Θρίλερ διαρκείας με αρκετό παρασκήνιο ήταν αυτό που οδήγησε τελικά στην πρώτη εδώ και 20 χρόνια κυβέρνηση συνεργασίας στην Ελλάδα, με το διακύβευμα τώρα να μην είναι η κάθαρση αλλά η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής η αυλαία τραβήχτηκε στις 31 Οκτωβρίου όταν όλη η Υφήλιος αγωνιούσε για το ελληνικό δημοψήφισμα, το οποίο τελικά δεν έγινε ποτέ και κορυφώθηκε με το “επεισόδιο” με Μέρκελ και Σαρκοζί στις Κάννες για το οποίο οι Έλληνες ένιωσαν ταπείνωση.
Οι έξαλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
Μετά από “χαμό” στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ που καταλήγει στην ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου – όχι για να κυβερνήσει αλλά για να ετοιμάσει την επόμενη ημέρα – δρομολογείται η “παγωμένη” συνάντηση στο Προεδρικό.
Η οργή και τα τσίπουρα του Παπούλια
Η ικανοποίηση Παπούλια σύμφωνα με ρεπορτάζ της Real ήταν εμφανής όταν έπεσε στο τραπέζι το όνομα Παπαδήμου, ωστόσο η κωλυσιεργεία που ακολούθησε εκνεύρισε τον πρώτο πολίτη της χώρας.
Αυτός ήταν ο λόγος σύμφωνα με το ρεπορτάζ για τον οποίο επέμενε να κρατηθούν πρακτικά ώστε οι υπεύθυνοι ηγέτες να κριθούν με αντικειμενικότητα από τον ιστορικό του μέλλοντος και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο έκανε αρκετές παρεμβάσεις στους βασικούς παίκτες μέχρι να υπάρξει συμφωνία.
Ο ίδιος ήταν που φέρεται να τηλεφώνησε τον Γ. Καρατζαφέρη μετά την οργισμένη έξοδό του από το Προεδρικό. “Άστραφτε και βροντούσε” λένε συνεργάτες του προέδρου στη Real προσθέτοντας ότι ήταν έτοιμος να εκθέσει δημόσια όποιον προκαλούσε ένα ναύαγιο στην διαπραγματευση.
Επιστράτευσε από την άλλη όλο το διπλωματικό του ταλέντο κερνώντας Σαμαρά και Παπανδρέου τσίπουρα για να σπάσει ο πάγος, ενώ προσπάθησε να τους φέρει και στο… φιλότιμο – σύμφωνα με τη Real – λέγοντάς τους: “Ήσαστε κάποτε και συγκάτοικοι…”
Σύμφωνα τώρα με την Καθημερινή στη συνάντηση Παπανδρέου – Σαμαρά στο Προεδρικό έπεσαν στο τραπέζι συγκεκριμένα ονόματα. Το ρεπορτάζ εδώ λέει ότι ο κ. Παπανδρέου πρότεινε τον Λ. Παπαδήμο ωστόσο ο κ. Σαμαράς να συμφωνεί μεν αλλά να εκφράζει κάποιες αντιρρήσεις, λέγοντας ότι “δεν θέλω τραπεζίτη”.
Δεύτερη πρόταση Παπανδρέου: Νικηφόρος Διαμαντούρος. Πάλι ο κ. Σαμαράς εξέφρασε ενστάσεις για το πόσο ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής είναι γνώστης των οικονομικών θεμάτων, τόσο όσο απαιτούν οι καταστάσεις. Το τελευταίο όνομα που είπε ο Παπανδρέου ήταν της Έλσας Παπαδημητρίου, που προκάλεσε αρχικά θυμηδία και κατόπιν αμηχανία.
Γιατί ο Βενιζέλος δεν ήθελε τον Παπαδήμο
Την ίδια στιγμή γίνονται και διεργασίες εκτός Προεδρικού με τον υπ. Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο να εκφράζει αντιρρήσεις για Παπαδήμο – σύμφωνα με την Καθημερινή – ισχυριζόμενος ότι οι Ευρωπαίοι δεν τον θελουν λόγω Greek Statistics και καθώς διαφωνει με το “κούρεμα” κατά 50%.
Τη Δευτέρα η μόνη επικοινωνία – σύμφωνα με την Καθημερινή – είναι του Γ. Παπανδρέου με τον Νικηφόρο Διαμαντούρο, αν και επισήμως ανακοινώνεται ότι “σημειώνεται πρόοδος”.
Την Τρίτη πέφτει στο τραπέζι η πρόταση για Πετσάλνικο καθώς και πρόταση για Απόστολο Κακλαμάνη, η οποία προκύπτει από σύσκεψη Παπανδρέου – Αθανασάκη – Πετσάλνικο.
Μάλιστα σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βήματος ο κ. Κακλαμάνης επισκέφθηκε την Τρίτη τον πρόεδρο της ΝΔ Α. Σαμαρά στο πατρικό σπίτι του αρχηγού της ΝΔ στη Μουρούζη. Ο κ. Κακλαμάνης βγήκε από το γραφείο του στη Βουλή με το βιβλιάριο υγείας ανά χείρας, σύμφωνα με το Βήμα, λέγοντας ότι πάει για προγραμματισμένες εξετάσεις.
Η..απόγνωση του Σαμαρά με την ονοματολογία
Την ίδια ώρα ο κ. Σαμαράς φεύγει αιφνιδίως προς άγνωστη κατεύθυνση απο τη Συγγρού, στον απόηχο έντονης συζήτησης που ξέσπασε στο γραφείο του στον τρίτο όροφο, στην οποία ακούστηκε η φράση “Τι είναι αυτά που κάνετε; Καταστρέφετε τον αρχηγό!”. Πάντως η συνάντηση κατέληξε σε ναύαγιο καθώς ο κ. Κακαμάνης ήθελε μεγαλύτερη συμμετοχή από την ΝΔ.
Πέφτει στο τραπέζι το όνομα και του Ευ. Βενιζέλου στο οποίο όμως αντιδρούν κορυφαίοι υπουργοί σύμφωνα με την Καθημερινή, με την κ. Διαμαντοπούλου να προειδοποιεί ότι θα συγκαλέσει ΚΟ για να ξεκινήσουν διαδικασίες διαδοχής. Ανάλογη δήλωση έκανε και ο Γ. Ραγκούσης σύμφωνα με την Καθημερινή, ενώ αντίρρηση εξέφρασε και ο Μ. Χρυσοχοΐδης.
Το βράδυ επανέρχεται στο τραπέζι το όνομα του Φ. Πετσάλνικου ωστόσο όταν έγινε γνωστό από τους πράσινους βουλευτές έγινε.. χαμός. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ τηλεφωνούν οργισμένα όπου μπορούν σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Μέσα στον πανικό αναφέρεται το όνομα του Βασίλη Σκουρή, προέδρου του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και φίλου του κ. Βενιζέλου.
Η Τετάρτη ξημερώνει και δεν έχει βρεθεί λύση. “Θα με τρελάνει με τα ονόματα” φέρεται να δηλώνει ο Α. Σαμαράς στους συνεργάτες του. Το θερμόμετρο είχε χτυπήσει κόκκινο καθώς η υπομονή της ΕΕ τελείωνε και το ΔΝΤ ζητούσε “πολιτική σαφήνεια” από την Ελλάδα.
Πέφτει στο τραπέζι το όνομα του πρώην ευρωβουλευτή και καθηγητή Κουκιάδη για τον οποίο δεν υπήρξε ενθουσιασμός, ενώ ο κ. Σκουρής απορρίπτει την πρόταση. Ο κ. Παπανδρέου επικοινωνεί ξανά με τον κ. Διαμαντούρο, ο οποίος θέτει όρους. Έτσι ξανάρχεται στην πρωτιά της επιλογής ο κ. Πετσάλνικος προκαλώντας ανταρσία στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με ορισμένους να απειλούν με παραιτήσεις.
Την Τετάρτη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, παίρνει για πρώτη φορά τηλέφωνο τον Λ. Παπαδήμο “καίγοντας” τις άλλες επιλογές. Ακολουθεί η δραματική έξοδος Καρατζαφέρη από το Προεδρικό, ο οποίος ζητεί να αναλάβει ο Λουκάς Παπαδήμος, δίνοντας άλλη χροιά στην υποψηφιότητα στις συνθήκες αυτές.
Το θρίλερ δεν έχει τελειώσει. Τα μεσάνυχτα υπάρχει διαρροή ότι ο κ. Παπαδήμος έθεσε τέσσερις όρους. Η Συγγρού διαψεύδει ότι έχει θέσει όποια προϋπόθεση. Η αλήθεια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, φαίνεται να είναι ότι ο κ. Παπαδήμος ζήτησε μεγαλυτερη συμμετοχή στελεχών της ΝΔ.
Η Καθημερινή αναφέρει ότι η διαρροή αυτή ενισχύει την άποψη όσων υποστηρίζουν πως ότι σε όλη τη διαδικασία ο κ. Παπανδρέου κωλυσιεργεί εσκεμμένα προκειμένου να “καούν” όλα τα ονόματα που ακούστηκαν να χρεωθεί η ΝΔ το αδιέξοδο και να επιστρέψει η πρωθυπουργία στον ίδιο.
Ανάλογες προθέσεις, λέει η Καθημερινή χρεώνονται και στον κ. Βενιζέλο, στον οποίο καταλογίζεται ότι επιχείρησε να μπλοκάρει όλες τις λύσεις για να οδηγηθεί η κατάσταση σε δική του υποψηφιότητα.
Τέλος ορισμένοι υποστηρίζουν ότι και ο κ. Σαμαράς έχει ευθύνες καθώς αποδέχτηκε ακόμη και την επιλογή Βενιζέλου που ήταν βέβαιο ότι θα προκαλούσε αντιδράσεις, επιδιώκοντας προσφυγή στις κάλπες ώστε να μη χρεωθεί το κόστος της συγκυβέρνησης.
Διαβάστε επίσης :