Μπορεί με κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση να επαναλαμβάνει ότι τα σκληρά μέτρα που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο είναι τα τελευταία αλλά αν οι στόχοι δεν «πιαστούν», τότε μας περιμένουν κι άλλα. Και αυτό έχει την υπογραφή του ίδιου του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.
Στην «επιστολή προθέσεων» που συνοδεύει την έκθεση της Κομισιόν, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να πάρει νέα μέτρα, σε περίπτωση που αυτά καταστούν απαραίτητα εξαιτίας της αλλαγής των συνθηκών, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα.
Είναι μια δέσμευση που αναλαμβάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που υπογράφει την επιστολή μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργο Προβόπουλο, όπως συνηθίζεται.
Σε περίπτωση που υπάρξουν επιπλέον έσοδα από τα προβλεφθέντα, θα ισχύσει ο κανόνας ότι το 30% θα χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση του χρέους και το 70%, τον επόμενο χρόνο, για τη στήριξη μέτρων κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης.
Και ποια είναι τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση αν χρειαστεί; Αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος βάσει των προτάσεων της ΡΑΕ, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων έως το 2014, αναθεώρηση των τιμών φαρμάκων με βάση τις τρεις φθηνότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η έκθεση της Κομισιόν μπορεί να μας… χτυπάει φιλικά στην πλάτη για την πρόοδο που έχει γίνει, αλλά δεν κρύβει την ανησυχία της για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων αλλά και για τους κινδύνους που υπάρχουν για την πορεία του προγράμματος εξαιτίας των «εμποδίων» που βάζουν συνδικαλιστές και πολιτικοί.
Από εκεί και πέρα, είναι απολύτως σαφές ότι η χώρα μας βρίσκεται υπό τον ασφυκτικό έλεγχο των δανειστών κι αν δεν αποδεικνύει ότι κάνει ό,τι και όσα πρέπει, δε θα παίρνει τις δόσεις.
Μέτρο και δόση δηλαδή!
Για να πάρουμε τη δόση του Ιανουαρίου, ύψους 9,2 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 7,2 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα 2 δισ. ευρώ για τις ανάγκες του προϋπολογισμού), προϋπόθεση είναι:
– να ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος
– Να αυξηθούν οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις (χαμηλή τάση)
Για τη δόση του Φεβρουαρίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, απαιτείται η αναπροσαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, έτσι ώστε να θεσπιστεί οροφή δαπανών για κάθε κυβερνητικό υποτομέα.
Για τη δόση του Μαρτίου, ύψους επίσης 2,8 δισ. ευρώ, η Κομισιόν θέτει ως προϋποθέσεις:
– να έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για το προσωπικό των υπουργείων, να έχουν καθοριστεί οι πλεονάζουσες θέσεις και οι υπάλληλοι και να έχουν τεθεί τριμηνιαίοι στόχοι υποχρεωτικής εξόδου (δηλαδή απόλυσης) ώς το τέλος του 2014.
– να έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω οι τιμές των φαρμάκων βάσει των τριών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χαμηλότερες τιμές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ