Κυριακή, 20 Οκτ.
16oC Αθήνα

Μειώσεις παντού θέλει η τρόικα – Τι θα γίνει με μισθούς και εργασιακά

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ξεκινήσανε ήδη από χθες και συνεχίζονται σήμερα οι πρώτες επαφές της τρόικας έστω και σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων. Τα όσα ζητούν για μισθούς, συντάξεις και εργασιακά δείχνουν το μέλλον της διαπραγμάτευσης.

Τελικά το Λαγονήσι δεν θα αποτελέσει τη βάση των τροϊκανών. Αντιθέτως θα είναι… στην εξορία του κέντρου της Αθήνας, στο ξενοδοχείο Χίλτον, η βάση των τεχνικών κλιμακίων, αλλά και των επικεφαλής των θεσμών.

Τα επικοινωνιακά τερτίπια της κυβέρνησης έλαβαν τέλος και η διαπραγμάτευση ξεκινάει.

Αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι πως στην ατζέντα της τρόικας περιλαμβάνονται σκληρά μέτρα με ακόμη μεγαλύτερες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και νέες ανατροπές στα εργασιακά.

Η τρόικα βάζει τέλος στις τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης για παρεμβάσεις στις συλλογικές συμβάσεις, απαιτούν να μην αυξηθεί ο κατώτατος μισθός σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά και να διατηρηθεί ο χαμηλός μισθός για τους νέους κάτω των 25 ετών.
Τέλος και σε ό,τι αφορά στα εργασιακά απαιτούν να τεθούν περιορισμοί στις απεργίες και συνδικαλιστικές ελευθερίες όπως ισχύουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Από σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν οι ουσιαστικοί έλεγχοι για την κατάσταση στην ελληνική οικονομία, στις τράπεζες και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για το θέμα ενός τρίτου πακέτου με προαπαιτούμενα μέτρα, ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι «μας το ζητούν κάποιοι, αλλά εμείς τους απαντούμε ότι θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής, όπου δεν προβλέπεται τρίτο πακέτο».

Από την πλευρά του, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, δήλωσε ότι «εμείς (σ.σ. το ΓΛΚ) είμαστε γραφείο παρακολούθησης και δεν συμμετέχουμε στις διαπραγματεύσεις. Περιμένουμε να κλείσει η συμφωνία για να ξεκινήσουμε την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2015- 2016 και του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου».

Σύμφωνα δε με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, εκτός από τα ποσά που απαιτούνται για την πληρωμή σε ΕΚΤ και ΔΝΤ, ζητούνται επιπλέον ποσά για να μειωθούν τα 4 δισ. ευρώ των οφειλών του Δημοσίου στην εσωτερική αγορά.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε