- Συναντήσεις με Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάριο Ντράγκι, Κριστίν Λαγκάρντ και Γερούν Ντάισελμπλουμ θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναχώρησε για τις Βρυξέλλες - Οι Γερμανοί πιέζουν για συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής - Συνεδριάζει αύριο η ΕΚΤ για τον ELA - Στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου δεν συζητήθηκε θέμα ενδεχόμενης παράτασης του προγράμματος - “Πάμε για συμφωνία” δήλωσαν Γιάνης Βαρουφάκης και Γιώργος Σταθάκης μετά το υπουργικό - 900 εκατομμύρια ευρώ είναι το "χάσμα" που χωρίζει την Αθήνα και τους ευρωπαίους εταίρους - Η κυβέρνηση φαίνεται να οπισθοχωρεί στον ΦΠΑ στην εστίαση και στα νησιά - “Μαχαίρι” στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις – Αποκλείουν μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις
Μεγάλη Δευτέρα η αυριανή για την Ελλάδα και η καρδιά της ευρωζώνης χτυπά στις Βρυξέλλες. Η αποστολή της ελληνικής κυβέρνησης φθάνει στο τέλος της και όλοι εύχονται να είναι… αίσιο, αν και οι ενδείξεις δεν επιτρέπουν θετικές σκέψεις.
Τον υπέρ πάντων αγώνα θα δώσει τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στο Eurogroup όσο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής, με τους Γερμανούς να πιέζουν για επίτευξη συμφωνίας πριν από την έναρξη της Συνόδου.
Ωστόσο, αύριο στις 12μ.μ. ώρα Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του επικεφαλής Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Την συνάντηση έχει ζητήσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ ο οποίος νωρίτερα θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τσίπρας θα έχει τετ α τετ συναντήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών, από την αρχή των διαπραγματεύσεων, χωρίς την παρουσία της Άνγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ.
Στη σημερινή μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να γεφυρώσει τις δύο ασυμβίβαστες εντολές που έλαβε από τους ψηφοφόρους: να βάλει τέλος στην λιτότητα και να βάλει φρένο σε επιπλέον δαπάνες, ικανοποιώντας παράλληλα τις απαιτήσεις των δανειστών για μεταρρυθμίσεις που θα κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη.
Κυβερνητικό στέλεχος τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου δεν συζητήθηκε θέμα ενδεχόμενης παράτασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, 900 εκατομμύρια ευρώ είναι το “χάσμα” που χωρίζει την Αθήνα και τους ευρωπαίους εταίρους, με επιπλέον φορολογικά μέτρα να “πέφτουν” στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για να καλυφθεί το κενό.
Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική πρόταση -όσον αφορά στον ΦΠΑ- προβλέπει συντελεστή 13% για την ΔΕΗ, ενώ δίνεται μάχη για να παραμείνει επίσης το 13% στην εστίαση και να μην “σκαρφαλώσει” στο 23%.
Εκεί που όπως όλα δείχνουν θα υποχωρήσει η Αθήνα, είναι το θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να προτείνει την κατάργησή τους από την 01/01/2016, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως οι δανειστές ζητούν την κατάργησή τους “εδώ και τώρα”.
Παράλληλα, “σημείο – κλειδί” για την Αθήνα αποτελεί το θέμα του χρέους. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο περιμένουν μία διατύπωση από την άλλη πλευρά όσον αφορά στην διευθέτησή του.
“Είμαι αισιόδοξος από τη φύση μου” δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, λίγη ώρα πριν “πετάξει” για Βρυξέλλες.
“Εμείς πάμε για συμφωνία” δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης στους δημοσιογράφους.
“Δουλεύουμε για να υπάρξει συμφωνία”, δήλωσε και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.
Αύριο το πρωί, σύμφωνα με το Reuters, συνεδριάζει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αναμένεται να ανανεώσει το μηχανισμό ρευστότητας προς την Ελλάδα (ELA).
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέμεινε σήμερα ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, ενόψει της έκτακτης συνόδου κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης που θα διεξαχθεί αύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες.
“Η σταθεροποιητική πολιτική μας είχε αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια, στις ευρωπαϊκές χώρες όπου οι μεταρρυθμίσεις όχι μόνο συμφωνήθηκαν αλλά και εφαρμόστηκαν” είπε ο Γερμανός υπουργός αναφερόμενος στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Ισπανίας. Πρόσθεσε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί και στην Ελλάδα “εφόσον εφαρμόζονταν μεταρρυθμίσεις”.
Μιλώντας από το Ράσντορφ της κεντρικής Γερμανίας, όπου τιμήθηκε για τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει στην ενότητα της Γερμανίας και της Ευρώπης, ο Β. Σόιμπλε προειδοποίησε επίσης να μην χαλαρώσουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες. “Αν δεν μπορούμε να βασιζόμαστε ούτε σ’ αυτά που συμφωνήσαμε, τότε δεν θα αναπτυχθεί η εμπιστοσύνη στην Ευρώπη”, είπε.
“Δεν μπορεί να χαθεί ούτε ένα λεπτό για να βρεθεί λύση για την Ελλάδα” δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο οποίος από την πλευρά του δήλωσε: “Για να επιτευχθεί συμφωνία χρειάζεται η καλή διάθεση και των δύο πλευρών”.