). Μάλιστα, η καταληκτική αποστροφή του κ. Βούτση (σ.σ.: πως ο κ. Μητσοτάκης εδώ και τέσσερα χρόνια ζητάει άδικα εκλογές) θεωρούν στη ΝΔ ότι τους δικαιώνει κι ότι εξακολουθεί εκείνος να συμπεριφέρεται όχι ως πρόεδρος της Βουλής, αλλά ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις