Με τον πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο Βερολίνο.
Στην ατζέντα της συνάντησης Δένδια – Σόιμπλε ήταν το μεταναστευτικό, οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, το Brexit, αλλά και οι πρωτοβουλίες της νέας ελληνικής κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδύσεων.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θερμό και φιλικό κλίμα, λόγω και της παλαιότερης γνωριμίας των δύο πολιτικών, με τον υπουργό Εξωτερικών να αναφέρεται στο μεταναστευτικό ως κοινή πρόκληση για ολόκληρη την Ευρώπη και ιδιαίτερα για την Ελλάδα και την Γερμανία και να αναδεικνύει τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ευρωπαϊκή προοπτική των κρατών των δυτικών Βαλκανίων, με το ζήτημα να αφορά άμεσα την Bundestag, η οποία το προσεχές διάστημα θα αποφασίσει εάν θα δώσει στην γερμανική κυβέρνηση το “πράσινο φως” για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.
Την περασμένη εβδομάδα άλλωστε ο κ. Σόιμπλε υποδέχθηκε στην Bundestag και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα.
Δένδιας σε Σόιμπλε: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα στην περιοχή
Ο κ. Δένδιας, μεταφέρουν διπλωματικές πηγές, επανέλαβε ότι η Ελλάδα, ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, καθώς είναι το παλαιότερο κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής, τονίζοντας ωστόσο εκ νέου ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι προϋποθέσεις και η αιρεσιμότητα.
Στην συνάντηση συζητήθηκαν ακόμη η επικείμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι συνέπειές της, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον κ. Σόιμπλε και για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η νέα κυβέρνηση προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί και πάλι ελκυστική για τους επενδυτές.
Νωρίτερα, ο κ. Δένδιας είχε συνάντηση με τους επικεφαλής δύο εκ των κορυφαίων πολιτικών δεξαμενών σκέψης του Βερολίνου, της Γερμανικής Εταιρίας για την Εξωτερική Πολιτική (DGAP) και του Ιδρύματος Επιστήμης και Πολιτικής SWP, Ντανιέλα Σβάρτσερ και Φόλκερ Πέρτες αντίστοιχα.
Η συνάντηση είχε ως κεντρικά θέματα τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, την προοπτική ένταξης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το μεταναστευτικό και την τουρκική προκλητικότητα.