Ελπιδοφόρα μηνύματα για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς εξέπεμψαν χθες οι ομιλίες των Μάρτιν Σουλτς και Ευάγγελου Βενιζέλου κατά το κλείσιμο των διήμερων εργασιών της Συνδιάσκεψης για την Ελιά, ωστόσο, το διήμερο είχαν “ναρκοθετήσει” η εικόνα χάους στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής αλλά και η ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου, που έκοψε τις γέφυρες με τους συμμετέχοντες στο όλο εγχείρημα.
Ενδεικτικό της “ψυχολογίας” όλων όσοι βρέθηκαν το προηγούμενο διήμερο στο ΣΕΦ, ήταν η απορία για το τι προτίθεται να πράξει εφ εξής ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μετά την απόφαση του να απέχει των διεργασιών για την Ελιά εκτοξεύοντας βέλη κατά των εμπνευστών της Πρωτοβουλίας κάνοντας λόγο για κεκαλυμμένη προσπάθεια αυτοκατάργησης του ΠΑΣΟΚ και για συμφωνίες κορυφής, που λίγο ενδιαφέρουν την κοινωνική βάση του χώρου. Στελέχη προσκείμενα στον Ευάγγελο Βενιζέλο άφηναν να εννοηθεί με δηκτική διάθεση ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ήδη “χρεώθηκε” τυχόν αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα της Ελιάς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να του έχει ήδη διαμηνύσει σύμφωνα με πληροφορίες και εν είδει προειδοποίησης ότι είναι προς το πολιτικό του συμφέρον να μακροημερεύσει ο κυβερνητικός συνασπισμός και κατ επέκταση η Ελιά ώστε να δικαιωθούν και οι δικές του πολιτικές επιλογές.
Από το περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου δίδουν ιδιαίτερη έμφαση στο “παρόν”, που βροντοφώναξε ο πρώην πρωθυπουργός πριν από λίγες εβδομάδες σε εκδήλωση των Ελλήνων αποφοίτων του Πανεπιστημίου Harvard αλλά και στο περιεχόμενο της ανακοίνωσης του την προηγούμενη Παρασκευή. Οι ίδιες πηγές δεν αποκαλύπτουν αν ο Γιώργος Παπανδρέου προτίθεται να προχωρήσει στην ίδρυση νέου πολιτικού φορέα ή να διεκδικήσει ακόμη μία θητεία στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, εφ όσον το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Μαίου είναι “καταδικαστικό” για τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κύριος Παπανδρέου με την πολιτική του διαφοροποίηση επιχειρεί να καταστήσει εαυτόν μία από τις πιθανές λύσεις της επόμενης ημέρας.
Βεβαία, ωστόσο, θα πρέπει να θεωρείται η οριστική ρήξη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με τις εξελίξεις να δρομολογούνται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μετά τις Ευρωεκλογές, καθώς τακτικοί συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού επιμένουν ότι ο ίδιος δεν θα θέσει θέμα ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ πριν από τις δίδυμες εκλογικές αναμετρήσεις και αυτό γιατί δεν επιθυμεί να κλυδωνιστεί η πορεία της χώρας μεσούσης της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, εκτός και εάν διαπιστώσει ότι κυβερνητικές αποφάσεις, όπως π.χ. το κυοφορούμενο νομοσχέδιο για τις τράπεζες αντίκειται το γενικό συμφέρον.
Η οιονεί ρήξη Βενιζέλου – Παπανδρέου δεν είναι πάντως ο μοναδικός πονοκέφαλος της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Όπως διεφάνη και από την επεισοδιακή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής, οι διαιρέσεις ακόμη και εντός του βενιζελικού στρατοπέδου αναμένουν την “εκλογική” σπίθα για να ανάψει το φυτίλι του πολέμου. Το δίδυμο Σκανδαλίδη – Ανδρουλάκη παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και τοποθετείται με προσοχή για την επομένη των εκλογών ημέρα ενώ στελέχη, όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, που απουσίασε από το διήμερο των εργασιών της Συνδιάσκεψης και η Φώφη Γεννημάτα, που σύμφωνα με πληροφορίες έχει διαμηνύσει ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφια στις Ευρωεκλογές, εκφράζουν ευκαιρίας δοθείσης την πολιτική τους διαφωνία με τον τρόπο συγκρότησης της Ελιάς.
Αυτόνομη πορεία ενδεχομένως και έναντι του πολιτικού τους “μέντορα” Γιώργου Παπανδρέου ενδεχομένως να ακολουθήσουν στελέχη όπως ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο Θάνος Μωράιτης, που απουσίασαν από τη Συνδιάσκεψη αλλά και η Κίνηση των 75 υπό το Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος, πάντως, ταλαιπωρείται από τη γνωστή δικαστική περιπέτεια. Τα συγκεκριμένα στελέχη, δεν καλοβλέπουν το “καπέλωμα” του ΠΑΣΟΚ από την Ελιά, ωστόσο, τις τελικές τους κινήσεις θα υπαγορεύσει το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Μαίου. Στην ίδια μοίρα, φαίνεται να βρίσκεται και ο Ανδρέας Λοβέρδος, του οποίου η επανάκαμψη στην Ελιά, τον καθιστά εν δυνάμει δελφίνο για την επόμενη ημέρα.
Διαβάστε επίσης
Αρχηγική παρέμβαση Χρυσοχοΐδη: Χωρίς ΠΑΣΟΚ θα χτιστεί η δημοκρατία των άκρων
ΠΑΣΟΚ: Ο Γιώργος κι άλλοι 11 γύρισαν την πλάτη στον Βενιζέλο