Τη στήριξη και την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων ηγετών...
ζήτησε ο πρωθυπουργός,στη Σύνοδο κορυφής των 27.
“Κεκλεισμένων των θυρών” ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε απέναντι στους ομολόγους του ότι την Δευτέρα θα ανακοινώσει τις βασικές γραμμές των επιπλέον μέτρων στο σχέδιο Προϋπολογισμού που έχει κατατεθεί.
Το σχέδιο σύμφωνα με τα όσα άφησαν να διαρρεύσουν ορισμένοι που ήταν στη σύνοδο κινείται σε τρία επίπεδα:
• εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων ή ημιδημόσιων φορέων
• δραστική αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος για να αντιμετωπισθεί η μεσοπρόθεσμη πίεση του χρέους και
• σημαντική περικοπή δημοσίων δαπανών στις αποκαλούμενες ανελαστικές δαπάνες οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν μισθούς συντάξεις και επιδόματα.
Η ενημέρωση από τον Γ. Παπανδρέου στο Συμβούλιο, λόγω των νέων συνθηκών που επιβάλει η ενεργοποίηση της Συνθήκης της Λισσαβόνας, έγινε χωρίς την παρουσία των ΥΠΕΞ και των συμβούλων των πρωθυπουργών.
Σύμφωνα με τους παριστάμενους στη σύνοδο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός “έπεισε” για τις προθέσεις του αλλά όλοι πλέον περιμένουν τις συγκεκριμένες ανακοινώσεις του την επόμενη εβδομάδα.
Την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το διογκωμένο χρέος και να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέσα σε τέσσερα χρόνια, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπαναδρέου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός διέψευσε τα σενάρια περί πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη λόγω του υπέρογκου δημόσιου χρέους της. «Δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα. Έχουμε δύο από τους πιο διαπρεπείς Ευρωπαίους, που γνωρίζουν την οικονομία πολύ καλά, τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, που είπαν ότι δεν θα χρεοκοπήσουμε», επεσήμανε και καταλήγοντας τόνισε:
«Μπορώ να πω ότι είμαστε μια υπεύθυνη χώρα και θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. Είμαστε μια νέα κυβέρνηση, έχουμε νέα εντολή και η εντολή είναι για αλλαγή, συνεπώς προχωράμε πάνω σε αυτό. Ο κόσμος μας στηρίζει απόλυτα».
Ο κ. Παπανδρέου έθεσε μόνος του το θέμα της ελληνικής οικονομίας, καθώς μέχρι εκείνη την ώρα κανείς άλλος ηγέτης δεν είχε κάνει κάποια αναφορά. Στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός παρουσίασε το πλαίσιο της πολιτικής που έχει αποφασίσει να εφαρμόσει και αφορά, μεταξύ άλλων, σε διαρθρωτικές αλλαγές. Ενδεικτικά ανέφερε τη δημοσιοποίηση των δαπανών των υπουργείων στο διαδίκτυο και την προσπάθεια μείωσης των πολλών επιπέδων διακυβέρνησης (πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, περιφερειακή διοίκηση, κυβέρνηση) τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα να αναπτύσσονται φαινόμενα σπατάλης και διαφθοράς.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στην τεράστια δυναμική που έχει η Ελλάδα και την οποία δεν έχει αξιοποιήσει ακόμη. Μια δυναμική η οποία, όπως επεσήμανε, μπορεί να στηριχθεί στην πράσινη ενέργεια και γενικότερα στην πράσινη οικονομία και τον τουρισμό, κάτι που δημιουργεί αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας.