Τετάρτη, 20 Νοε.
21oC Αθήνα

Μεγάλη Εβδομάδα για την ελληνική οικονομία – Τραγική ειρωνεία – Η 21η Απριλίου ημερομηνία σταθμός για την κυβέρνηση

Μεγάλη Εβδομάδα για την ελληνική οικονομία – Τραγική ειρωνεία – Η 21η Απριλίου ημερομηνία σταθμός για την κυβέρνηση

– Από αύριο ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις αλλά μόνο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς – Από… Τετάρτη το ΔΝΤ
– Η Πέμπτη 21 Απριλίου κρίσιμη μέρα για την αξιολόγηση και τα… νέα μέτρα
– Ελλάδα και Θεσμοί περιμένουν την έκθεση της Eurostat για την πορεία του προϋπολογισμού
– Η Αθήνα περιμένει πως θα διαπιστωθεί πλεόνασμα 0,2% ή 0,3%
– Το ΔΝΤ έχει προβλέψει πρωτογενές έλλειμμα 0,5%
– Οι δανειστές ζητούν πρόσθετα μέτρα περίπου 3 δισ. προληπτικού χαρακτήρα
– Η κυβέρνηση δηλώνει πως το αν θα δεχτεί τη ρήτρα μέτρων θα εξαρτηθεί από το θέμα του χρέους

Η Μεγάλη Πέμπτη για την κυβέρνηση θα έρθει μια εβδομάδα νωρίτερα από την… κανονική. Στις 21 Απριλίου (μια μέρα πριν από το άτυπο Eurogroup στο Άμστερνταμ), λοιπόν, αναμένεται πως θα κριθούν τα πάντα όσον αφορά τόσο στο αν η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάρει μέτρα ύψους σχεδόν τριών δισ. προληπτικού χαρακτήρα, όσο και η πορεία της αξιολόγησης.

Η Πέμπτη 21 Απριλίου είναι η μέρα που αναμένεται η έκθεση της Eurostat για την πορεία του προϋπολογισμού του 2015. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της Αθήνας και η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία διαπιστώσει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,2% ή 0,3%, τότε θα χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης για να μπορέσει να αρνηθεί τη ρήτρα των μέτρων 3 δισ., στην οποία έχουν συμφωνήσει Ευρωπαίοι και ΔΝΤ προκειμένου να γεφυρώσουν το μεταξύ τους χάσμα, στις πλάτες των Ελλήνων φορολογούμενων.

Σημειώνεται πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ανακοινώσει πως σύμφωνα με τις δικές του εκτιμήσεις, ο προϋπολογισμός του 2015 δεν θα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα όπως προβλέπει (και ελπίζει) η Αθήνα, αλλά θα έχει έλλειμμα ύψους 0,5%. Και τότε, το Ταμείο θα πιέσει ακόμη περισσότερο για τη λήψη μέτρων.

Η κυβέρνηση έχει παραδεχτεί πως οι Θεσμοί της έχουν προτείνει να πάρει, προληπτικά, μέτρα ύψους τριών δισ., τα οποία θα ισχύουν – σύμφωνα με την πρόταση- αν και εφόσον η χώρα μας δεν «πιάσει» τους δημοσιονομικούς στόχους του Μνημονίου του περασμένου Ιουλίου, δηλαδή πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% έως το 2018. Σημειώνεται πως πρόκειται για φορολογικά μέτρα, έμμεσους και άμεσους φόρους, όπως το αφορολόγητο.

Μάλιστα σε non paper του Μεγάρου Μαξίμου επιβεβαιώνεται ένα ακόμη σενάριο που συζητήθηκε στη έδρα του ΔΝΤ προκειμένου να τα βρουν μεταξύ τους οι “θεσμοί”, που αφορά “περαιτέρω μέτρα που θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εάν, δεν καλύψουμε το στόχο του 3,5%, το 2018”.

Η συγκεκριμένη πρόταση κατά το Μαξίμου προβλέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές και μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε το στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι, τότε, να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ ανάλογα με την απόκλιση από το στόχο. Για παράδειγμα, μια απόκλιση 0,3%, δηλαδή να έχουμε 3,2% πρωτογενές πλεόνασμα και όχι 3,5%, θα οδηγούσε σε μέτρα ύψους μόνο 0,3%.

Η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί αυτή την πρόταση ωστόσο όπως λένε κυβερνητικές πηγές η τελική της θέση “θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το “πακέτο” που θα είναι στα τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, με βάση τη Συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση”.

Εν κατακλείδι η Αθήνα είναι έτοιμη να συμφωνήσει με τους “θεσμούς” αποδεχόμενη ακόμη και τους “αστερίσκους” του ΔΝΤ στο stuff level agreement, με την προϋπόθεση όμως να υπάρξουν σαφείς δεσμεύσεις σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, ζήτημα που μοιάζει προς το παρόν με τετραγωνισμό του κύκλου καθώς οι δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις.

Το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει πολλά την πίεση που μπορεί να ασκήσει και ο Λευκός Οίκος στο Βερολίνο, ενόψει της συνάντησης Ομπάμα-Μέρκελ στο Ανόβερο το προσεχές Σαββατοκύριακο ώστε να υπάρξει μια λύση-“πακέτο” που θα περιλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους. Άλλωστε, λίγο πριν φύγει από την Ουάσινγκτον, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε, στο Λευκό Οίκο, με τον σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου για θέματα οικονομίας και του ζήτησε να παρέμβουν οι ΗΠΑ, ώστε να ασκηθούν πιέσεις και τις άλλες πλευρές για συμφωνία.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε