Οι συνεχείς παρεμβάσεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ανάγκασαν τον Νίκο Παρασκευόπουλο να μισοαδειάσει τον Παύλο Πολάκη. “Αν οι δηλώσεις Πολάκη αναφέρονται στην πλειονότητα των Ελλήνων δικαστών, διαφωνώ απολύτως” τόνισε μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Με αυτή τη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης ολοκληρώθηκε η συζήτηση της επερώτησης της ΚΟ της ΝΔ για την Δικαιοσύνη, η οποία επικεντρώθηκε στις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας και εξελίχθηκε σε σφοδρή αντιπαράθεση, δεδομένου ότι οι επερωτώντες ζήτησαν επιτακτικά και επανειλημμένως την απερίφραστη και κατηγορηματική καταδίκη των δηλώσεων του κ. Πολάκη από τον επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.
Απέναντι στην έντονη αντίδραση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αρχική δήλωση του κ. Παρασκευόπουλου από το βήμα της Ολομέλειας, σαν δήλωση, επί της ουσίας, κάλυψης στον κ. Πολάκη, και στην αναφορά τους σε «θεσμική εκτροπή», ο κ. Παρασκευόπουλος, απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της ΝΔ, υποστήριξε: «Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε προκαταρκτική εξέταση για τις δηλώσεις Πολάκη. Θεσμική εκτροπή είναι αυτό; Θεσμική εφαρμογή λέγεται αυτό. Οι δηλώσεις Πολάκη εντάσσονται ανετότατα και αρμονικότατα μέσα στο σύνολο των θεσμών μας και οδηγούν σε ένα θεσμικό ανακλαστικό από την πλευρά της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου».
Ωστόσο, δεδομένου ότι οι βουλευτές της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, Κώστας Τασούλας, Κώστας Τζαβάρας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, κυρίως προς το τέλος της συζήτησης, επέμειναν ότι δεν καλύπτονται από αυτήν τη δήλωση, και είπαν πως ο υπουργός λειτουργεί με μισόλογα αποφεύγοντας να καταδικάσει, ο κ. Παρασκευόπουλος, στη δευτερολογία του, σημείωσε: «Εξέφρασα την εμπιστοσύνη μου στο σύνολο της ελληνικής Δικαιοσύνης. Δεν κατάλαβα ότι ο κ. Πολάκης εκφράστηκε για την πλειονότητα των Ελλήνων δικαστών. Πιστεύω ότι όχι. Εάν είχε εκφραστεί για την πλειονότητα των Ελλήνων δικαστών, θα σας έλεγα ότι διαφωνώ. Και θα χρησιμοποιούσα τον Βολταίρο για να πω ότι “διαφωνώ με την άποψή σου, αλλά θα υπερασπιστώ τη δυνατότητά σου να την υποστηρίζεις”, στο μέτρο, βέβαια, που αυτό θα έφτανε να αφορά την πλειονότητα των δικαστών. Δεν το πιστεύω». Πρόσθεσε, δε, ότι εάν ο κ. Πολάκης εξειδικεύσει την άποψή του με τρόπο που να δείχνει ότι αναφέρεται σε συγκεκριμένες πράξεις και σε συγκεκριμένα πρόσωπα, ασφαλώς, είναι ερευνητέα από την Δικαιοσύνη, αλλά εάν πρόκειται για μία γενικευμένη άποψη, ασφαλώς, θεσμικά μπορεί να συζητηθεί.
Και αυτή η τοποθέτηση, όμως, του υπουργού Δικαιοσύνης προκάλεσε νέα παρέμβαση του κ. Δένδια, ο οποίος τόνισε στον υπουργό πως η δήλωση Πολάκη λέει ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των δικαστών είναι στο παραδικαστικό κύκλωμα του παρελθόντος ή του παρόντος και πρόσθεσε: «Με αυτήν ως θεσμικός εκπρόσωπος της Δικαιοσύνης καλείστε να αναμετρηθείτε».
«Χρησιμοποιήσατε τη λέξη “αρμονικότητα”, τη λέξη “καταδίκη” δεν την έχετε στο λεξιλόγιό σας; Ο κ. Πολάκης είπε απατεώνες τους δικαστές και ο ΣΥΡΙΖΑ σιωπά και η κυβέρνηση σιωπά και ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν καταδικάζει. Πού είμαστε; Στην υποσαχάρεια Αφρική; Η κυβέρνηση, διά του αναπληρωτή υπουργού, παραβιάζει βάρβαρα το σύνολο της συνταγματικής τάξης στην Ελλάδα, διότι αφαιρεί έναν πυλώνα απολύτως απαραίτητο για τη λειτουργία του πολιτεύματος και ο υπουργός λέει διάφορα περίεργα. Δεν υπάρχει μέση διατύπωση έκφρασης» είπε ο κ. Δένδιας, ο οποίος κάλεσε τον κ. Παρασκευόπουλο να εγερθεί και να πει ευθέως ότι καταδικάζει τις δηλώσεις. «Αν δεν καταδικάσει, τότε τίθεται απολύτως αλληλέγγυος» ανέφερε και επεσήμανε ότι η ΝΔ θα εκτιμήσει τι θα πράξει εκ του θεσμικού ρόλου της, συμπληρώνοντας, ωστόσο: «Αυτό είναι θέμα δικό μας, αλλά οι Έλληνες δικαστές οφείλουν να μην έχουν την παραμικρή αμφιβολία. Ή θα καταδικάσει ή εμμέσως πλην σαφώς ενθαρρύνει αυτά τα φαινόμενα. Σας παρακαλώ καταδικάστε την δήλωση κι αν ακόμη σας στοιχίσει την παραμονή σας στην κυβέρνηση, θα είναι άριστο για το υπόλοιπο της ζωής σας. Αν παραμείνετε σιωπηλός ή με αυτές τις δηλώσεις εδώ δεν θα στέκεστε στον νομικό κόσμο της χώρας».
«Δεν συνηθίζω πρώτα να δικάζω και μετά να καταδικάζω. Αναφερόμαστε σε μία υπόθεση, η οποία αυτήν τη στιγμή που συζητάμε δεν έχει συζητηθεί πλήρως και αυτό που εγώ σπεύδω και αναφέρω προς τη Βουλή είναι ότι αποτελεί την εδραία μου πεποίθηση για το θέμα που δημιουργήθηκε. Και αυτή είναι ότι εμπιστεύομαι πλήρως την ελληνική Δικαιοσύνη και ότι επίσης στην περίπτωση των δηλώσεων του κ. Πολάκη πιστεύω ότι έχει δικαίωμα να εκφράζεται ελεύθερα, αν, όμως, οι δηλώσεις του υπερβαίνουν ένα όριο και αφορούν την πλειοψηφία της Δικαιοσύνης εγώ διαφωνώ απολύτως με τη θέση του αυτή. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να διευκρινίσω κάτι άλλο. Όλοι καταλαβαίνουμε σε αυτή την αίθουσα τι εννοώ όταν λέω ότι δεν μπορεί να προηγείται η καταδίκη μίας διερεύνησης. Αυτό σας το έχω πει, δεν έχω να πω κάτι άλλο» απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
«Ο υπουργός αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να μας πει αύριο ότι οι Έλληνες δικαστές είναι απατεώνες κι έτσι στην αντίληψη του κ. Πολάκη, ο οποίος διακρίνεται από ίσως μία ιδιορρυθμία, έχουμε και τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος μας λέει ότι δεν καταδικάζω όποιον λέει ότι είναι απατεώνες οι δικαστές στο σύνολό τους, αλλά περιμένω να το ψάξω και να σας πω μετά. Να δω πώς θα πάει στην επόμενη Γενική Συνέλευση των δικαστών και εισαγγελέων. Υπάρχει χώρα στο κόσμο που θα του ελέγετο ότι η πλειοψηφία των δικαστών είναι σε παραδικαστικό κύκλωμα και θα έλεγε ότι δεν καταδικάζω πριν δικάσω; Τι είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης; Δικαστήριο; Ή θα περιμένει την εξέλιξη της έρευνας για να αποφανθεί αν είναι ή δεν είναι απατεώνες οι δικαστές;», υπογράμμισε, παίρνοντας εκ νέου τον λόγο ο κ. Δένδιας, καλώντας και πάλι τον κ. Παρασκευόπουλο: «Μην μας φέρετε σε δύσκολη θέση. Κάντε την επιλογή της αξιοπρέπειας. Καταδικάστε».
«Από την αρχή είπα ότι εμπιστεύομαι την ελληνική Δικαιοσύνη και διευκρίνισα ότι εάν οι δηλώσεις του κ. Πολάκη αναφέρονται στην πλειονότητα των Ελλήνων δικαστών εγώ διαφωνώ απολύτως», επανήρθε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ωστόσο, διαμαρτυρήθηκε έντονα για «τη διαστρέβλωση των λόγων του» και ρώτησε προς την πτέρυγα της ΝΔ: «Πού είναι αυτό που είπατε, ότι εγώ μπορεί να πω αύριο ότι είναι απατεώνες οι δικαστές;». «Οι βουλευτές της ΝΔ προσβάλουν με την αμετροέπειά τους και το Κοινοβούλιο και τη Δικαιοσύνη» κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση και επανέλαβε καταλήγοντας: «Δεν μπορώ να καταδικάσω κάτι πριν λύσω τις απορίες μου για το τι ακριβώς είπε ο κ. Πολάκης. Δεν ξέρω αν αναφέρεται στους πολλούς ή όχι και δεν μπορώ να καταδικάσω εκ των προτέρων».
Προηγουμένως, με δεδομένη την αναφορά του κ. Βορίδη σε οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο απαξίωσης της Δικαιοσύνης, στο οποίο επικεφαλής είναι ο πρωθυπουργός και συμμετέχει «δυστυχώς» ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Παρασκευόπουλος απάντησε διερωτώμενος: «Αν ήθελε ο πρωθυπουργός να κάνει κάτι τέτοιο, γιατί με διατηρεί στη θέση μου, καθώς έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη και αποδείξει με τις πράξεις μου την εμπιστοσύνη μου στην Δικαιοσύνη;».
«Υπάρχει μεγάλο θέμα με τη Δικαιοσύνη. Το δικαστικό σώμα απαιτεί νέο αίμα, καθώς πολλοί δικαστές είναι εξαρτημένοι και μέλη παραδικαστικών κυκλωμάτων, ένα πολύ μεγάλο μέρος των δικαστών – για να το πω κομψά – έχει δεσμεύσεις ή – για να το πω λιγότερο κομψά – είναι στο παραδικαστικό κύκλωμα του παρελθόντος ή του παρόντος». Η δήλωση αυτή του Παύλου Πολάκη, το βράδυ της Πέμπτης (16.06.2016) σε ομιλία του στο Περιστέρι προκάλεσε πολιτικό “σεισμό” και (κυρίως) επείγουσα εισαγγελική παρέμβαση.
Σε δήλωσή του σχετικά με τα όσα είπε, τα οποία όπως υποστηρίζει «ερμηνεύονται υπό το πρίσμα της ολομέτωπης επίθεσης ΜΜΕ και αντιπολίτευσης, προς την κυβέρνηση», ο Παύλος Πολάκης τονίζει πως τιμά κάθε δικαστικό ή οποιονδήποτε άλλο δημόσιο λειτουργό που με έντιμο τρόπο κάνει τη δουλειά του αλλά, όπως αναφέρει είναι γνωστό πως σε παραδικαστικά κυκλώματα έχουν εμπλακεί δικαστικοί και υπάρχουν πορίσματα γι’ αυτό. Δηλώνει δε πως είναι στη διάθεση της Δικαιοσύνης για ό,τι χρειαστεί.
Σχετικά με το θέμα των χθεσινών δηλώσεων του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, οι οποίες ερμηνεύονται υπό το πρίσμα της ολομέτωπης επίθεσης ΜΜΕ και αντιπολίτευσης, προς την κυβέρνηση, ο αναπληρωτής υπουργός διευκρινίζει τα εξής:
«Τιμώ κάθε δικαστικό και οποιονδήποτε άλλο δημόσιο λειτουργό, ο οποίος με έντιμο τρόπο, σε δύσκολες συνθήκες, κάνει ευσυνείδητα τη δουλειά του.
Τούτη η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η δικαιοσύνη έχει αναπνεύσει και δρομολογεί τη διερεύνηση και την απόδοση ευθυνών σε υποθέσεις, οι οποίες διαρκώς έρχονται στη δημοσιότητα.
Οι δηλώσεις μου αναφέρονταν σε καταστάσεις που ανακαλύπτω καθημερινά, στο χώρο της Υγείας και οι οποίες παρά το ότι είχαν γίνει καταγγελίες ή δεν ερευνήθηκαν ή καθυστερούν για χρόνια ή χάθηκαν στο δρόμο.
Άλλωστε υπάρχουν δημοσιευμένα αποτελέσματα ερευνών και πορίσματα για τη λειτουργία παραδικαστικών κυκλωμάτων στο χώρο της Δικαιοσύνης.
Επίσης είναι γνωστό ότι, από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, έχουμε αποστείλει ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, στους εισαγγελείς διαφθοράς, αρκετά πορίσματα ερευνών του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), προς περαιτέρω διερεύνηση και απόδοση ευθυνών. Δηλώνω ότι είμαι στη διάθεση της δικαιοσύνης για ότι χρειαστεί».
Μετά την εντονότατη αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που ζήτησε την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και τις αποστάσεις που πήρε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, που εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη, ήρθε η εισαγγελική παρέμβαση για τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας!
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη έδωσε εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τις δηλώσεις Πολάκη περί “παραδικαστικών κυκλωμάτων”. Η έρευνα ανατέθηκε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Δασούλα.
Ειδικότερα η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρει στην παραγγελία της προς τον κ. Δασούλα: “Σας διαβιβάζουμε φύλλα ηλεκτρονικού τύπου, στα οποία περιέχονται δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, σύμφωνα με τις οποίες «…….Υπάρχει μεγάλο θέμα με τη Δικαιοσύνη. Το δικαστικό σώμα απαιτεί νέο αίμα, καθώς πολλοί δικαστές είναι εξαρτημένοι και μέλη παραδικαστικών κυκλωμάτων, ένα πολύ μεγάλο μέρος των δικαστών – για να το πω κομψά – έχει δεσμεύσεις ή – για να το πω λιγότερο κομψά – είναι στο παραδικαστικό κύκλωμα του παρελθόντος ή του παρόντος» και παρακαλούμε να ενεργήσετε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προς διακρίβωση της βασιμότητας των καταγγελλομένων. Επίσης να ενεργήσετε οποιαδήποτε άλλη ανακριτική πράξη ήθελε κριθεί αναγκαία”.