Η διανομή των εμβολίων και η πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος της ΕΕ, η «σωστή και δίκαιη διαχείριση» των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, η ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την Τουρκία και τη Ρωσία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων της πολιτικής οικογένειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Η συνάντηση έγινε με «πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της ΚΟ του ΕΛΚ Βαγγέλη Μεϊμαράκη και με την παρουσία του προέδρου Μάνφρεντ Βέμπερ» και «έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα της ατζέντας του επικείμενου Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» στις 24-25 Μαρτίου.
Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αναφέρθηκε στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, που «αναγνωρίζει και τιμά ολόκληρη η Ευρώπη», εξαίροντας τη διαχρονικότητα των μηνυμάτων της. Μιλώντας για την Τουρκία, υπογράμμισε ότι «με την απόφασή της να αποχωρήσει από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, απομακρύνεται από το δυτικό πολιτισμό, ο οποίος εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συνεχίζει, λοιπόν, να προκαλεί και γι΄αυτό πρέπει να παραμείνει σε συνεχή εποπτεία», όπως είπε.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όσον αφορά στα εμβόλια και την εμβολιαστική εκστρατεία τόνισε ότι «το εμβολιαστικό πρόγραμμα της ΕΕ, με τα προβλήματα και τις δυσχέρειες του, που βεβαίως δεν σχετίζονται μόνο με την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, αλλά και με τις πολιτικές των φαρμακευτικών εταιρειών, αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, δεδομένου ότι εγγυάται εμβόλια σε όλα τα κράτη-μέλη» και προσέθεσε: «Η σωστή πορεία του εμβολιασμού, σε συνδυασμό και με το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθετώντας την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα διευκολύνουν την ασφαλή και ελεύθερη μετακίνηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που αποτελεί μεγάλο ζητούμενο στις μέρες μας. Με αυτόν τον τρόπο, θα αρχίσει η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά κυρίως θα δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις ανεξαρτήτου μεγέθους στον τομέα του τουρισμού και της εστίασης να σταθούν στα πόδια τους. Γιατί το θέμα δεν είναι μόνο η επόμενη μέρα αλλά να φτάσουμε όλοι όρθιοι σε αυτή».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, ανέφερε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι αυστηρή και προσεκτική όσον αφορά στις εξαγωγές εμβολίων, γιατί αυτό που προέχει είναι να τηρηθούν οι δεσμεύσεις για τον εμβολιασμό του μεγαλύτερου μέρους των πολιτών της μέχρι το καλοκαίρι». Τόνισε, επίσης, ότι οι βασικές προτεραιότητες του ΕΛΚ είναι ο εμβολιασμός και το πράσινο πιστοποιητικό, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ενίσχυση της κοινοβουλευτικής συζήτησης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Βέμπερ, αναφερόμενος στην Τουρκία και στην αλλαγή πλεύσης με την αποχώρησή της από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, είπε ότι «βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος έχει βοηθήσει πολύ την ΕΕ στην προστασία των συνόρων της από τις μεταναστευτικές ροές και συμμερίζεται την άποψή του για άμεση επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία εάν δεν συμμορφωθεί ο Ερντογάν».
Τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης μιας δίκαιης λύσης στο Κυπριακό και ανέφερε ότι η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στην Τουρκία δεν είναι εχθρική, αλλά αποσκοπεί στο διάλογο και στην εποικοδομητική συνεργασία.