Μπαίνοντας στην τελική ευθεία προς τις κάλπες η Νέα Δημοκρατία μέσω των ομιλιών του Αντώνη Σαμαρά πρόκειται να συνεχίσει τη στρατηγική των ανοιγμάτων τόσο προς τα δεξιά της όσο και προς το κέντρο.
Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού το Σάββατο μέσω της παρουσίασης του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ ή αλλιώς «εθνικού σχεδίου ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων» με τη σαφή αναφορά «λίγα και σίγουρα» ήρθαν να συμπληρώσουν τη στρατηγική του φόβου απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ.
Με τη λογική των νοικοκυρεμένων εξαγγελιών χωρίς να υπάρχουν εκπλήξεις ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε , σε βάθος χρόνου με ορίζοντα το 2021, για φοροελαφρύνσεις με αιχμή του δόρατος τον ΕΝΦΙΑ –ένα φόρο που η ΝΔ έχει υποστεί βαρύ πολιτικό κόστος- και δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση μισθών και συντάξεων. Όπως έδειξε στόχος είναι να περάσει το μήνυμα το «λίγα και σίγουρα» λειτουργώντας έτσι συμπληρωματικά στην απειλή πως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει στη χρεοκοπία και σε νέο αναγκαστικό δανεισμό.
Στις επόμενες ομιλίες του ο Αντώνης Σαμαράς δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη δεξιά ρητορική, καθώς στις καθημερινές συσκέψεις των στενών συνεργατών του κυριαρχεί η άποψη ότι είναι πιο εύκολη η προσέλκυση των δεξιών ψηφοφόρων και έτσι έχει επιλεγεί η στρατηγική ώστε να κερδηθούν αρχικά οι δεξιοί ψηφοφόροι και στη συνέχεια οι κεντρώοι.
Η ΝΔ θα δώσει έμφαση και σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια των πολιτών μιλώντας με συγκεκριμένα νούμερα για την μείωση της εγκληματικότητας και τη μείωση των περιστατικών βίας.
Ψηλά στην προεκλογική ατζέντα της «γαλάζιας» παράταξης πρόκειται να βρεθεί και το θέμα των παράνομων μεταναστών σε συνδυασμό με την απόκτηση ιθαγένειας. Η ΝΔ θα προσπαθήσει να απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είναι ακροδεξιός όποιος θέλει να περιφρουρήσει τη χώρα εφαρμόζοντας ευρωπαϊκές πολιτικές και να συνεχίζει από την πλευρά της επιθέσεις στην Κουμουνδούρου με την κατηγορία ότι «εξαγγέλλει ανοιχτά σύνορα, άοπλη αστυνομία και μοιράζει ιθαγένεια σε παράνομους μετανάστες».
Η στρατηγική του ανοίγματος προς τους κεντρώους ψηφοφόρους πρόκειται να περιλαμβάνει:
· Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας αποφυγή Grexit
· Τα οικονομικά επιτεύγματα και τη δημοσιονομική που επιτεύχθηκε τα δυόμιση χρόνια της διακυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά
· Διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος αν η ΝΔ εκλεγεί στην κυβέρνηση με πρόσωπα που εκφράζουν το κέντρο και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας
· Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αλλά και των ιδιωτικοποιήσεων στο πλαίσιο του νοικοκυρέματος του κράτους.
· Η μείωση της φορολογίας και των φορολογικών συντελεστών τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε φυσικά πρόσωπα.
Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα δεν πρόκειται να παρουσιάσει θεαματικές εκπλήξεις. Επικεφαλής όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός θα είναι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Φορτσάκης – ο οποίος αναμένεται σήμερα να υποβάλει και επίσημα την παραίτησή του από την πρυτανεία-. Αρχικά ο κ. Φορτσάκης όταν διέρρευσε το όνομα του για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ έσπευσε να διαρρεύσει τα συγκεκριμένα σενάρια. Ωστόσο στη συνέχεια δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Αντώνη Σαμαρά όπου του έγινε επίσημη πρόταση με τον κ. Φορτσάκη να είναι κάπως διστακτικός και με τον κ. Σαμαρά να τον καλεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τη συνάντησή τους ο κ. Σαμαράς έπεισε τον κ. Φορτσάκη να είναι επικεφαλής επιμένοντας στις θέσεις του ότι πρέπει να σταλεί μέσω της υποψηφιότητάς του το μήνυμα ότι δεν μπορεί να μικρή μειοψηφία να «διοικεί» τα πανεπιστήμια.
Από εκεί και πέρα στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο Επικρατείας σε εκλόγιμες θέσεις πρόκειται να τοποθετηθούν οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Δ. Σταματής και Χρ. Λαζαρίδης, του οποίους θα ακολουθήσει Β. Οικονόμου και ο έτερος πρωθυπουργικός συνεργάτης Στ. Παπασταύρου ώστε να συμπληρωθεί η πρώτη πεντάδα.
Οι …γκρίνιες για τη συγκρότηση των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων δεν έχουν κοπάσει και σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο συζήτησης υπήρξε χθες και στο γεύμα που πραγματοποίησαν οι γαλάζιοι υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ στην Α’ Αθήνας με πρωτοβουλία της Ντόρας Μπακογιάννη. Το παράδειγμα που αναφέρθηκε ήταν του ψηφοδελτίου της Κέρκυρας όπου η ένταξη της Άντζελας Γκερέκου φέρεται να δυσαρέστησε πολλούς. Μάλιστα χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα το κόψιμο της υποψηφιότητας του πρώην βουλευτή της ΝΔ Ν. Γεωργιάδη. Στο ίδιο γεύμα πάντως ακούστηκαν και άλλα παράπονα τα οποία είχαν σχέση με τη στρατηγική φόβου που ακολουθεί η ΝΔ.