Το «καλάθι της νοικοκυράς» και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Πως σχεδιάζει η κυβέρνηση να αντιμετωπίζει την ακρίβεια. Τα τρία σενάρια για το ρεύμα, νωρίτερα η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, όλα τα μέτρα που συζητούνται.
Μπαράζ συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου στην τελική ευθεία για τη ΔΕΘ, προκειμένου να βρεθούν μέτρα που θα αποτελέσουν αντίδοτα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς που αναμένεται να επιβαρυνθούν από το φθινοπωρινό τσουνάμι της ακρίβειας. Ακρίβεια που προκύπτει όχι μόνο από τις αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος και του φυσικού αερίου, αλλά και σε μια σειρά βασικών αγαθών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Δεν πρόκειται για αμιγώς ελληνικό φαινόμενο. Πληθωριστικές τάσεις σε τιμές των αγαθών παρατηρούνται σε πολλές χώρες, στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες περιοχές του κόσμου» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.
«Μέσα σε αυτό το δυσχερές περιβάλλον, η Ελλάδα κατόρθωσε να επιστρέψει σε ρυθμούς ισχυρής ανάπτυξης και η γρήγορη ανάπτυξη τροφοδοτεί τον πληθωρισμό σε κάποιο βαθμό. Αλματώδης ανάπτυξη και μηδενικός πληθωρισμός είναι μεγέθη ασύμβατα» προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η ακρίβεια είναι το μεγάλο «αγκάθι» που έχει να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα. Η ανησυχία στους κόλπους της είναι διάχυτη για το πολιτικό κόστος από την αλματώδη επιβάρυνση στο «καλάθι της νοικοκυράς».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Την ανησυχία αυξάνει το γεγονός ότι σε μια παγκόσμια, ελεύθερη οικονομία τα περιθώρια κυβερνητικής παρέμβασης είναι από ελάχιστα έως μηδαμινά.
Το… «χαρτί» της μείωσης των τιμών στο ρεύμα για ευάλωτες ομάδες
Στο Μέγαρο Μαξίμου, και εν όψει της ανόδου του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εξαγγελθεί ότι θα ανακοινώσει αντισταθμιστικά μέτρα στην ακρίβεια, ρίχνουν το βάρος τους στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Τα κέρδη που σημειώνει η επιχείρηση δημιουργούν το έδαφος για μείωση στα τιμολόγια του ρεύματος για ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας.
Ωστόσο οι αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος επηρεάζουν αρνητικά και τα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων.
Τα βασικά σενάρια λοιπόν που συζητούνται είναι τρία: διεύρυνση του Κοινωνικού Τιμολογίου της ΔΕΗ, μείωση του Ενιαίου Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) και οριζόντια επιδότηση των ευάλωτων νοικοκυριών.
Έλεγχοι και ενίσχυση
Παράλληλα η κυβέρνηση σχεδιάζει εντατικότερους ελέγχους για την πάταξη των φαινομένων αισχροκέρδειας, ενώ θα συστήσει στους πολίτες να χρησιμοποιούν τις ειδικές πλατφόρμες μέσω των οποίων μπορούν να κάνουν έρευνα αγοράς για να εντοπίζουν τις πιο οικονομικές τιμές για τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν.
Στον τομέα της ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών και της στήριξης των επιχειρήσεων, και δεδομένου ότι η ανάπτυξη κινείται σε θετικότερα επίπεδα από ό,τι αναμένονταν, η κυβέρνηση φέρεται να επιταχύνει την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση του μισθού των εργαζομένων.
Σύμφωνα πληροφορίες η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5% που σχεδιαζόταν για το 2023 συζητείται να μεταφερθεί νωρίτερα, δηλαδή μέσα στο 2022.
Παράλληλα στο τραπέζι βρίσκονται και οι έμμεσοι φόροι, το τέλος επιτηδεύματος, αλλά και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.