- Από την Ουάσινγκτον και τη συνάντηση Βαρουφάκη – Λαγκάρντ αρχίζει ο Γολγοθάς της Αθήνας - Κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα – Πούτιν στην Μόσχα - Οι πέντε απαιτήσεις των δανειστών που “σκοντάφτουν” στις “κόκκινες γραμμές” της κυβέρνησης - Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο συμφωνίας στο EuroWorkingGroup
Μια ακόμη κρίσιμη εβδομάδα και μάλιστα Μεγάλη ξημερώνει για την κυβέρνηση Τσίπρα καθώς μια σειρά από σημαντικές επισκέψεις, συναντήσεις και συνεδριάσεις ευρωπαϊκών οργάνων θα κρίνουν την πορεία του ελληνικού προγράμματος με άγνωστες ακόμη επιπτώσεις πολιτικές και οικονομικές σε βάθος χρόνου και με ορίζοντα τον Ιούνιο οπότε αναμένεται η νέα Συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους και δανειστές με βάση και την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου.
Τα δύσκολα ξεκινούν απόψε στη μία μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, όπου ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα συναντηθεί με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ την Μεγάλη Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει για διήμερη επίσκεψη εργασίας στη Μόσχα, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πρωθυπουργό κ. Μεντβέντεφ, ενώ παράλληλα την ίδια ημέρα ξεκινά η διήμερη επίσης συνεδρίαση του EuroWorkingGroup στις Βρυξέλλες (Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο συμφωνίας)αλλά και η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ.
Το πυκνό αυτό πρόγραμμα μοιάζει με Γολγοθά για την ελληνική κυβέρνηση καθώς πρέπει να πείσει εχθρούς και φίλους για τις προθέσεις της, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα πάντως να δηλώνει ότι η δόση στο ΔΝΤ θα πληρωθεί στο ακέραιο στις 9 Απριλίου.
Ο κ. Βαρουφάκης στη συνάντηση που θα έχει με την κ. Λαγκάρντ ανήμερα μάλιστα του Πάσχα των Καθολικών σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών θα έχει μια άτυπη συζήτηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της ελληνικής κυβέρνηση, ευελπιστώντας ότι το Ταμείο θα δώσει στη χώρα τα σημαντικά ποσά τα οποία έπρεπε να δώσει εντός του 2014 και τα οποία δεν δόθηκαν επειδή δεν έκλεισε η πέμπτη αξιολόγηση.
Επίσης ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί το πρωί με τον υφυπουργό για τις Διεθνείς Υποθέσεις Νέιθαν Σιτς και με την σύμβουλο του Μπαράκ Ομπάμα επί διεθνών Οικονομικών θεμάτων και Εθνικής Ασφάλειας Κάρολιν Άτκινσον.
Στο Μέγαρο Μαξίμου παρά τις δυσκολίες υπάρχει αισιοδοξία ότι τελικά η ΕΚΤ «θα αποκαταστήσει εγκαίρως την κανονικότητα στη χρηματοδότηση», διότι «κανείς δεν θέλει να προκαλέσει δυστύχημα», ενώ παράλληλα κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν ότι υπάρχουν πέντε, έξι ή επτά μέτρα – «φωτιά» στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους με βάση αποκαλύψεις του Τύπου του Σαββατοκύριακου.
«Υπάρχουν διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχουν οι κόκκινες γραμμές, τις οποίες κατά κόρον έχει επαναλάβει ο Πρωθυπουργός και αφορούν το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ υπάρχει μία και ενιαία ομάδα διαπραγμάτευσης» τονίζουν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί κύκλοι με αφορμή το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αγορά», στο οποίο αναφέρεται ότι οι δανειστές απαιτούν από την κυβέρνηση πέντε δομικές ενέργειες προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, όπως:
– Την κατάργηση της έκπτωσης 30% στην εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης
– Την αύξηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, πλην εκείνων της «άγονης γραμμής»
– Τη διάθεση των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις αεροδρομίων και λιμανιών για την αποπληρωμή χρέους
– Την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων
– Την επίσπευση της προκήρυξης των τηλεοπτικών αδειών.
Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Κύπριου Πορέδρου ότι η κλευκωσία κάνει ασκήσεις επί χάρτου για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, με τους δύο ηγέτες να συνομιλούν για τις τρέχουσες εξελίξεις, ενόψει της επίσκεψης του στην Αθήνα την Παρασκευή του Πάσχα, προκειμένου να ενημερώσει τον κ. Τσίπρα και για τις συνομιλίες που θα έχει με τoν ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό.
Και όλα αυτά με το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης να είναι βαρύ εξαιτίας της έλλειψης συντονισμού και της πολυφωνίας των κυβερνητικών στελεχών που 10 εβδομάδες από τη μεγάλη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ να αναζητούν τον βηματισμό τους και σύσσωμη την αντιπολίτευση να “πυροβολεί” κατά βούληση.