Με στραμμένο το βλέμμα στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας όπου την Κυριακή θα διεξαχθεί το κρίσιμο δημοψήφισμα για την συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου καθώς από το αποτέλεσμα θα εξαρτηθούν και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Στην συγκυβέρνηση τα αισθήματα γι αυτήν την διαδικασία είναι αντικρουόμενα δεδομένου ότι στον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν η έκβαση του δημοψηφίσματος να είναι θετική για την συμφωνία των Πρεσπών ενώ οι ΑΝΕΛ κάνουν τάματα για να βγει το όχι.
Η αλήθεια είναι ότι την επομένη του δημοψηφίσματος και αναλόγως των ποσοστών που έχει πάρει η μία ή η άλλη άποψη η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα η οποία θα καθορίσει και τον χρόνο των εκλογών.
Εάν η συμφωνία δεν εγκριθεί τότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει οτι η κυβέρνηση θα πάει σε εκλογές το φθινόπωρο του 2019 καθώς δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα μέσα στην κυβέρνηση. Αλλά ακόμα και αν ο πρωθυπουργός στήσει κάλπες τον Μάιο μαζί με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές τα πράγματα θα είναι πολύ πιο εύκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ αφού δεν θα έχει να αντιμετωπίσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της Βόρειας Ελλάδας.
Εάν όμως οι κάλπες την Κυριακή το βράδυ βγάλουν ναι στην συμφωνία των Πρεσπών τότε βάση των προκαθορισμένων διαδικασιών τα πράγματα θα πρέπει να τρέξουν σχετικά γρήγορα κάτι που σημαίνει ότι και στην Ελλάδα θα αναζωπυρωθούν οι αντιπαραθέσεις γι αυτό το θέμα.
Σε αυτή την περίπτωση ο Πάνος Καμμένος από την Δευτέρα θα έχει να αντιμετωπίσει τα πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού αναμένεται ότι θα τον στριμώξει με το επιχείρημα ότι παρά τα όσα λέει αποδέχεται την διαδικασία δεδομένου ότι συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση . Κάτι τέτοιο προφανώς θα πυροδοτήσει νέες ενδοκυβερνητικές εντάσεις καθώς ο υπουργός Άμυνας θέλει με κάθε τρόπο να διαχωρίσει την θέση του από την διαφαινόμενη λύση επιδιώκοντας έτσι να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους που κινούνται στον χώρο της συντηρητικής δεξιάς.
Με βάση πάντως το χρονοδιάγραμμα η συμφωνία θα πρέπει να περάσει από το Σκοπιανό κοινοβούλιο και στην συνέχεια να γίνουν οι αλλαγές στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να κρατήσει το αργότερο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ή τα μέσα Μαρτίου.
Γι αυτό άλλωστε και ο πρωθυπουργός συμφώνησε με τον πρόεδρος των ΑΝΕΛ να τα ξαναπούν τον Μάρτιο οπότε σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο η συμφωνία.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκφράζουν την πεποίθηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα βρει τις ψήφους που χρειάζονται προκειμένου να περάσει την συμφωνία από το ελληνικό κοινοβούλιο καθώς δεν θέλουν το θέμα να πάει στην επόμενη Βουλή. Σχολιάζοντας ακόμα τα σενάρια που θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βάζει θέμα δεδηλωμένης λένε ότι αυτά δεν θα έχουν καμία τύχη αφού ο αρχηγός της ΝΔ δεν θα βρει τις 151 ψήφους που χρειάζεται γι αυτή την διαδικασία.
Σε ότι αφορά πάντως αυτή καθ’ εαυτή την διαδικασία του δημοψηφίσματος θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σημαντικό στοιχείο είναι η προσέλευση των πολιτών στις κάλπες. Με δεδομένο ότι το 35% των ψηφοφόρων δηλαδή γύρω στις 400.000 έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό το ποσοστό των ψηφισάντων αναμένεται να μετρηθεί με βάση το 65% των πολιτών που βρίσκεται στην χώρα.